Husk sutteflaske selvom ko og kalv går sammen

Udgivet d. 07-09-2020

90 procent af kalve, der går ved koen, og som samtidig tildeles råmælk med sut, opnår en optimal immunisering.

Af Birgitte Kjemtrup Høyer, ØkologiRådgivning Danmark, Tlf. 4091 3075, bmk@oerd.dk

Først og fremmest skal der sikres en god immunisering af kalvene via råmælken. Og det kan desværre ikke overlades til kalvene selv, da kun 40 procent af kalve, der patter ved koen inden for de første 12 timer efter kælvning, har fået en god immunisering. I systemer, hvor kalven bliver ved koen, skal der derfor som minimum stadig tildeles 3 liter god råmælk med sut, samtidig med at man skal sikre, at kalven kommer op og patter.


90 procent får perfekt immunisering
Det kan være svært at få kalven til at patte på sutten, hvis den har pattet hos mor, men brug tiden på det. Det kommer godt igen. Efterlever man, at kalven skal have 3 liter råmælk af god kvalitet, og at den samtidig har adgang til at patte ved koen, viser undersøgelser nemlig, at man opnår en optimal immunisering på hele 90 procent af kalvene.
Og reglen med råmælk inden de første 6 timer gælder stadig.
Som ved traditionel mælkefodring med sødmælk, skal man være opmærksom på koens sundhedsstatus. Køer med salmonella eller paratuberkulose skal ikke have deres kalve gående hos sig. Det er derfor vigtigt, at man kender sin besætnings sundhedsstatus, inden man går i krig. Ligeledes skal man være opmærksom på koens yversundhed, da patter med yverbetændelse fravælges af kalvene. Er celletallet hos koen meget højt, er fedtprocenten lav, og kalven får derved heller ikke nok energi.
Og som sædvanlig er god, ordentlig og rigelig strøelse en nødvendighed, så koens patter ikke er beskidte, og kalven undgår at få koklatter i munden den vej.
Holdstørrelser er vigtige, for jo flere dyr, der går sammen, jo flere dyr kan smitte hinanden. Der bør som minimum være plads til, at mor/amme med tilhørende kalve kan isoleres i sygeboks, hvis en kalv skulle få udfordringer.


Du sparer ikke tid!
Til sidst er det vigtigt at nævne, at det ikke sparer tid i hverdagen, at ko og kalv går sammen. Den tid, man før har brugt på mælkefodring samt rengøring af skåle og bokse, skal nu bruges på at gå rundt inde blandt kalvene med deres voksne.
Man skal have et øje på hver kalv hver dag for at sikre, at en eventuel syg kalv ikke smitter hele holdet. Gennem sådan et grundigt opsyn vænner man samtidig kalvene til menneskelig kontakt, og man forebygger, at kalvene bliver vilddyr. Ved at bruge tid blandt dyrene, bliver kalvene fuldt håndterbare på lige fod med de kvier, man kender i dag.



Godt at huske

  • Kravene til hygiejne og immunforsvar er de samme – uanset om kalvene holdes hos køerne, eller om man benytter en traditionel kalveopstaldning.
  • Ved tildeling af råmælk med sutteflaske, opnår 90 procent af kalvene, som går sammen med koen, en optimal immunisering.
  • Om kalven skal blive hos koen, afhænger af koens sundhedsstatus.
  • Du sparer ikke tid ved at ko og kalv går sammen. Nu skal tiden bare bruges til opsyn i stedet for mælkefodring, rengøring m.m.

Kontakt os

Få et godt råd fra en rådgiver

Birgitte Kjemtrup Høyer Birgitte Kjemtrup Høyer Økologirådgiver i ØkologiRådgivning Danmark 40 91 30 75


Tilmelding til nyhedsbrev


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere