Giv os en chance

Udgivet d. 25-03-2021

Vis respekt for yderområderne. Lad os få lov at vise, at vi kan håndtere smitten med test og skrappe karantæneregler.

 

Kristian Gade, formand for Holstebro Struer Landboforening

Lige nu begynder det at krakelere mange steder, som er ramt af det bratte stop for udenlandske praktikanter. De berørte landmænd må klare sig uden de 800 unge udlændinge, som ellers havde visum og alt på plads til at rejse til Danmark og deres nye arbejdsgivere.
Det er en kendsgerning, at det ikke har været muligt at besætte de ledige job, hverken med arbejdskraft fra Danmark eller fra et EU-land.
Situationen har startet en ond spiral, hvor de medarbejdere, der er på bedriften, presses til overarbejde og til at aflyse ferier, så det måske bliver så meget, at de ender med at sige op. Dyrene skal passes 365 dage, og ejerne selv er ved at få stress, fordi de selvfølgelig har skruet op for deres eget arbejdstempo.

Jeg klandrer især regeringen for to ting i forløbet. Det er ikke i orden, at vi ikke får en chance for at vise, at vi kan håndtere smitten, f.eks. med test og skrappe karantæneregler. Gårdene ligger jo i tyndtbefolkede områder, hvor risikoen for smittespredning må være minimal. I det mindste kunne man styre det regionalt – det ville være at vise respekt for yderområderne.

Og så har jeg ikke ord for, hvor forkert jeg synes det er, at de 800 ansøgninger ikke har kunnet stilles i bero. Processen skal starte forfra, får vi at vide.
Det er hensynsløst over for de udenlandske landbrugsstuderende, som i nogle tilfælde har brugt egne og familiens sparepenge på at rejse langt for at komme ind til ambassaden, f.eks. i Indien, og betale visum til Danmark. Nu har det hele været forgæves. Tænk på de menneskelige tragedier, det kan være årsag til.

Landbrug & Fødevarer yder et massivt pres for at få regeringen til at ophæve praktikantstoppet. Lige nu er uvisheden det værste for os alle sammen. Bliver der åbnet til sommer? Vi får intet at vide.

I en sort stund får jeg den tanke, at regeringen reelt er i gang med at tvinge os til at skære ned i produktionen eller få os til helt individuelt at lukke og slukke. Hvis vi ikke kan få passet vores dyr, går det jo den vej.
En uhørt tanke?
Efter oplevelsen med minkavlerne, ved man ikke, hvad man skal tro!

 


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere