Tøm kemirummet før du tømmer sparegrisen

Udgivet d. 16-06-2022

Tre gode råd fra planterådgiver Finn Poulsen. Brug din gamle ”kemi” først, få afsluttet svampebekæmpelsen, og gå markerne efter for ukrudt.

Det er den tid på året, hvor mange går deres vår- og vintersæd efter og eventuelt laver deres afsluttende svampebekæmpelse, hvis det stadig er relevant.

Her kan det for nogle være en fordel, at man lige stopper op og går sit kemirum efter, inden man køber nye midler.

 - Man kan hurtigt købe sig fattig, hvis man ikke får brugt de sidste rester. Derfor vil jeg råde folk til at gå kemirummet efter, inden man køber dyrt ind af nye midler, siger planterådgiver hos SAGRO Finn Poulsen.

 

Hvordan ser det ud?

Overordnet er billedet, at svampeangreb i år har været relativt beskedne.

 - Men hvis man endnu ikke har fået lavet en strategi for svampebekæmpelse, vil jeg anbefale, at man får det gjort nu, siger Finn Poulsen.

De som har lavet en strategi, kan gå den efter i sømmene. Hvis den lader til at have virket, kan man passende have det i baghovedet, når man skal lave strategi for 2023. 

Når vejret er omskifteligt, kan det være nødvendigt løbende at justere sin indsats, påpeger Finn Poulsen. Dog har vejret været meget tørt i 2022, særligt hvis man sammenligner med 2017. 

 - Derfor er det overordnede billede, at afgrøderne ikke har været så angrebet i år, men man skal hele tiden være vågen, når vejret slår om, og det har været lidt fugtigt over det sidste stykke tid, siger han. 

Går man på SEGES’ registreringsnet, viser indrapporteringerne det samme. F.eks. har septoria ikke gjort det store væsen af sig, og det samme kan siges om brunrust. 

 

Hvad med ukrudt? 

Hvis man på sin mark med vinterafgrøder begynder at finde mere og mere græsukrudt, er der kun én ting, der virker på nuværende tidspunkt. 

 - Græsukrudt skal slås - ikke sprøjtes væk. Måske kan man nøjes med at luge, hvis man er heldig. Men overordnet set er der ikke andet at gøre end at komme i gang med mekanisk fjernelse af ukrudtet, særligt i vintersæden, siger Finn Poulsen.

Alt efter omfanget bør man overveje, om ukrudtet også skal samles op, så det ikke når at danne nye, spiredygtige frø. 

 - Det vil også være en god idé at tage højde for dette problem i strategien for næste sæson. Det vil sige, at man overvejer både sit sædskifte og sin jordbehandling samt planteværnsstrategi, siger han. 

 

Kontakt os

Få et godt råd fra en rådgiver

Finn Poulsen Finn Poulsen Planterådgiver 76 60 23 91 25 57 98 82


Tilmelding til nyhedsbrev


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere