Vi er for dårlige til at lave mad

Udgivet d. 07-02-2019

Husholdningslærerinde Trine Krebs gav økologiske landmænd en kærlig opsang.

- Alle kan lære at cykle, og når man én gang kan det, skal man bare træne, sagde husholdningslærer og debattør Trine Krebs, da hun deltog i to gangs årsmøder i SAGRO Økologi i Herning og Billund.

I virkeligheden talte hun ikke om cykler - men om mad.

Hun mener, at en stor del af grunden til, at den danske fødevareproduktion er under pres fra forbrugerne, er, at for mange er for dårlige til at lave mad og dermed ikke har forståelsen for kvalitet og vigtigheden af en varieret kost. Dermed efterspørger de den heller ikke.

Hertil kommer en stor portion af forbrugerne, der i større eller mindre grad lader kødet ligge.

8,2 procent lever vegetarisk mindst halvdelen af ugens dage. 62 procent af de 18-24 årige har også mindst én kødfri dag.

Mens en stor og hørbar gruppe gør meget ud af at definere sig som vegetarer eller veganere, er der stadig en meget stor midtergruppe, der ikke ønsker at definere deres madvaner efter en bestemt ideologi.

Men alle mødes af argumenter for at begrænse kødforbrug; som bæredygtighed, dyrevelfærd, miljø, klima og dyreetik.

- Uanset hvor man vender sig hen, er der nogen, der har argumenter for det, sagde Trine Krebs.

Hun trøstede dog landmændene med, at for hver vegetar, der kommer i den vestlige verden, kommer der ti kødspisere i den østlige.

Dialog med de unge

Trine Krebs understregede, at de unge i udpræget grad motiveres af bæredygtighedsdagsordenen.

Studerende på universiteter og skoler organiserer sig nu i klimabevægelser, der skal favne hele det politiske spekter i Danmark.

- De er ikke rabiate. Og vi skal tale med dem i landbruget, sagde hun.

Økologi er tæt på

For økologerne er det interessant, at 59 procent af medlemmerne i vegetarforeningen næsten eller udelukkende spiser økologisk, 28 % er 50-50 med økologi og 10 procent ville købe mere økologi, hvis det var billigere.

Så der ligger gode muligheder i en landbrugsproduktion, der er mere plantebaseret.

Trine Krebs understregede, at videnskaben taler for, at folk, der spiser mere plantebaseret lever længere.

Bekymringen, er at der skal proteiner til i kosten, men dem kan man få som tilskud eller som bønner, nødder, linser, ærter, frø, korn, ris og kartofler, og for vegetarernes vedkommende som æg, ost og mejerivarer.

Så det danske landbrug skal have øje for, hvad der efterspørges og sætte ind med at dyrke det, mener hun.

Sindssygt besværligt

Landmænd kan synes, at det besværligt med veganerne og andre, der tænker i retninger, der ikke matcher traditionelt landbrug. De kan måske få en trøst i Trine Krebs’ klare udmelding, om hvor meget man skal tænke sig om, hvis man er veganer. Det handler ikke kun om maden, men også om tøj og møbler, der ikke bør være skabt med noget, der har kostet dyreliv. Ikke engang et snørebånd må være af læder.

- Det er sindssygt besværligt at være veganer, sagde Trine Krebs.


Tilmelding til nyhedsbrev


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere