Hele seks lokale landmænd slår dørene op til Åbent Landbrug

Udgivet d. 01-09-2022

Søndag d. 18. september afholdes der Åbent Landbrug over hele landet. Hele syv lokale gårde omkring Holstebro byder alle interesserede velkommen enten til åbent hus eller rundvisning. Her er der rig mulighed for at stille alle de gode spørgsmål om, hvor din mad kommer fra– og få svar.

Hvor mange maver har en ko? Hvad spiser slagtekyllinger egentlig? Og hvorfor er noget oksekød meget dyrere end andet? Få svarene og stil selv flere spørgsmål, når Åbent Landbrug den. 18. september tilbyder alle danskere en tur på landet. Her er der rig mulighed for med egne øjne at se, hvor dyrene bor, og hvor maden kommer fra.

I hele Danmarks spisekammer Holstebro, er det selvfølgelig også muligt at komme på gårdbesøg, da hele syv værter fra Holstebro Struer Landboforening slår dørene op.

Både slagtekyllinger, køer og grise

Hvis man ønsker at komme til åbent hus, skal man søge mod familien Buchhave på Kvolsgård, hvor de har 1250 slagtekalve i produktionen, som alle bliver solgt til Danish Crown. Der er desuden 3 heste, 1 hund og 1 kat på gården.

- Jeg er første generation på gården, som jeg købte tilbage i 2005. Sammen med Annette og børnene klarer vi selv det daglige arbejde på gården.

De øvrige fem gårde byder på guidede rundvisninger. Hos Lille Hedegård kan man blive klogere på produktion af slagtekalve og kødkvæg. Lille Hedegård leverer ligeledes til Danish Crown, og driver et større areal med planteavl.

Hvis man hellere vil blive klogere på, hvor flæskestegen kommer fra, er der rundvisninger hos Bakkegården og Skånsøgård. Bakkegården drives af Maria og Casper, der overtog gården i 2021 mens Skånsøgård drives af Martin og Pia, der er fjerde generation.

Endeligt er det muligt at besøge en stor slagtekyllingeproduktion hos Willem Dekker og Marieke Heeling på Buskovgård.

- På gården har vi 150.000 slagtekyllinger i produktion, som er fordelt på fire kyllingehuse. Kyllingehusene bliver opvarmet med halm, og i husene er der fire varmevekslere, som sparer på halmen og reducerer udledningen af ammoniak med 23 %.

Et vigtigt arrangement

Formålet med Åbent Landbrug er at give alle der har lyst en mulighed for at komme helt tæt på landbruget, forklarer Søren Søndergaard, formand for Landbrug & Fødevarer. 

- Alle har en mening om det, vi spiser til dagligt, og i takt med at spørgsmål om klima, bæredygtighed og dyrevelfærd er noget, der aktivt diskuteres i forhold til fødevareproduktionen, er behovet for at se produktionen endnu mere vigtig. 

- Vi tror på, at man kommer længst med en åben dialog. Derfor håber jeg, at flest mulige danskere har lyst til at bruge deres søndag på at besøge en lokal landmand – eller virksomhed – få frisk luft, se dyrene og forhåbentlig blive lidt klogere på, hvordan et moderne dansk landbrug ser ud. siger han. 

Det hele er gratis og foregår søndag den. 18 september fra klokken 10-16. Læs meget mere om, hvad du kan opleve, og book en billet hos den landmand eller virksomhed, som du gerne vil besøge. Hvis man ønsker at besøge flere landbrug på dagen, kan det bestemt lade sig gøre:
Find vært | Åbent Landbrug 2022 (aabentlandbrug.dk).


Tilmelding til nyhedsbrev


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere