Bøgetræer og fuglesang som kullise for dyster beretning

Udgivet d. 17-06-2021

For andet år i træk blev Holstebro Struer Landboforenings ordinære generalforsamling afholdt i det naturskønne Sir Lyngbjerg.

Der blev heldigvis ikke behov for den overdækkede plan-B, som bestyrelsen i Holstebro Struer Landboforening havde lagt i tilfælde af dårligt vejr. Omgivelserne for årets generalforsamling kunne nemlig ikke have været bedre. Den smukke bøgeskov ved Sir Lyngbjerg og en skyfri himmel satte de absolut bedste rammer for arrangementet, hvor mere end 100 medlemmer deltog.

Efter et velanrette tapasbord med dertilhørende drikkevarer aflagde formand Kristian Gade sin beretning, hvor et godt 2020 for det samlede danske landbrug blandt andet blev fremhævet. Men nedlukningen af hele den danske minkproduktion kastede selvfølgelig skygger over året - specielt for de berørte familier.

- Jeg tror ikke, man kan forestille sig, hvordan det må have været for de mere end 1.000 familier, hvis livsværk revet væk under dem d. 4. november, sagde han.

Billigt kontingent
Han kom også ind på, hvad medlemmerne får for et af landets billigste kontingenter på 300 kr., og han kunne på trods af COVID-19 opremse en række spændende aktiviteter, det var lykkedes at gennemføre i lokalområdet. 

- Når vi kan have så lavt et kontingent er der to hovedforklaringer – vi har sammen med de øvrige foreninger i SAGRO et effektivt politisk sekretariat, og så har vi besluttet, at en del af det overskud vi får fra SAGRO skal komme jer medlemmer til gode, da vi ikke har behov for opsamling af yderligere egenkapital, sagde han.

Kvælstofkort
Dagen inden generalforsamlingen blev udkastet til det såkaldte kvælstofkort der blev lagt frem af LandbrugsAvisen, hvor tanken er, at et mindre areal nu skal bære en større indsats for at nedbringe mængden af kvælstof fra 2027. Som kortet ser ud nu, vil en stor del af foreningens medlemmer blive berørt af krav om endnu flere efterafgrøder, braklægning og reduceret kvælstoftildeling. For den enkelte landmand er det en katastrofe og for hele følgeindustrien vil det være et kæmpe tab af arbejdspladser.

- Vi gør selvfølgelig alt for at fremhæve vores synspunkter ved enhver given lejlighed, og jeg sætter gerne et stort spørgsmålstegn ved, hvor fagligheden og troværdigheden er henne. Det eneste positive jeg kan sige om det er, at det kun er et udkast, sagde han.

Ved det efterfølgende valg til bestyrelsen, var eneste ændring valg af den nu tidligere minkavler Annette Gade, Holstebro som suppleant. Øvrige valg til faggrupper var genvalg.

Aftenen blev afsluttet med et underholdende foredrag af Gitte Hornshøj, der på bedste vis ruskede op i medlemmernes takt og tone.


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere