"Giv os nu tid til at levere på landbrugsaftalen"

Udgivet d. 14-03-2023

Generalforsamling i Sydvestjysk Landboforening trak fuldt hus.

Generalforsamling i Sydvestjysk Landboforening blev nok engang et tilløbsstykke, for det var svært at finde en ledig plads i SAGROs store hus i Esbjerg. Her aflagde formand Niels Laursen beretning.

- Giv os nu tid til at levere på landbrugsaftalen, var den klare besked fra formanden til politikerne, som i disse dage pusler med at skrue en CO2-afgift sammen. For selv om der blev talt om afgiften for blot et år siden, havde flere nok håbet, at det politiske landskab efter et folketingsvalg ville sørge for, at en CO2-afgift ikke ville komme til at true eksistensen for flere landmænd.

Så da Niels Laursen for et år siden aflagde beretning, var hans forudsigelse nok mere præcis, end han havde frygtet. ”Resten af 2022 bliver ikke nemmere”, sagde han. Ordene faldt på baggrund af stigende udgifter til personale, brændstof og gødning og den netop udbrudte krig i Ukraine. Senere fulgte en accelererende inflation og for flere en bekymring for, hvordan PFAS-skandalen ender med at påvirke landbruget.

Men der var også masser af positivt. 2022 var særligt godt for mælkeproducenter og planteavlen, mens årets resultat for mange griseproducenter har været afhængigt af, hvor meget foder man selv har været i stand til at avle.

Samarbejdet med kommunerne har i det forgangne år været særdeles frugtbart, og især Varde Kommune har været en god medspiller. Ikke mindst i oprettelsen af Kystvandråd Vadehavet med Sydvestjysk Landboforening som medlem – og med Varde Kommune som sekretariatskommune.

 

Nyvalg og biodiversitet

Forud for formandens beretning lagde naturformidler Morten D.D. salen ned med sin enorme viden om biodiversitet. Her var fokus på noget af det, som "virkelig nytter noget".

I Danmark oplever man fremgang for flere fugle og insekter, som for år tilbage virkelig var pressede. Men en graf illustrerede det ganske godt: 30 % af plantearterne er i fremgang, mens 70 % er i tilbagegang i vores kulturlandskaber. Derfor var beskeden ganske klar:

- Når I skal lave 4 % brak, vil jeg opfordre jer til at lave det i ét område, fremfor ude i kanten af markerne. Der vil det ikke batte ret meget alligevel, sagde han.

Men for at sætte det hele i relief, kom han også med et slående eksempel: Sølle én hektar i regnskoven huser flere arter af planter og dyr, end man kan finde i hele Danmark, som huser godt på den gode side af 30.000. Men hvert år forsvinder omtrent 7 mio. ha regnskov på verdensplan.

- Så køb Congo og Paraguay, hvis det er klodens biodiversitet, du tænker på, lød det fra Morten D.D.

På generalforsamlingen gav Thor Gunnar Kofoed, viceformand i Landbrug & Fødevarer, samtidig en opdatering på det politiske arbejde på Axelborg.

Der var også valg til fem pladser i bestyrelsen. Dennis Lauridsen havde på forhånd meldt ud, at han ikke genopstillede. I stedet blev Brian Uglebjerg valgt ind, mens der var genvalg til Jesper Arnth, Inger Lauridsen, Claus Nissen og Anders Harck.

Kontakt os

Få et godt råd fra en rådgiver

Stine Bundgaard Stine Bundgaard Politisk chef 96 29 66 02 40 29 58 85


Tilmelding til nyhedsbrev


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere