Når jobbet er en gave, ikke en opgave

Udgivet d. 23-06-2023

Mød Mille Kehlet Merrild, der er bindeleddet mellem interesseorganisationer, lokalt erhvervsliv, skolekontakt, kommunale samarbejdspartnere, Axelborg og så landmændene og landboforeningen.

Kender du selv det med, at man overhører en diskussion, som omhandler landbruget, men det faktuelle er mest af alt hen i vejret? Hvordan reagerer du selv i sådanne sammenhænge? 

Det er heller ikke altid nemt at gå på f.eks. gymnasiet og være barn af en landmand. Man skal ofte lægge ører til mange halve sandheder og direkte forkerte påstande om landbruget - også fra lærerne. 

Selv har Mille Kehlet Merrild altid gået ind i de diskussioner – direkte og uden at tøve. Ikke bange for de hug, der kunne følge ved at sige fra over for tåbeligheder og usandheder eller endog direkte fornærmelser. 

 - Det er bare sådan, jeg er. I gymnasietiden var jeg f.eks. formand for elevrådet og tog nogle diskussioner her, som bestemt var heftige, siger hun.

Mille Kehlet Merrild slår ud med armene, for det er også længe siden, og efter hun skiftede til politisk kommunikation, lader hun mest af alt andre mene noget offentligt, da hun til hverdan skal ”samarbejde med alle politiske partier”. Men stædigheden er der stadig, nu heldigvis for SAGRO kanaliseret ud gennem arbejdet med at servicere landboforeningerne.

- Jeg har bestemt altid taget debatten, og særligt da jeg var i Bruxelles og skulle forsvare hele den europæiske pelsdyravl, blev tingene ofte sat på spidsen. I dag handler det for mig mere om at fortælle den gode historien om landmanden og den kulturarv, som landbruget i Danmark indebærer, men også at skabe kontakt og forståelse imellem landbruget og det øvrige samfund, siger hun.

Det arbejde sker via flere kanaler: Landbruget kommer til byen, Åbent Landbrug og Besøgsgårde er bare nogle af værktøjerne, når skal det generelle kendskab til, hvor vores fødevarer kommer fra, skal udbredes i samfundet.

Dertil er der en masse politiske samarbejder både på tværs af landboforeninger, men i høj grad også mellem landbruget og kommunerne – og interessen for landbrug er stor over hele det politiske spektrum. Og midt i alt dette er hun bindeleddet.

- Det giver utroligt meget, når vi kan vise en politiker hverdagen på en bedrift. Christiansborg-politik kan være meget hård, men ude i kommunerne er vi tættere på hinanden, og det kan noget helt andet. Så skal vi have tingene til at fungere, og det er utroligt spændende, siger hun.

 

 


En gave, ikke en opgave

Som politisk rådgiver i SAGRO har Mille Kehlet Merrild også fået ansvaret for at betjene bestyrelsen i Holstebro Struer Landboforening, en af i alt fem landboforeninger, som ejer rådgivningsvirksomheden. Det er lidt en opgave, for aktiviteten er høj. Udover Landbrugets Oplevelsesplads er der hyppige debataftener og andre arrangementer, som gør, at der er nok at se til. 

- Det føles mere som en gave end en opgave, for det er nemt at komme ind et sted, hvor der er så mange frivillige. Det er superfedt, og så føler jeg mig hjemme, for jeg er nærmest vokset op i foreningen, siger hun. 

Før hun kom til SAGRO, har hun været vidt omkring. Hun har bl.a. været politisk rådgiver på Christiansborg, arbejdet i Bruxelles for den europæiske pelsdyravlerorganisation og tilmed boet i det sydvestlige England sammen med sin mand.

Senere gik gemalen “i land”, og de bosatte sig i området ved Silkeborg. Her var hun en årrække selvstændig inden for kommunikation og marketing. 

Og så skal det selvfølgelig nævnes, at hun i 13 år har arbejdet på Landsskuet. Som ung tog hun også flere sabbatår, og et af dem blev brugt på forældrenes gård ved Hjerm, sydøst for Holstebro, hvor hun deltog i arbejdet med mink, kyllinger og i marken.

Opgaveløsning

Men hvordan griber hun selv opgaverne an? Her er det værd at se, hvad hun har fået med i bagagen hjemmefra. 

Hun er pragmatisk anlagt, og det har hun fra sin mor, Ulla. I Milles barndom var det moderen, der stod med personaleansvaret på gården, fire små børn i privaten – og ved siden af dette havde hun et arbejde at passe i banken. Alt dette, vel at mærke, mens faderen af naturlige årsager ikke var hjemme, da han var på farten, optaget af at passe sine politiske tillidshverv.

- Hun har aldrig brokket sig – hun bare løst opgaverne én for én, og det har hun måske ikke altid fået den kredit for, som hun fortjente. Hver gang der opstod et problem, sagde hun “det finder vi ud af”, og så fandt hun en måde at løse det på. Den tilgang har jeg fra hende, siger hun. 

Den tilgang får hun også brug for med ovennævnte aktivitetsniveau, som Holstebro Struer Landboforening lægger for dagen. Og derudover har hun selv tre mindre børn – med en mand der er i søværnet, men nu er ”gået i land” og derfor kan hjælpe mere til med hjemmets opgaver. 

Og hvis du vil have en snak med den politiske rådgiver, kan du man altid kontakte hende.

- Min dør er altid åben. Men ring lige først, så du ikke kører forgæves, for nogle dage sidder jeg i SAGROs hus i Herning, andre dage i Holstebro, hvis jeg altså ikke er på farten til et arrangement eller lignende, slutter hun, for hun skal videre nu – Niels Kristian Fruergaard har netop sendt en mail, der kræver hendes opmærksomhed. Det er vist ”noget med arrangementet i aften”.

 

- Det giver utroligt meget, når vi kan vise en politiker hverdagen på en bedrift. Christiansborg-politik kan være meget hård, men ude i kommunerne er vi tættere på hinanden, og det kan noget helt andet. Så skal vi have tingene til at fungere, og det er utroligt spændende


Mille Kehlet Merrild


Tilmelding til nyhedsbrev


Samarbejdspartnere