Vårbygudbyttet ser "meget lovende ud"

Udgivet d. 13-08-2022

Der er rasende mange ordsprog, som handler om landbrug. Og ét ser ud til at passe for 2022.

"Maj måneds kulde gør laderne fulde". Ordsproget er omtrent lige så fortærsket som det korn, det omhandler. 

 - Jeg har ellers forsvoret at bruge det ordsprog, for det passer meget sjældent, men i år ser det faktisk ud til at gøre det. Vårbygudbyttet ser meget lovende ud ifølge de meldinger, jeg har fået fra rundt omkring i landet, siger Christian Thormann Nielsen, planterådgiver hos ØkologiRådgivning Danmark. 

Årsagen er, at vårbyggen i etableringsfasen nød godt af majs kulde, men i lige så høj grad, at det var en tør måned, så ukrudt og andre problemer fik dårlige betingelser. Og det nyder man godt af nu. 

Flere steder ser det ud til, at man ender på omkring 5 tons udbytte per hektar.

 - Måske havde vi været ok tilfredse med 10-15% mindre ved en normal høst. Så i år ligger den her afgrøde rigtig rigtig godt, siger han.

 

Havre, rug og hvede

Ifølge de meldinger, som ØkologiRådgivning Danmark har fået, tyder meget på, at havre klarer sig "gennemsnitligt". 

Anderledes ser det ud for rugen.

 - Umiddelbart ser det meget varierende ud, måske ligefrem en lille smule skuffende, men nu må vi se, hvordan det ender, siger Christian Thormann Nielsen.

Hvedeudbyttet tør han dog ikke spå om.

 - Vi har ikke så meget hvede i vores område, og det er på grund af jordtypen, siger han. 

 

Proteinafgrøder

I den positive ende ser det også godt ud for proteinafgrøderne. Først og fremmest bliver det rigtig spændende at få ærterne i hus; mange steder står de "rigtig flot".

Også hestebønner og lupiner står godt. Fælles for bælgplanterne er, at de også har nydt godt af majs kolde og ikke mindst tørre vejr, fordi disse har nogle svagheder i rodsystemet i forhold til sygdomme, som udvikler sig mere under våde forhold. 

- Så igen er det positivt her, hvilket også er godt i forhold til den økologiske tanke om at være så selvforsynende som muligt. Jeg håber, det får en afsmittende effekt på kvæg- og grisebedrifterne, siger Christian Thormann Nielsen. 

 - Jo, det er sjovt at være planteavler i år, slutter han. 

Kontakt os

Få et godt råd fra en rådgiver

Christian Thormann Nielsen Christian Thormann Nielsen Økologirådgiver i ØkologiRådgivning Danmark 96 29 68 39 20 24 99 94


Tilmelding til nyhedsbrev


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere