27-årig har købt gård til 90 mio. kr.

Udgivet d. 27-10-2021

Her er manden, som 7 banker sagde nej til i 2018. Nu har han solgt sin første gård og er rykket ind på drømmebedriften, der har full line og 1.200 søer.

Da Pelle Granhøj i 2018 ville købe en sogård fik han nej ved 7 banker, inden der endelig var nogen, der troede på ham. Den tillid har han nu kvitteret for. På 3,5 år lykkedes det ham at forbedre, udvide og strømline bedriften, så den kunne sælges med en fin fortjeneste. Efter en god periode med en høj indtjening var gælden så væsentligt nedbragt, at han og kæresten, Julie, blev i stand til at købe et helt gårdkompleks til over 90 mio. kr. med 1.200 søer.

I længden var sogården med 850 søer og fire medarbejdere ikke nok til at holde Pelle Granhøj beskæftiget. Han har altid været en mand med turbo på. Han var kun 23 år, da han i 2018 blev selvstændig på gården ved Skive. Det lykkedes ham med hiv og sving at skaffe finansiering af de 22,5 mio. kr., gården var sat til salg for. Dengang var der kun 650 søer, men det fik han hurtigt udvidet til 850 inden for de eksisterende rammer. 

Da han i foråret satte gården til salg, tog det kun 40 dage at sælge den. 

- Og vi fik realiseret vores investeringer, konstaterer Pelle med en vis underdrivelse. Han vil ikke afsløre, hvor mange millioner, han fik med ved salget. Men i hvert fald var der nok penge i kassen, til at han og den jævnaldrende Julie kunne blive ejere af en stor full line produktion på Fyn med hovedgården Højgaard og flere mindre ejendomme i nabolaget. I alt er der 1.200 søer, 7 sites med grise og et markbrug på 408 ha. Prisen var over 90 mio. kr. 

 

Fra Jylland til Fyn
- Vi har haft en fed tid i Jylland, men der skulle ske lidt mere, konstaterer Pelle, og Julie skærer konklusionen ud i pap: 

- Hvis man sidder som 27-årig og har mere energi, end man kan bruge på sin ejendom, så må man have noget større.

Kort før nytår fik de salgsopstillingen på gårdkomplekset på Fyn, tæt på det område, hvor de begge er opvokset. Salget i Skive gik som sagt hurtigt, men i en nervepirrende tid trak det ud med at få gårdkøbet på Fyn på plads.

- Det var da ikke på nogen måde nemt at få lov at købe gården her. Det var en sej kamp, hold kæft vi har kæmpet. Men vi fik så god en pris for gården i Jylland, at der ikke var tvivl. Den skulle bare sælges, slår Pelle fast.      

 

Heldig timing
Set i bakspejlet var det virkelig heldig timing, for smågriseprisen var i top, da de solgte. Umiddelbart efter raslede priserne ned, da der skulle handles om gården på Fyn. 

- Vi så det som en kæmpe chance. Her var den ejendom, som vi ellers skulle bruge et helt liv på at bygge op. Her er full line produktion, og så er der det markbrug, som Pelle har gået og længtes efter. På vores første gård var al jorden bortforpagtet, og der var ingen maskiner. Det var hårdt ved Pelle, som savnede at komme i marken, fortæller Julie.

Også hendes liv bliver fremover defineret af gårdkøbet. I foråret blev hun færdig som jordbrugsøkonom, men de kommende år bliver kvalifikationerne brugt på gården. Hun er blevet medejer og har ligesom Pelle fået lån fra Vækstfonden, og det kræver, at hun arbejder på gården. Det betyder i første omgang, at hun overtager det administrative arbejde, og hun har sat en oprydning og digitalisering i gang.

 

Hvis man i vores alder synes, man har alt for meget fritid – så skal man gøre noget ved det”, siger Julie og Pelle. Derfor solgte de en gård med 850 søer og har nu i stedet fået 1.200 søer og grise på 7 sites.

Overtog 7. maj 
Der er ikke mange på 27 år, der får lov at købe en ejendom til 90 mio. kr., men banken kunne godt li’, at parret mødte med en betydelig egenkapital efter salget af gården i Jylland. Det var naturligvis også afgørende, at de på 3,5 år havde optimeret driften og i det hele taget bevist, at de kunne drive en forretning.  

Julie siger, at det er Pelles fortjeneste. 

- Han er pissedygtig. Han træffer sine valg og går efter dem. Jeg skal lige have det hele stillet op i et Excel-ark, før jeg er med, griner hun.   

Det unge par står naturligvis nu med en stor gæld, og meget af den er kortfristet. 

- Men vi overtog den 7. maj og det er et virkelig godt tidspunkt. Vi kan høste al avlen og hive al EU-støtten hjem, og det indgik da også i forhandlingerne, fortæller Pelle.

Vækst- og etableringslån, som Pelle optog i forbindelse med gårdkøbet i Jylland, har han fået lov at flytte med til den nye ejendom.

 

Stor ros til rådgiver
En mand har spillet en afgørende rolle i processen frem mod gårdkøbet på Fyn. Både Pelle og Julie fremhæver virksomhedsrådgiver i SAGRO, Morten Dahl Thomsen, som manden, der nedkæmpede forhindringerne én efter én.

- Han er en terrier. Møder han modstand, knokler han bare mere, siger Julie.

- Hver gang jeg tænkte, at nu går det hele i vasken, så har Morten lige kunnet kringle sig udenom. Han er virkelig dygtig, og så brænder han bare for det, lyder det taknemmeligt fra Pelle.

 

Det nemme liv. Nej tak!
- I dag kan jeg da godt tænke: Sikke et nemt og lækkert liv vi havde i Jylland, men det er jo fedt, når der sker noget, griner Pelle. Han er i sit es, når han med 6 mand rykker ud med 2 mejetærskere og får høstet en masse. 

- Det kan jeg godt li’, jo! Vi kan producere en masse korn og lave en god økonomi og en meget mere sikker produktion. Med full line bliver risikoen samtidig meget mindre, fordi vi selv færdigfeder en stor del af smågrisene.

- Den økonomiske følsomhed ved at sprede sig, er også at foretrække, supplerer Julie, der vurderer, at de producerer 60 % af deres eget foder. Pelle tilføjer, at de har maskinerne til med tiden at blive helt selvforsynende.

 

FAKTA

  • Højgaard har 1.200 søer og er 90 % full line. 
  • Der produceres 40.000 smågrise og færdigfedes 16.000 slagtesvin pr. år.
  • Der er søgt om udvidelse til 1.400 søer i de eksisterende bygninger. 
  • De ældste stalde er fra 1970, de nyeste fra 2012.
  • Bedriften har 10-12 medarbejdere, fortrinsvis ukrainere. Alle fire medarbejdere, der arbejdede for Pelle på gården ved Skive, er fulgt med til Fyn.
  • På sigt skal produktionen samles på færre end de nuværende 7 sites. På Højgaard skal der være 1.400 søer og smågrise op til 9 kg.

Kommentar fra Morten Dahl Thomsen:

Modellen med at starte med en mindre ejendom og bringe den i topform – og efterfølgende sælge den for at købe drømmeejendommen - bør inspirere andre. Man får mulighed for at bevise sine evner til at drive forretning og opbygge egenkapital, inden der købes en større virksomhed. 

Det gav stor anerkendelse fra kreditgiverne, at Pelle og Julie Granhøj Rasmussen ved det første ejendomskøb uden at skele til geografi gik efter en god begynderejendom – et sted med muligheder.

Pengeinstituttet, der er med i den nye gårdhandel, var positiv, fordi det unge par kunne fremvise en flot egenkapital og flotte regnskabsresultater for den ejendom, de drev i 3,5 år. Pelle og Julie kunne samtidig fremlægge et klart formål med købet af virksomheden på Fyn og kunne redegøre for en tydelig strategi for virksomheden. 

Købt uden investor
Normalt vil der være behov for deltagelse af en investor for at kunne købe en ejendom til 90 mio. kr., men her lod det sig gøre uden, fordi Pelle og Julie har bevist, at de kan drive virksomhed med succes. Finansieringskilderne kunne tydeligt mærke, at Pelle og Julie både har styr på det praktiske og hele vejen over til økonomien. 

 

Kontakt os

Få et godt råd fra en rådgiver

Morten Dahl Thomsen Morten Dahl Thomsen Cheføkonom 96 29 68 50 21 65 61 70


Tilmelding til nyhedsbrev


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere