Unge landmænd tør tænke stort – og alternativt

Udgivet d. 24-11-2017

SAGRO Økonomi & Strategi havde torsdag aften en snes unge landmænd til informationsmøde om alternativer til de traditionelle ejerformer.

På aftenen talte to af de unge landmænd, som SAGRO har hjulpet gennem etablering med investorer.

Morten Jakobsen købte i foråret en ejendom ved Tarm sammen med en investor. I sidste uge købte de to så yderligere en kvieejendom og ser på yderligere et par stykker.

Det er således gået stærkt for den unge landmand, der i tiden før en investor kom på banen ikke kunne få bankerne med på at finansiere sine planer om etablering.

I dag er det et stærkt kort for ham at have investor med, når der skal forhandles med banken om investeringer, ligesom likviditeten heller ikke er noget problem.

Finansieringsmodellen betyder blandt andet, at Hedegården sparer omkring 900.000 kroner i renter i forhold til, hvis der skulle have været en mere traditionel finansiering.

 

Esben Thing, der i foråret købte herregården Rammegaard i ved Lemvig, kunne vise billeder af det byggeri, som han sammen med sin bror Roald har sat i gang bare et halvt år efter, at de sammen med en investor købte gården.

Planerne var allerede med i investeringen fra starten, og de gunstige svinepriser har kun gjort beslutningen nemmere at træffe.

De to brødre har hele tiden haft ambitioner om at starte stort, men har også måttet erkende, at der ikke var banker, der ville låne dem 100 mio. kr. på deres glatte ansigt og gode arbejdsvilje.

De havde desuden selv sagt nej til et par investorer, der gerne ville købe ejendommen og sælge besætningen til dem.

 

Der var stor interesse og god spørgelyst blandt de unge landmænd til arrangementet.  Vi talte med to af de unge, om deres syn på de nye ejerformer.

Flemming Lassen, Toftlund

- Jeg tror, mange unge landmænd kan tænke sig at arbejde på større bedrifter, hvor de har kolleger, og hvor det ledelsesmæssige betyder mere i stedet for at skulle starte med en mindre gård. Hvis man har en investor med, kan man jo som ung landmand fokusere på det, man er god til og trække på investorens erfaringer. Jeg kunne godt forestille mig at etablere mig på den måde, og nok mest med en investor, der involverer sig.

 

Flemming Lassen, Toftlund

Esben Olesen, Spjald

Jeg er kommet for at høre, hvordan de andre har strikket det sammen. Det er ikke helt nyt for mig, at tænke i andet end ren selveje. Min afsluttende eksamen var en case med at Fleje en gård sammen med en studiekammerat. For fem år siden havde jeg nu nok ikke forestillet mig at skulle etablere mig med en investor. Men jeg kan jo se, at man kan betragte det på samme måde, som at have en bank med, og så med den klare fordel, at man får en person med andre erfaringer med.  Det vil også være en fordel ikke hele tiden at skulle spørge banken, hvis man vil udvide.

Esben Olesen, Spjald

Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere