Forrygende foredrag: Rifler og rævekager

Udgivet d. 30-01-2024

Jørgen Skouboe var i hopla, da han fortalte om bl.a. ”Nak og æd”.

Jørgen Skouboe kan bare noget med formidling – ikke bare på skærmen, hvor han siden 2010 har været en af de to bærende værter i megasuccesen ”Nak og æd”. Men så sandelig også foran et publikum, som tirsdag aften i SAGRO’s hus i Herning var mødt talstærkt op.

En hurtig håndsoprækning viste også, at en enorm del af de fremmødte ikke bare var landmænd, men også jægere. Men hvorfor er det overhovedet blevet sådan en succes, også blandt ikkejægere?

- Jeg tror, det er, fordi programmet dybest set handler om et venskab mellem to meget forskellige mennesker. Der er en københavner og en jyde, en ung og en gammel, en høj og en lille. Og så gør programmet ikke meget ud af nytteværdi. Det handler om at komme ud i naturen og være der på dens præmisser. Der skal man acceptere, at hvis man vil spise kød, så kræver det et drab, sagde han.

Derudover kom han med et hav af morsomme anekdoter; herunder hvordan de overhovedet fik ideen til programmet. Det var ud fra devisen, at vi skal ”grille julemandens rensdyr”.

 

Sort sol i stalden?

Inden stjernen indtog scenen, skulle de fremmødte landmænd dog lige gøres klogere af naturrådgiver i SAGRO Nicolai Smed Kjær.

Han kunne fortælle om, hvordan man gennem SAGRO og i ejerforeningerne bag arbejder tæt sammen med andre myndigheder, for der er i skrivende stund kamp om jorden. Der skal være plads til udtagning af lavbundsjorder, 25% mere skov, vindmølle- og solcelleparker – ja, man kunne blive ved. Så hvordan sikrer man sig, at der er plads til alle?

- Vi har heldigvis en minister, der er lydhør over for de problemer, vi står med ude i virkeligheden. Der er jo ingen tvivl om, at det er fantastisk flot at tage ud og se sort sol. Men hvor fedt er det lige, hvis du finder stærene i kostalden? Derfor er det vigtigt, at vi taler med én fælles stemme, når vi mødes med ministeren, og det er her, at Task Force Vildt kommer ind i billedet, sagde Nicolai Smed Kjær.

Task Force Vildt består af repræsentanter fra bl.a. SAGROs ejerforeninger, herunder Herning-Ikast Landboforening, som var vært for aftenen. Og meget passende var menuen vildsvineragout og senere kaffe med dertilhørende ”rævekager”.


Tilmelding til nyhedsbrev


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere