Banedanmark sætter hårdt mod hårdt

Udgivet d. 11-06-2018

Landmand og hans naboer er politianmeldt, fordi de forhindrer lukning af en baneoverskæring ved Hillerup nord for Ribe.

Tekst: Lilli Snekmose

De fleste havde nok bøjet nakken. Men mælkeproducent Verner Kjærgaard fra Hillerup ved Ribe nægter at give op: Han vil have bevaret den jernbaneoverkørsel, han dagligt benytter for at komme til de 35 ha, han har på den anden side af banelinjen.

Men Banedanmark har bestemt at sløjfe overkørslen for at forbedre sikkerheden for lokoførerne.

I sidste uge tog Verner Kjærgaard et nyt kampskridt. I den travleste morgentrafik trillede han traktoren og gyllevognen ud på hovedvej 11 og kørte den omvej på 8 km, lukningen af jernbaneoverskæringen i fremtiden vil sende ham ud på.

Den protest fik skabt en masse opmærksomhed og et politisk røre, og Verner Kjærgaard oplevede hurtigt, at han ikke længere stod alene med sin modstand. Med opbakning fra sit lokalsamfund har han siden natten til mandag bevogtet overskæringen for at forhindre, at Banedanmarks entreprenører gennemfører den planlagte, fysiske lukning.

Sydvestjysk Landboforenings formand, Niels Laursen, roser Verner Kjærgaard og hele lokalsamfundet for deres stædighed. Han mener, at Banedanmark har været døv for gode argumenter, og at det er helt fornuftsstridigt at sende trafikken ud på hovedvejen.

- Man har lige besluttet at udbygge hovedvejen rundt om Ribe for at få en bedre trafikafvikling, men med lukningen af overskæring 26 ved Hillerup, vil landbrugstrafikken rykke ud på hovedvejen og virke som en prop. Beslutningen trænger til et virkelighedstjek, og derfor må Banedanmark som minimum sætte sagen i bero, kræver Niels Laursen.

Politikerne i Esbjerg byråd er også imod lukningen af overkørslen, og borgmester Jesper Frost Rasmussen har - foreløbig forgæves - appelleret til trafikminister Ole Birk Olesen om at genoverveje beslutningen.

Banedanmarks områdechef, Marianne Rasmussen viger ikke en tomme. Beslutningen om lukning er truffet, og den forholder hun sig til, siger hun til Jydske Vestkysten. Mandag formiddag blev sagen yderligere tilspidset, da Banedanmark politianmeldte demonstranterne ved baneoverskæringen. Desuden bliver Verner Kjærgaard og naboerne truet med erstatningskrav.

 

Verner Kjærgaard (tv) har siden midnat holdt vagt for at blokere Banedanmarks adgang. Naboerne bakker op - her er det Kurt Rasmussen og Peter Nielsen - sammen med Karen Kjær og Niels Laursen fra Sydvestjysk Landboforening.


Tilmelding til nyhedsbrev


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere