"Jeg har endnu til gode at få tændt fjernsynet, selv om det vist nok er sat til. Men sådan er livet som selvstændig"

Udgivet d. 11-06-2023

Lasse Romvig startede som selvstændig landmand 10. marts i år. Først var han afvisende overfor at have en investor i ryggen, men etableringsaftener hos SAGRO fik ham til at skifte mening. Den næste afholdes tirsdag den 13. juni.

Kan du selv huske, hvordan det var at starte som selvstændig landmand? I de første dage er der ikke timer nok i døgnet, og det gør det ikke bedre, at der vandingsmaskinerne for tiden kræver mere opsyn end en nyfødt. Det er præcis sådan, det er for Lasse Romvig, som fik overdraget nøglerne til gården den 10. marts.

- Ja, vi har haft travlt. Jeg har endnu til gode at få tændt fjernsynet, selv om det vist nok er sat til. Men sådan er livet som selvstændig. Det er også, fordi vi er gode til at gå tidligt i seng, og det er nødvendigt, for der er virkelig meget at se til, siger han. 

For blot få måneder siden var han stadig på udkig efter en ejendom at overtage, så han kunne få opfyldt sin drøm om at blive selvstændig landmand. Og som mange ved, er det ikke noget, man lige springer ud i natten over. 

For utroligt mange ting skal gå op i en højere enhed på samme tid: Ejendommen skal findes og være på plads, markedsvilkårene skal være gunstige, man skal selv have en ret stor pose penge klar til at skyde i projektet. Og så skal banken sige ja under de betingelser, der er gældende på tidspunktet, hvor man skriver under. 

- Det var svært. Jeg havde i længere tid ledt efter en ejendom, som jeg kunne overtage. Nogle gange troede jeg, at jeg var i mål. Men fordi processen strakte sig over tid, ændrede banken nogle gange sine krav. Det var sgu hårdt, det må jeg indrømme, siger Lasse Romvig. 

Virksomheden, som han endte med at købe, er fordelt på flere ejendomme omkring Herning og tæller 1.550 søer og 380 ha jord. 

 

Den rette ejerform

Drømmen om at blive herre i “eget” hus har altid været der lige siden han var dreng, for han er selv vokset op på landet. Men hvilken ejerform ville passe bedst? Lasse Romvig havde tidligere været med til flere arrangementer hos SAGRO, som er kendt for at arrangere Etableringsaftener.

- Jeg havde altid afvist at få en investor med. Men under de her aftener voksede tanken hos mig. En investor i ryggen kan betyde flere økonomiske muskler at spille med, så der er mulighed for at lave investeringer løbende, så forretningen kan udvikles yderligere, siger Lasse Romvig. 

Ejendommen, som han havde på hånden, kunne han godt selv have overtaget på “klassisk” facon, dvs. ved klassisk selveje via skattesuccession. Men f.eks. skulle so-holdet saneres, og visse stalde skulle have en opgradering, og hvis han selv skulle finansiere købet, ville det betyde, at han efter overtagelsen ville have et ret begrænset økonomisk råderum.

- Men med en investor i ryggen har jeg mulighed for alt dette og på sigt købe mere jord til bedriften, siger han.

I markplanen for næste år er der inkluderet drift af i alt ca. 900 ha jord, hvilket betyder, at han skal leje 520 ha. Men målet er, at det tal skal nedbringes lidt efter lidt hen over årene, alt efter hvordan jordpriserne udvikler sig.

Fordi han har en investor i ryggen, har han fra starten af et stærkere kapitalgrundlag og mindre afhængighed af pengeinstitutterne. Sådan er det også generelt - ens mulighed for at udvikle bedriften afhænger i høj grad af, hvor stor virksomhedens indtjening er, og hvor stærkt kapitalgrundlaget er: Jo bedre indtjening og højere solvens, jo lettere er det at fremskaffe finansiering til en fornuftig pris.

 - Har man investorer med i ejerkredsen, er det lettere at fremskaffe finansiering til udvikling og vækst, siger Morten Dahl Thomsen, der er cheføkonom i SAGRO.

En anden model end del klassiske ”selvejer”-model bliver også mere og mere udbrudt i takt med, at landbrugsejendomme vokser i størrelse. Det seneste år var det kun lidt mere end 50 procent af virksomhederne, der blev etableret i personligt regi.

Pludselig gik det stærkt

Det var netop ovenstående fordele, som gjorde, at efter nogen tid var moden til at finde en investor at dele ejerskabet med.

- Jeg havde talt med Morten Dahl Thomsen fra SAGRO om det flere gange, og da jeg var klar til at gå dialog med en investor, fandt han den helt rette til mig. Han har et enormt netværk, og da vi først fik penslet ud, hvad det var, jeg egentlig gerne ville som landmand, gik det stærkt, siger han og løfter armene, som kunne han favne hele bedriften. 

Morten Dahl Thomsen er cheføkonom hos SAGRO og ekspert i bl.a. etableringsrådgivning og strategisk forretningsudvikling. Og meget af hans arbejde består i at bringe sælger, købere og investorer sammen. For mange ting skal gå op i en højere enhed, og ikke mindst skal der også være den rette kemi personerne imellem, førend man kan indgå et partnerskab om at eje og drive en gård.  

 - Det er personafhængigt, også mere i dag end for 20 år siden. Derfor arbejder vi meget med at skabe relationer mellem relevante parter. F.eks. arrangerer vi etableringsaftener med fokus på ejer- og generationsskifter, siger Morten Dahl Thomsen. 

 

Hjælp til detaljerne

Det kræver et stort arbejde at få styr på alle detaljer i et delt ejerskab. Når hver især ejer f.eks. 50 % af en ejendom, hvem skal så bestemme hvad? Og hvor mange penge må man som landmand f.eks. investere i vandingsmaskiner, inden investor skal involveres? Eller går grænsen ved at bestille en elektriker? 

- Alle de detaljer skal man have hjælp til, og det fik jeg hos SAGRO. For det kræver, at man har prøvet det før, og det havde jeg af gode grunde ikke, siger Lasse Romvig og småklukker lidt med henvisning til, at han kun er 30 år. 

Alle det bliver formuleret i en ejeraftale, og desuden er han også direktør i Lærkedal Agro A/S.

- Så vi har også lavet en direktørkontrakt. Men alle de detaljer var SAGRO heldigvis gode til at hjælpe med. Desuden har jeg et kanongodt samarbejde med investor, siger han. 

 

Den nødvendige udvikling

Som nævnt ovenfor er der økonomisk råderum til at udvikle ejendommen, og det er præcis, hvad man er i gang med. Lige nu tæller ejendommen 1.550 søer, og man sælger hvert år ca. 40.000 smågrise til Tyskland og 15.000 slagtegrise. Ejendommen er ved at blive saneret, og målet er derfor at ende på 1.100 søer og 39.000 slagtesvin. 

- På den måde for vores dyr bedre forhold, og det er der også god økonomi i. At jeg kan være i spidsen for sådan et projekt, skyldes ganske enkelt, at jeg har fået god rådgivning og har mødt den helt rette, dygtige og ambitiøse investor, slutter Lasse Romvig.

Der er også brug for, at flere gårde undergår generationsskifter. Ifølge SEGES var den gennemsnitlige alder på fuldtidslandmænd i 2021 cirka 54 år. Og for deltidslandmænd var det tal godt 58 år. De tal er der siden næppe blevet rokket alverden ved.

I runde tal betyder det, at omkring 10.000 landbrug skal skifte ejer inden for de næste 10 - 15 år. Ud af dem drives 3.000 som heltidslandbrug og 7.000 som deltids.

 - Hvis vi skal have gennemført det nødvendige generationsskifte, har vi værktøjerne til at løse det i form af finansiering og ejerformer. Der er gode finansieringsmuligheder i pengeinstitutter og via Vækstfonden – flere muligheder er ofte relevante. Og forventningerne til indtjeningen i landbruget i fremtiden er overordnet positive, siger Morten Dahl Thomsen.

Næste Etableringsaften afholdes tirsdag den 13. juni kl. 18.00 i SAGROs hus i Billund. For tilmelding, kan du klikke her

 

FAKTA OM LÆRKEDAL AGRO A/S

  • Pris: Omkring 90. mio. kr. i ligedelt ejerskab mellem Lasse Romvig og investor.
  • 1.550 søer, der producerer 15.000 slagtegrise og 40.000 smågrise til salg i Tyskland. Dertil ejes 380 ha.
  • Målet er at sanere, så man ender på 1.100 søer og 39.000 slagtegrise. Markplanen næste år omfatter drift af 900 ha, hvoraf 520 ha lejes. Med tiden vil Lærkedal Agro A/S opkøbe mere jord.

OM BEHOVET FOR GENERATIONSSKIFTER

I 2021 var gennemsnitsalderen for fuldtidslandmænd cirka 54 år. For deltidslandmænd var det tal godt 58 år.

Derfor skal omkring 10.000 landbrug skifte ejer inden for de næste 10 - 15 år. Ud af dem drives 3.000 som heltidslandbrug og 7.000 som deltids.

 


Tilmelding til nyhedsbrev


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere