Bertels økologiske grise under poppeltræerne

Udgivet d. 23-09-2021

På familiegården St. Hestbjerg så man muligheden for en produktion med fritgående grise på de sandede jorde

På Takke Touren rundt og hylde de danske landmænd for indsatsen med at producere fødevarer under coronakrisen stoppede feltet blandt andet hos Hestbjerg Økologi ved Holstebro.

Trods et travlt dagsprogram på bedriften er Bertel og hans kone Marianne flinke og cykle med ud og vise grisene til SAGROs rådgivere og direktør Torben Jensen.

 

Bedriften Store Hestbjerg er en familiegård med rødder helt tilbage til 1623. Bertel Hestbjerg er 15. generation på gården, og han fik ideen til at holde frilandsgrise på den sandede jord i området, da han i 1995 overtog gården fra sin far jens Hestbjerg. Produktionen blev senere ændret til økologisk svineproduktion.

Dyrevelfærd har altid været i centrum for produktionen for Bertel, og gennem arbejdet med grisene, er der i løbet af årene dukket talrige ideer op til forbedring af forholdene for dyrene. Disse tiltag er fundamentet for udvikling af blandt andet konceptet "Poppelgrisen".

Her er der indgået et partnerskab med Coop, så Poppelgrisen fra Hestbjerg bliver solgt i Kvickly, Irma, Dagli'- og Super Brugsen. 

med "Poppelgrisen" er der udviklet en række tiltag, som bygger oven på det økologiske produktionskoncept, så pattegrisene blandt andet dier ved soen i minimum 10 uger. Desuden går grisene som navnet antyder i arealer hvor der er plantet skov med poppeltræer på faremarken.

På cykelturen ned langs grisene hviner bremserne fra én af cyklerne, og det får samtlige grise til at løbe hen mellem poppeltræerne. Her ved de at der kan søges skjul både mod rovfugle og andre farer. Samtidig giver træerne skygge til dyrene, ligesom Det giver større biodiversitet.

 

På bedriften gør de meget ud af kontakten til forbrugerne. Der arrangeres blandt andet Sofari og besøg for skoleklasser. Læs om et af besøgene HER

 

Den tætte kontakt og dialog med forbrugerne er meget vigtig for os

Bertels kone Marianne tager sig af rundvisninger og alt vedrørende kommunikation og branding af Hestbjerg Økologi. Bedriften har en rigtig flot hjemmeside, hvor man kan læse mere om produktionen. Besøg siden HER

Desuden er der rig aktivitet på bedriftens sider på de sociale medier under Hestbjerg Økologi.

Tak fordi feltet måtte kigge forbi på en spændende bedrift, hvor man har set værdien af at bringe de gode historier fra landbruget ud til forbrugerne, når der skal træffes et valg om indkøb af fødevarer ved køledisken.

Også tak til Hestbjerg Økologi for lån af et par fotos til artiklen her. 

FAKTA OM HESTBJERG ØKOLOGI

Gården har 28 medarbejdere og ca. 1.500 søer.

Søerne farer ude på marken i isolerede hytter hele året rundt.

I alt leverer Hestbjerg Økologi cirka 30.000 grise til slagtning om året.

Hestbjerg Økologi er medlem af Holstebro Struer Landboforening, som er én af foreningerne bag SAGRO.

Dermed støtter Hestbjerg Økologi op om det politiske arbejde med at skabe bedre rammevilkår for alle landmænd i dansk landbrug.


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere