Kom nu i gang med etableringen

Udgivet d. 14-03-2019

Unge landmænd blev klogere på at nå livsdrømmen

35 unge landmænd var tirsdag aften mødt op hos SAGRO i Billund for at høre erfaringerne fra rådgivere og to landmænd, der selv tog springet til egen etablering. 

SAGROs cheføkonom Morten Dahl Thomsen har hjulpet en lang række landmænd til etablering gennem de sidste år, og opfordrede de unge til at forfølge drømmen.
- Der er gode forudsætninger for at etablere sig, så lad være med at lade jer afskrække af de dårlige overskrifter om landbruget, sagde han.

Antallet af ejendomme til salg er stigende. Det er købers marked, og priserne er fornuftige.
Men der skal kapital til, og her er en halv million kroner i opsparing oftest ikke nok.

Morten Dahl så gerne, at de unge kiggede på alternative ejerformer af bedriften. Etableringen kan for eksempel ske med økonomisk hjælp fra en investor.

- Du kan som landmand være et godt og interessant aktiv for investorer. Landbruget har nemlig det, som investorer sukker efter – en sund og overskudsgivende produktion. Til gengæld har investorerne dét, som landbruget mangler – risikovillige og billige penge.

En  investor med den rette indsigt kan oven i købet være med til at skærpe fokus på bundlinjen, men det kræver et opgør med hidtidige tankegang om 100% selveje.

- Spring nu ud i det. Vi har nydt hver dag frem til nu. Sådan var budskabet til de unge landmænd fra Esben Thing, der sammen med sin bror etablerede sig på Rammegård, med økonomisk hjælp fra en ekstern investor. Dermed er de tre om ejerskabet af gården, og tre til sammen at træffe de rigtige beslutninger i forhold til strategien for bedriften. 
Esben havde også rosende ord med på vejen til SAGROs cheføkonom Morten Dahl Thomsen:

- Uden hans hjælp havde det været svært, og var måske slet ikke lykkedes, sagde Esben Thing.

Der blev i løbet af aftenen vist flere beregninger, som viste, at unge nyetablerede landmænd klarer sig bedre økonomisk end dem, der har været i faget en årrække.

Nåede du ikke med til arrangementet, holder SAGRO et tilsvarende om etablering hos SAGRO i Herning d. 19/3. Der falder mange guldkorn ned i din lomme ved at høre om andres vej til etablering.

Her er nogle af stederne rundt i landet, hvor SAGRO har hjulpet til med etablering.

Carsten Brixen fra Vækstfonden spåede, at fonden vil være med i mindst 40 etableringer i år.
Vækstfondens krav er ikke så skrappe som bankernes, men det skal naturligvis hænge sammen på papiret.


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere