Sådan bliver kalve din glæde og stolthed

Udgivet d. 20-12-2019

I dag er der ingen prestige i at passe kalve – det vil SAGROs nye kalverådgivning lave om på.

Af Terese Myhlendorph-Jarltoft og Henrik H. Bonde, SAGRO Kvæg

Danske opgørelser viser desværre, at hverken kalvedødelighed eller medicinforbrug har ændret sig over de sidste 15 år. Til trods for en kontinuerlig vidensopbygning og nye gode værktøjer til blandt andet styring af råmælksmanagement, er forholdene ikke blevet bedre. Så, hvorfor lykkes det ikke?

Vi oplever, at fokus på de forskellige malkekvægsejendomme primært ligger i kostalden. Arbejdet i kalvestalden nedprioriteres - der er simpelthen ikke prestige i at passe kalve. Det vil vi ændre: Vi vil gøre det HOT at passe kalve!

Vores mål

SAGRO’s nye kalverådgivning sætter fokus på dine kalve og dit kalveopdræt.

Vi har som mål om at knække kurven for kalvedødelighed. Vi vil producere robuste kalve, hvor diarré hører fortiden til.

Vores ambition er at producere kalve, som kan udnytte deres fulde genetiske potentiale, hvor intet går tabt undervejs.

Men først og fremmest, så har vi et mål om at få fokus ned i kalvestalden. Prioriteringen skal være på plads.  Når det lykkes, vil du kunne indfri din produktionsmæssige og økonomiske gevinst af at producere robuste kalve. Og som en lille sidegevinst, ja så er det jo altid sjovere at passe raske kalve end syge kalve.

Sunde kalve – før det er for sent!

Vi er et stærkt team som vil sikre dig viden og værktøjer til at producere sunde og raske kalve, med en høj tilvækst og som kan præstere på topniveau som malkekøer.

Koens præstationer som malkeko, skabes allerede i kalvestalden. Derfor kan du ændre nok så meget på din fodring, din malkning, dit staldsystem, din holdopdeling, men når du først står med den fuldvoksne ko, kan du ikke længere ændre på dens genetiske potentiale. Det er for sent.

Dine kalve bliver typisk født med nogle flotte høje avlsværdiindekser, som du forventer at få glæde af igennem hele deres liv. Men sætter du ikke fokus på at få dine kalve godt fra start, så lader du en stor del af dette genetiske potentiale gå tabt, allerede i kalvestalden.

Det første måltid

Kalve fødes med et uudviklet immunforsvar, hvorfor det første måltid for en nyfødt kalv er altafgørende for dens overlevelse og sundhed. Ved utilstrækkelig optagelse af de livsnødvendige antistoffer fra råmælken, er kalvens immunforsvar ude af stand til at beskytte den mod smitstoffer. Det øger risikoen for sygdom samt risikoen for, at kalven dør. En utilstrækkelig tildeling af råmælk begrænser kalvens evne til at udnytte sine genetiske egenskaber. Det kommer bl.a. til udtryk ved at tilvækst, fodereffektivitet og mælkeydelse reduceres. Råmælksmanagement er bare ét område der kan optimeres på.
Fodring, hygiejne, rengøring, sundhed, logistik, staldsystem, ventilation m.fl. er andre områder, som kan være af afgørende betydning for sundhed, produktivitet og økonomi. Faktum er, at robuste kalve præsterer bedre igennem hele livet og har en længere holdbarhed. Din investering i robuste kalve kommer tifoldigt igen.
What’s not to like?

”Der er simpelthen ikke prestige i at passe kalve. Vi vil gøre det HOT”

SAGROs kalveteam består af:

Terese Jarltoft er uddannet husdyragronom og har arbejdet som kalve- og slagtekalverådgiver samt med kalverelaterede udviklingsprojekter i 10 år. I øjeblikket bruger Terese, sideløbende med sit arbejde, tid på sit ph.d.-projekt ved Aarhus Universitet, hvor hun bl.a. søger at optimere spædkalves immunforsvar.

Henrik H. Bonde interesserer sig især for implementering af nye rutiner. Han har en solid praktisk-teoretisk baggrund fra egen opvækst på en kvæggård. Henrik har tidligere været mælkeproducent på fødegården, inden han læste videre til agrarøkonom og jordbrugsteknolog med speciale i kvæg. Sidenhen har han været slagtekalverådgiver i SAGRO.

Kontakt os

Få et godt råd fra en rådgiver

Terese Jarltoft Terese Jarltoft Slagtekalverådgiver 96 29 68 41 23 11 86 18


Tilmelding til nyhedsbrev


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere