Rentefald giver appetit på konvertering

Udgivet d. 26-06-2019

For et halvt år siden blev der spået renteforhøjelser til sommer - nu er situationen vendt 180 grader

Af: Per Sveistrup, direktør i SAGRO Finans & Formue

Det kraftige rentefald vi har set de sidste måneder, har for alvor sat gang i konverteringslysten.

1,00 % 2050 kan på nuværende kurs ca. 99 fint svare sig, såfremt man kommer fra en tilsvarende 2,00 % eller højere. Selv den afdragsfrie 1,00 % 2050, der nu handles tæt på 97,50, kan svare sig, men en kurs tættere på 100 vil være at foretrække.

Er det så sandsynligt, at renterne falder yderligere? Ja, det er det absolut, og måske står vi over for, at 0,50 % 2050 med afdrag i den kommende tid bliver en mulighed.

For et år siden viste alle de økonomiske nøgletal for Europa pæn fremgang, og ECB annoncerede, at ved udgangen af 2018 ville man afslutte QE (opkøb af obligationer). Senere i 2018 var meldingen, at efter sommeren 2019 ville ECB påbegynde renteforhøjelser.

Dette er nu vendt 180 grader, og i de finansielle markeder er forventningen nu, at ECB vil starte en ny QE og derudover sænke renten igen. Personligt synes jeg, det er usundt, det de har gang i, for intet tyder på, at det står så dårligt til, som man umiddelbart får indtryk af, da arbejdsløsheden i EU falder, og forbrugertilliden holder et højt niveau.

Men får markedet ret i sine forventninger til EU, vil obligationsrenterne med stor sandsynlighed falde yderligere, og måske kommer 0,50 % 2050 i spil.

Indhent lånetilbud

Min holdning er, at nuværende fastrentelån først skal opsiges senest ved udgangen af juli, så man bør ikke have travlt med at hjemtage lånet eller kurssikre endnu. Men det er vigtigt at få et lånetilbud hjem. For nogle skal ejendommen vurderes af kreditforeningen, og jeg forestiller mig de har ekstremt travlt, samtidigt med at sommerferien står for døren, hvor bemandingen er noget lavere.

Det er samtidig vigtigt at gennemgå hele låneporteføljen, da det ikke kun er 30-årige lån, der har glæde af rentefaldet, men også mange andre lånetyper.

Aktier

Vi afventer det kommende G20-møde i weekenden, hvor vi får nye meldinger om USA og Kinas handelskrig. En løsning her, eller signaler om yderligere dialog mellem parterne, vil blive optaget positivt af de finansielle markeder. Jeg tror særligt aktiemarkedet kan se frem til en længere periode med positiv udvikling, ikke mindst med rentemeldingerne fra ECB og FED, som vil lægge en god stabil bund under markedet.

Min holdning er derfor at man skal overvægte aktier i den kommende tid.

Valuta

Skuffende nøgletal fra USA samt en dueagtig udmelding fra Powell ved sidste rentemøde har sendt USD ned over for EUR. Jeg er dog af den opfattelse, at ECB med deres planer om ”måske” at starte et nyt QE og sænke renterne, kan sende USD op i nye højder i løbet af efteråret.

Generel kommentar

Jeg syntes altid, det har været muligt at stige op i helikopteren og skabe et overblik over de økonomiske tendenser, og hvad der påvirker markedet. Men jeg har pt. meget svært ved at finde en god forklaring på, at vi skal have en rente på dette niveau. Måske fordi jeg ikke synes, at hverken den globale eller lokale økonomi i øjeblikket adskiller sig særligt fra så mange andre tidligere perioder, vi har gennemlevet, og hvor renten trods alt har været betydeligt højere. Vi er ikke i recession. Og selv i tidligere kortere eller længere perioder med recession, har renteniveauet ikke været så lavt som det nuværende.

Som låntagere skal vi naturligvis glæde os over en billig finansieringsrente, men som opsparer med en lav eller mellem risiko, ser det sort ud med afkastet af pensioner m.v. Det er derfor min klare holdning, at er man ung/yngre, og der er lang tid til pensionen, skal man give den fuld skrue på risikoprofilen og leve med de udsving, der må komme over tid. Alternativet er at indbetale væsentligt mere på pensionen, hvis der skal være en rimelig opsparing til den tid.

 

Kontakt os

Få et godt råd fra en af vores rådgivere

Per Sveistrup Direktør SAGRO Finans & Formue 76 60 23 48 21 76 39 53
Per Sveistrup


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Tilmeld dig vores nyhedsbrev!

Hold dig opdateret med SAGROs nyhedsbrev.
Du får information om præcis de emner, der interesserer dig.

Hvad siger du ja til?
Jeg ønsker ikke at se denne popup længere