Økonomien i hestebønner 2022 overgår vårbyg

Udgivet d. 31-12-2022

Det er også prognosen for 2023 for Lars Schelde, men der er selvfølgelig forbehold, for ikke to bedrifter er ens

Der har været god økonomi i at dyrke hestebønner i 2022, selv om behovet for vanding har været relativt stort.

I SAGRO-land er det JB 1-4-jorder, der er den mest udbredte type, og lige præcis den slags jord har Lars Schelde, som har griseproduktion ved Kibæk, lidt syd for Herning.

- Hvis man sammenligner med vårbyg, har hestebønnerne været en bedre forretning. Dækningsbidraget pr. ha for hestebønner er lidt mere end 1.500 kr. bedre i 2022, siger Lars Schelde.

Her skal det bemærkes, at der ikke er taget højde for den forfrugtsværdi, som de efterfølgende afgrøder nyder godt af.

Helt præcist var dækningsbidraget (forkortes DB) 6.789 kr. pr. ha. Og dette er vel at mærke, selv om det krævede hele syv vandinger. For vårbyg var hans DB 5.164 kr.

I alt dyrker han hestebønner på 25 ha. Det gav et udbytte på 57 hkg pr. ha. For at der skal være penge i hestebønner er der nemlig et “cutoff” i forhold til udbyttet. Man skal helst over 50 hkg pr. ha, før det kan betale sig.  - Det viser de kalkuler, vi har lavet. Men det spiller selvfølgelig også ind, at det har været tørt i perioder, og da hestebønner er en forholdsvis vandkrævende afgrøde, har dette presset DB ned. Til gengæld har der ikke været udgifter til tørring på grund af tidlig og tør høst, siger planterådgiver hos SAGRO Eva Tine Engelbreth.

Lars Schelde begyndte at dyrke hestebønner helt tilbage i 2016, hvilket var før mange andre. Det er heller ikke muligt at finde det totale areal med denne proteinbombe før 2017 hos Danmarks Statistik. Her viser tallene, at det totale areal med hestebønner er vokset fra lidt mere end 14.000 hektar i 2017 til mere end 24.000 hektar i 2022.

 

 

- Jeg har tjent gode penge på hestebønner siden 2016, lige med undtagelse af 2018, hvor tørken var så massiv, siger Lars Schelde.

 

Kan det betale sig næste år?

Ser man ind i næste års markplaner, vil det så kunne betale sig at dyrke hestebønner?

- For os her på gården er det korte svar ja. Også næste år regner vi med, at hestebønner vil overgå vårbyg, siger Lars Schelde.

Der er dog den lille krølle på det, at Lars Schelde i skrivende stund er i færd med at foretage generationsskifte på gården. Og hvis alt går vel, er det hans søn, som sidder i chefstolen 1. januar 2023. Men med al sandsynlighed fortsætter de med hestebønner, for økonomien i dem er god.

Tager man et kig ind i “Farmtal Online” kan man forstå hans anbefaling. Prisen på hestebønner er fortsat lukrativ, og man vurderer, at den til efteråret 2023 vil ende på 2,80 kr. pr. kg. Det betyder, at Lars Scheldes foreløbige kalkule ser ud, som man kan se i tabellerne på side 24.

Heraf fremgår det, at hestebønner igen vil ligge over vårbyg med ca. 1.000 kr. pr. ha, og igen er det uden at medregne det merudbytte, som for hestebønnernes forfrugtsværdi giver til næste afgrøde.

- Hestebønner ser fortsat ud til at kunne give mere overskud på bundlinjen end vårbyg. Men der er mange måder at regne det på. Har man ikke nok vårbyg til fodring af egne dyr i sædskiftet, skal der købes korn ind. Der skal være plads til, at der er mindst 5 frie år mellem hestebønner, de skal vandes til tiden og plejes lige så godt som alle andre afgrøder for at få bedst muligt udbytte, siger Eva Tine Engelbreth.

Værd at bemærke er, at man forventer at sælge halvdelen af halmen fra vårbyg til 0,30 kr. pr. kg. Der er i 2023 medregnet udgifter til tørring af hestebønner, da det ofte er en nødvendighed.

Det er også muligt at optimere sit udbytte i hestebønner, men hvordan? Det er derfor, Eva Tine Engelbreth laver forsøg på SAGROs forsøgsjorder med bl.a. vækst-regulering, såtidspunkter, plantetal og med forskellige gødningstyper placeret ved såning. Ved forsøgene med gødning var konklusionen efter 2020, 2021 og 2022, at 350 til 525 kg PK 0-4-21 gav størst merudbytte, efter at gødningsomkostningerne var trukket fra.

 

Forfrugtsværdi og rotation

Som det er med bælgplanter, har de en fantastisk forfrugtsværdi. Men skal bare huske ikke at have denne afgrøde på samme areal i mindst fem år efterfølgende. - Vi kan se det på vores udbytte i årene efter, at vi har dyrket hestebønner et bestemt sted. Jeg kan selvfølgelig ikke sige, hvad merudbyttet for byg bliver, for det er svært at lave en sådan sammenligning. Men jeg kan sige, at det giver et plus. Vi har roteret de 25 ha hestebønner rundt, så vi i 2024 igen placerer dem på startmarken, siger Lars Schelde.

Det er vigtigt også at huske, at jo tidligere man kan så sine hestebønner, jo bedre. Lars Schelde såede 19. marts og høstede 1. september. Høster man senere, bliver det dyrere at få dem tørret. Også fordi den tørrevogn, som han selv bruger, får svært ved at suge tør luft ind udefra, når man har vejret i september in mente.

Som alle ved, er et varieret sædskifte alfa og omega, også når man som Lars Schelde overvejende har korn. Og oveni dette kommer der fra 2023 endnu en grund til at prøve hestebønner.

- Fra 2023 vil man kunne søge ekstra tilskud, som beløber sig til 615 kr. pr. ha, hvis man har fire afgrøder i sædskiftet. Der er derfor gode prognoser for økonomien i hestebønner. Men igen, så er alt jo taget med forbehold, siger Eva Tine Engelbreth.

 

 

 

 

 

Kontakt os

Få et godt råd fra en rådgiver

Eva Tine Engelbreth Eva Tine Engelbreth Planterådgiver 96 29 66 40 21 41 95 08


Tilmelding til nyhedsbrev


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere