Kemitjek på din bedrift

Udgivet d. 16-10-2018

En række midler udgår og andre får nye godkendelser - har du tjek på dit kemirum?

Af planterådgiver Christina S. Jørgensen

Alle plantebeskyttelsesmidler bliver godkendt for en periode. Når godkendelsen udløber, må midlet i de fleste tilfælde lovligt opbevares og anvendes op til 18 måneder efter godkendelsens udløb. Herefter skal midlet være opbrugt eller bortskaffet. I en del tilfælde bliver midlet godkendt igen - men med nyt registreringsnummer, hvilket ofte betyder, at betingelserne for anvendelse af midlet ændres/skærpes. I praksis betyder et ændret / nyt registreringsnummer, at der er tale om et "nyt middel", og rester med den gamle godkendelse skal derfor anvendes eller bortskaffes inden for den angivne frist. I andre tilfælde bliver midlet afmeldt og også anvendes eller bortskaffes indenfor den angivne frist.

Undgå kedelige overraskelser

Du bør få tjekket midlerne i dit kemirum mindst én gang årligt for at være sikker på, at du ikke opbevarer udløbne – og dermed – ulovlige midler. SAGRO står netop nu klar til at komme ud og lave kemitjekket på din bedrift. Kontakt din planterådgiver for et tjek. Alternativt kan du hente KemiTjek-app'en her https://onlinebestilling.dlbr.dk/Order/Shop/kemitjek - som gør det nemt for dig selv at tjekke alle midlerne igennem og få styr på godkendelserne. Opbevaring af ulovlige midler udløser en bøde på omkring 8.000 kr. pr. dunk.

Vær særlig opmærksom på følgende midler, som er, eller bliver forbudt, i løbet af efteråret 2018; bl.a. kan nævnes følgende:

  • Accurate Delta, reg.nr. 11-43, som bliver forbudt fra 30. september 2018
  • Ally ST, reg.nr. 3-168, som bliver forbudt fra 30. september 2018
  • Monitor, reg.nr. 48-28, som bliver forbudt fra 31. oktober 2018
  • Aproach, reg.nr. 3-171, som bliver forbudt fra 30. november 2018
  • Absolute 5, reg.nr. 3-170, som bliver forbudt 12. december 2018
  • Lexus 50 WG, reg.nr. 3-163, som bliver forbudt fra 12. december 2018
  • Prestige FS 370, reg.nr 18-400, som bliver forbudt at opbevare og anvende pr. 19. december 2018
  • "Flere" glyphosatprodukter er blevet / bliver forbudt i 2018.

For yderligere oplysninger kan du slå op i "Middeldatabasen" på https://middeldatabasen.dk/ , hvor du får adgang til alle relevante oplysninger.

Bortskaffelse

Har du midler som udløber, eller som du af anden årsag ikke skal bruge længere kan de afleveres på den lokale genbrugsstation.


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere