Robotbesætning med gode løsninger

Udgivet d. 18-05-2017

SAGRO Kvæg inviterer til bedriftsbesøg hos Hans og Mette Gejl i Rødding for at vise en meget velfungerende besætning med malkerobotter.

 

Stalden er indrettet, så køerne er delt i to hold. Der er klovbeskæringsbokse i begge sider, så det er nemt at separere en ko fra og klovbeskære den og evt. forsyne den med forbinding og træsko, hvis den har digital dermatitis. I det hele taget er der tale om en meget velindrettet stald.

Bag robotterne er der i begge sider lavet et VIP-område til køer, der skal observeres, eller som trænger til en klovbeskæring. Her er der sand i hele området.

I sengene er der skiftet til snittet halm og kalk efter en periode med meget dårlige erfaringer med tørret gylle. Fiberstrøelsesanlægget blev fjernet, dels fordi det fungerede dårligt, dels fordi det gav massive yverbetændelser med klebsiella, som førte til forhøjet dødelighed. Alligevel overvejer Hans at prøve igen, idet disse problemer nu skulle være løst af leverandøren, Brørup Traktor & Maskincenter.

Der var nemlig mange andre fordele ved at bruge fiberstrøelse – blandt andet renere køer, mindre støv, mere jævne sengebåse og lettere håndtering af gyllen. Hvis Hans Gejl genindfører fiberstrøelsen er ideen at blande fiber med snittet halm.

Med i klovvaskerforsøg

Hans og Mette Gejl har været med i et forsøg med en klovvasker, som Lely sælger under sit eget navn, men som er lavet af Henrik Hein Jørgensen fra Klovplejeboksen. 

For nylig er det sædvanlige røde silikone pattegummi ombyttet med sort pattegummi som også leveres af Lely. Der er opnået en tidsbesparelse på mellem 0,5 til 1 minut pr. malkning. Under bedriftsbesøget vil kvægrådgiver og AMS-ekspert Mads Nielsen diskutere øvrige forhold som øger kapaciteten på robotter.

Desuden vil der være fokus på øget ventilation i dybstrøelsen, som anvendes til goldkøerne. Amerikanske undersøgelser offentliggjort i det anerkendte Hoard's Dairyman viser nemlig, at køernes kropstemperatur i sommerperioden stiger en grad i temperatur i timen, mens de ligger i dybstrøelsen. Hos Hans Gejl er der derfor monteret ventilationsblæsere i loftet over disse områder, idet køerne ellers rejser sig for ofte i en periode, hvor de egentlig burde skånes mere.

Landboungdom griller pølser. Vært er Lely og SAGRO 
 

Den høje kapacitet på Lely-robotterne er det overordnede tema, men også indsatsen for eminent klovsundhed og god ko-komfort er meget inspirerende.

FAKTA

Bedriftsbesøget foregår på Hundebølvej 3 i Rødding onsdag den 7. juni kl. 19.30.

Besætningen er på 290 årskøer af blandet race, ydelsen 12.000 kg EKM.


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere