Hvor bevæger markederne sig hen? AgroMarkets gav sine bedste bud

Udgivet d. 03-06-2021

Omkring 50 interesserede landmænd deltog i AgroMarkets handelserfamøder, hvor John Jensen fra AgroMarkets gav sin analyse af, hvordan råvarer- og finansmarkedet vil udarte sig i den nærmeste fremtid.

Hvad sker der med kornprisen - og hvad med majsen? Hvad betyder Kinas pludselige oprustning i griseproduktionen?

Spørgsmålene var mange og svarene ganske konkrete, da John Jensen fra AgroMarkets lukkede op for indsigter og vurderinger af den nuværende situation på verdensmarkedet. Han kunne blandt andet berette om, at vi oplever de største udsving i både opadgående og nedadgående retning siden 1973, når det kommer til råvarepriser.

- Det er enorm volatilt. Vi opfordrer til, at man er meget opmærksom på afgrødepriserne i den kommende tid, og er man det mindste i tvivl, bør man tage fat i sin AgroMarkets-rådgiver for nærmere drøftelser, siger rådgiver Ivan Kubstrup, fra SAGRO Økonomi og Strategi.

Et andet stort emne - og en bekymring hos nogen – var Kinas store indsats på at genoprette og endda udvide landets svineproduktion. Senest ved opførelsen af en seksetagers svinefabrik, der kommer til at producere 2,1 mio. slagtesvin om året, hvilket svarer til mere end 10 pct. af den samlede danske svineproduktion.

- Det er enormt og tæt på ufatteligt stort. Der er ingen tvivl om, at det vil gøre et indhug i den danske eksport til Kina, men vi skal ikke være bekymrede for, om vi fortsat skal producere svin i Danmark, sagde John Jensen fra AgroMarkets, og så længe de danske landmænd er omstillingsparate, kan det vise sig at blive en fordel. 

Med så stor en husdyrproduktion i Kina, vil det nemlig blive nødvendigt for landet at købe råvarer til foder på eksportmarkederne, og her kan de danske landmænd komme til at spille en hovedrolle.

- Kina har ikke ret meget god landbrugsjord, og det meste af det de har, er allerede udnyttet. Landets massive satsning på svineproduktion kommer helt bestemt til at rykke noget på råvaremarkederne, fortalte han.

Derudover var han også en tur omkring finansmarkederne og kom med en klar opfordring til, at man får gået sin pensionsopsparing efter i sømmene.

- Har man brug for rådgivning, kan man altid kontakte SAGRO for en mere dybdegående gennemgang af strategi og forventninger til renten. Ligeledes kan man blive hjulpet til beslutninger om finansiering i forhold til valg af eksempelvis variabel rente og hvad bankens holdning er, siger Ivan Kubstrup, der yder denne rådgivning sammen med SAGROs øvrige AgroMarkets-rådgivere Søren N. Sørensen, Malene Rasmussen og Sune Furbo.


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere