Hvad sker der med EU-støtten?

Udgivet d. 16-03-2018

Bekymring for re-nationalisering og frygt for klimaafgift.

Tekst: Lilli Snekmose

Brexit skaber utryghed om, hvad der sker med landbrugsstøtten, når der fremover bliver færre penge i EU-systemet. Nikolaj Pedersen rejste spørgsmålet på Jysk Landbrugs generalforsamling.

Brian Haure ridsede et skræmmende scenarie op, hvor hektarstøtten vil falde til 1.000-1.200 kr. pr. ha, hvorefter der vil ske en re-nationalisering af landbrugsstøtten:

- Jeg ser for mig, at lande som Frankrig, Polen og Spanien vil kompensere deres landbrug for faldet. Men hvem tror på, at Danmark vil? Der vil nok nærmere ske det, at Danmarks Naturfredningsforening og Danva (Dansk Vand- og Spildevandsforening) står klar til at tage pengene fra landbruget, forudså han.

Brian Holm var bekymret for ideen om en klimaafgift på landbrug, som vismændene har fremsat. Det vil være konkurrenceforvridende – men nok en reel risiko, hvis regeringen skifter farve, sagde han.

- Klimaafgiften er bestemt et fejlskud. Landbrug & Fødevarer giver den gas for at få ideen tilbage på værkstedet igen, forsikrede Bjarne Larsen, der udover at være formand for Jysk Landbrug, også er medlem af primærbestyrelsen.

Brørup Landboforenings fonds formand, H.C. Gæmelke (t.h.) afleverede legater for 60.000 kr. Anny og Peter Pors Eriksen modtog på deres søn Esbens vegne et studielegat, som Henrik Kjærgaard Rasmussen modtog et tilsvarende af. Det helt store legat på 50.000 kr. gik dog til agrarøkonom Thomas Almosetoft, der er handicappet efter en tumor i hjernen. Pengene skal bruges til en to-personers handicapcykel.

Ros til rådgivning – ris til Klaus Kejser

- I har fået skabt en god rådgivning med SAGRO med nogle virkeligt kompetente folk. Det er godt nok dyrt, men det kommer igen. Når vi er oppe mod nogen hårde nysere i finansieringsverdenen, så er det dælme vigtigt, at vi er klædt godt på, sagde Nikolaj Pedersen, der dog understregede, at SAGRO ikke behøvede at fusionere hele Jylland.

Hans Rasmussen efterlyste Bjarne Larsens holdning til udtalelser fra Klaus Kejser, der er erhvervsøkonomisk chef på SEGES.

- Ham kan jeg godt undvære på den post, når han med sine prognoser går ud og snakker landbruget ned, sagde Hans Rasmussen.

- Du får mig ikke til at tale dårligt om nogen, der ikke er til stede. Selvfølgelig skal man passe på med at komme med budskaber på et strategisk uheldigt tidspunkt. Men den finansielle verden har brug for pejlemærker. Måske rammer Klaus Kejser ikke spot on, men historisk set har SEGES ramt tendensen rigtigt, slog Bjarne Larsen fast.

Valg til faggrupperne:

Kvæg: Peter Kragsig (genvalg)

Svin: Henrik Bovbjerg (nyvalg)

Planter & Miljø: Christian Juhl Petersen (nyvalg)

Økonomi: Steen Lauridsen (genvalg)

Brian Haure frygter danske landmænd bliver tabere, hvis landbrugsstøtten re-nationaliseres.

Morten Høyer fra Landbrug & Fødevarer havde efter generalforsamlingen et indlæg om det politiske spil om landbruget - set fra Axelborg.

Smil og god stemning - trods alt. Bjarne Larsen og ægtefællen Liga fanget i et afslappet øjeblik.


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere