Tips til sprøjtning: Tåge er ikke godt til prosulfocarb

Udgivet d. 15-09-2023

Desuden må det heller ikke være for varmt. Men er man tvunget ud, kan det rette valg af dyse være en god hjælp.

Det er ved at være tid for ukrudtsbehandling af det først såede vintersæd, og mange bruger opløsninger med prosulfocarb som f.eks. Boxer, Fidox EC og Adimax. For at det skal virke optimalt, skal man se på to ting: Sprøjtebetingelserne og det rette valg af dyser.

Hvis vi først ser på sprøjtebetingelserne, er der mange, der fejlagtigt tror, at lidt "morgentåge" er godt vejr.

- Det har dog vist sig, at morgentåge ikke er særligt godt vejr at sprøjte i for netop Boxer og øvrige prosulfocarb-midler. Sprøjtevæsken kan drive med tågen op i luften, og når den først er i højere luftlag, kan den drive virkelig langt omkring, siger Birgit Vestergård, der er planterådgiver i SAGRO.

Desuden må det heller ikke være for varmt. Middeltemperaturen skal helst ikke over 15 grader, og af åbenlyse årsager skal det helst være vindstille.

- Så det er svært at finde godt vejr til brug af prosulfocarb i september. Derfor er det vigtigt, at man også ser på det rette valg af dyser, siger hun.

 

Hvad kan dyserne gøre?

Ved brug af prosulfocarb er det et krav, man bruger en teknik, som sikrer minimum 75 % afdriftsreduktion i hele marken. Og et centralt element i at opnå det, er det rette valg af dyse.

- Man kan overveje, om forstøvningen på ens dyse er for fin. Bruger man f.eks. en injektionsdyse, det vil sige en lang dyse, kan man få større dråber ud. Når dråberne er større, vil de ikke være så følsomme overfor tågeopdrift og vind. Ved sprøjtning med jordmidler med høj vandmængde kan man både køre hurtigere og beholde effekten på ukrudtet ved de grovere dyser, siger Birgit Vestergård.

Hvis du eller en af dine ansatte har brug for at få fornyet sprøjtecertifikatet, har SAGRO igen nye datoer ude for sprøjteopfølgningskurser. Dem finder du i dette link

Kontakt os

Få et godt råd fra en rådgiver

Birgit Vestergaard Birgit Vestergaard Planterådgiver 96 29 68 32 21 41 95 04


Tilmelding til nyhedsbrev


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere