Fødevareordførere besøger idérig industrimand med landbrug ved Ribe

Udgivet d. 05-01-2021

Iværksætteren Anders Flensburg får lov at give indspark til ny klimaplan for landbruget.

Investoren bag et stort, innovativt landbrug i marsken ved Ribe er kommet i Christiansborgs søgelys.
I sin egenskab af kemiingeniør og idémand er Anders Flensburg ved at opbygge en helt særlig mælkeproduktion, hvor ambitionen er at bevise, at med de rette greb kan hans landbrug være både klimavenligt og rentabelt.

Fredag den 8. januar kommer Anders Kronborg (A) og Erling Bonnesen (V) for at høre om Anders Flensburgs projekt.

SIDSTE NYT 7. januar: På grund af Covid-19 har politikerne foreslået et videomøde den 8. januar. Det fysiske møde er udskudt, til smittesituationen gør det forsvarligt at gennemføre det.

Hvad Anders Flensburgs tanker og ideer nærmere går ud på, blev beskrevet i Grobund sidste år. Se artiklerne her.

Den korte version er, at Anders Flensburg eksperimenterer med at reducere klimabelastningen fra sit landbrug, der omfatter 300 køer på tre bedrifter og et jordbrug på ca. 600 ha.

Der er sat et avlsarbejde i gang, der skal skabe en hårdfør ko, der både giver mælk og leverer kvalitetskød. Centralt i hans planer er desuden udviklingen af en helt ny type kompoststrøelse, der efter planen sættes i produktion om få uger, og som Flensburg forventer kan mere end halvere driftsomkostningerne ved strøelse.

- I dag er landbruget fokuseret på hele tiden at hæve ydelse og udnyttelse for at betale regningerne. Det går ud over klimaet, miljøet, biodiversiteten og dyrevelfærden, siger Anders Flensburg, der også kritiserer, at tilskudsordninger i landbruget efter hans opfattelse tilgodeser landmænd, der ikke har og heller ikke stræber efter at få en bæredygtig produktion.

Han arbejder for, at staten skal afsætte en særlig pulje, som vil gøre det rentabelt for flere landmænd at eksperimentere med tiltag til fordel for klima, miljø, dyrevelfærd og biodiversitet.

I november havde Anders Flensburg lejlighed til at præsentere sine tanker for Esbjerg Kommune, Landbrug & Fødevarer, Nationalpark Vadehavet og Sydvestjysk Landboforening.

Ved den lejlighed sagde borgmester Jesper Frost til TV Syd:

- Det her er en øjenåbner, og jeg tager gerne ideen videre til de politiske ordførere på Christiansborg i håb om, at de vil gribe sagen. Vi er i hvert fald klar til at tage dialogen og invitere dem til Esbjerg.

Erling Bonnesen og Anders Kronborg er på turné rundt i mange grene af landbruget som forberedelse til forhandlinger om en klimaplan for landbruget. Besøget hos Anders Flensburg er et af de sidste, inden forhandlingerne går i gang.

 

Fakta

Læs artiklen fra Grobund om Anders Flensburg og hans klimagårde.

Denne gård i Farup er en af gårdene, der indgår i Klimagårdene.

Permakultur og økologi

Læs om Anders Flensburgs ideer på www.permeco.dk

Grundtanken er cirkulær bioøkonomi.

Produktionen på den enkelte gård skal være baseret på lokale styrker og muligheder.


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere