Indtjeningen igen presset på økologisk mælk

Udgivet d. 15-09-2021

SAGROs økonomirådgiver Keld Dieckmann giver hver måned en status på udviklingen i den økologiske mælkeproduktion, og ud fra sin erfaring og kendskab til andre markeder også et bud på den nærmeste fremtids priser. Beregningerne tager udgangspunkt i en modelejendom på 190 årskøer med 256 hektar.

Indtjeningen presses igen af forringet bytteforhold imellem foder og mælkepris. Et fald i mælkeprisen på ca. 7,2 øre pr. kg EKM er den væsentligste årsag ligesom at foderet er steget med ca. 5 øre pr. kg EKM. 

De senest offentliggjorte statistikker for juni indikerer en stigning i mælkeproduktionen i første halvår i forhold til første halvår 2020 på ca. 4 % i Danmark, 3,8 % i Tyskland og 11,1 % i Frankrig. 

- Priserne i henholdsvis Tyskland og Østrig er stagnerende, hvorimod priserne i Frankrig igen er i stigende trend, siger Keld Dieckman, der er økonomirådgiver hos SAGRO.

Det skal i denne forbindelse nævnes at det franske mejeriselskab Sodiaal har indført nye afregningsregler, og afregner nu ca. 10 % af den økologiske mælk som konventionel. Om dette vil begrænse væksten i den økologiske mælkeproduktion må jo vise sig. 

Nærmer sig lavpunkt
Den faldende mælkepris i Danmark er begrundet i stærkt stigende omkostninger, men dette forhold vurderes kun kortsigtet, og burde ikke være begrænsende for stigende mælkepriser på sigt, med mindre at forbrugsmønsteret samtidigt også ændrer sig. 

Konsolideringen for august 2021 ender på 373.000 kr. og er godt på vej mod lavpunktet i februar måned.

Det økologiske kornmarked trækkes fortsat op af det konventionelle kornmarked samt at høsten på nuværende ikke ser ud til at blive så stor som tidligere år. 

Proteinpriserne stiger yderligere, da forsyningssituationen er blevet yderligere presset, og der er fortsat ikke udsigt til en snarlig ændring. 

- En god egenforsyning bliver dermed efterhånden altafgørende for indtjeningen på de enkelte bedrifter, siger han.

DB pr. årsko lander for september på ca. kr. 13.800. Forskellen mellem mælkepris og nulkonsolideringsprisen pr. kg EKM ligger nu på ca. 46 øre.

Klik her for at komme til SAGRObarometeret. 


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere