Familiehandel i moderne udgave

Udgivet d. 19-06-2021

Der blev ikke handlet til familiepris, da sønnen Brian blev medejer. I sidste ende valgte alle parter et generationsskifte til vurderingsprisen.

Det er en stor lettelse for mig at vide, hvad der nu skal ske med virksomheden, siger Anders Rahbek med fasthed i stemmen.

Frølund Agro blev i foråret omdannet til et anpartsselskab, hvor sønnen Brian er blevet medejer. Forud er gået en generationsskifte-proces på halvandet år. I begyndelsen ridsede SAGROs rådgivere to scenarier op: En I/S-model med en familiehandel contra en skattefri virksomhedsomdannelse til en selskabskonstruktion.

- Jeg havde gået og tænkt I/S, fordi det her er en familiehandel, og jeg bliver 3. generation, fortæller Brian Rahbek. Nu blev det i stedet et selskab, og dermed er gården købt til vurderingspris, og den tanke har jeg lige skullet vænne mig til, forklarer han.

Ved gennemregning af de to scenarier viste det sig, at skatteteknikken omkring anpartsselskabet betød, at der reelt ikke blev den store forskel for Brian som køber, set over et forløb på 10-15 år.

- Jeg tror, der er mange, der bliver afskrækket af selskabsmodellen. Det blev jeg da selv på landbrugsskolen, for det lyder indviklet. Det var meget nemmere at lave en opstilling med et I/S og succession, siger han.

En stor mundfuld
Et større landbrug er i dag en mundfuld, en ny generation ikke kan sluge på én gang. Vil man være herre i eget hus, så sker det stadig oftere via dannelsen af et anpartsselskab, som den unge gradvist køber sig ind i. 

- Med den balance, vi har i butikken her, så har jeg det godt med, at vi er flere om at tage beslutninger, siger Anders, der ser frem til en tid, hvor han kan få lov at udføre et stykke arbejde, uden hele tiden at skulle svinge taktstokken. 

Brian er glad for at have sin far med på holdet. Når man selv er ny, er det godt med en erfaren rytter som makker. Han har ikke følt sig fristet af at købe en anden ejendom. Det ville føles som at gå en omvej. 

Anders er sig bevidst, at selvom han og Brian lige nu har fælles fodslag, så ser de måske om fem år forskelligt på, hvor virksomheden skal hen. Men det gode er, at i kraft af anpartsselskabet, så er der intet til hinder for, at Brian senere kan oprette et selskab mere og investere i nye aktiviteter her.

Mens selve konstruktionen er på plads, så er det ledelsesmæssige skifte først i sin vorden.

- Jeg skal lære at give fra mig, og Brian skal lære at tage over, konstaterer Anders.

Foreløbig har Brian fået det fulde ansvar for marken. Efter hans ønske er de gået ind i frøavl, så der nu er ca. 100 ha med frø, og der er investeret i tørrehal. 

 


Mega stolt af Brian
Den lettelse, Anders føler omkring generationsskiftet, bunder i, at det blev temmelig kaotisk, da han selv overtog efter sin far. Dengang blev skiftet fremtvunget af, at hans far akut blev alvorligt syg. Faderen var derfor afskåret fra selv at tage beslutningen. Den situation ville Anders nødig ende i.

- Du skal simpelthen i gang med overdragelse, mens du har kræfterne til det og selv kan sætte agendaen. Det er bedst med rettidig omhu. Man kan lige pludselig blive ramt af et eller andet. Hvis jeg skulle vente, til jeg er 70 år, så ville det være 5 minutter i 12, føler den 60-årige Anders.

- Jeg er mentalt klar til det her, erklærer han. Anderledes er det for Birgit, der er lidt yngre end Anders, og som følelsesmæssigt er stærkt knyttet til huset, haven og det liv, hun har skabt for familie og ansatte.

- Misforstå mig ikke! Jeg er mega stolt af Brian, og jeg er virkelig glad for, at han er kommet med i virksomheden, understreger hun.

- Den ene dag kan jeg glæde mig helt vildt, næste dag kan jeg ikke tænke at slippe alt det, vi har bygget op over 30 år, siger hun.

- Glæden ved at give noget fra sig, og tanken om selv at skulle noget nyt, modnes nok med tiden, og jeg er sikker på, at vi i fællesskab finder en god løsning, tilføjer hun.

For Birgit er livet på landet en livsstil og fantastisk at være sammen om, både med familien og de dygtige medarbejdere.

- Det er meget givende på mange fronter, både socialt og fagligt, siger hun.

 


Forebyg splid
Anders og Brian Rahbek roser SAGRO for at have været god til at finde de kompetente personer, uanset om der skulle rådgives om skat, økonomi eller personlige forhold. Brians kæreste, Nicoline, har været inddraget, så også hun ved, hvad hun går ind til.

De to generationer har haft hver sin rådgiver, for når man er hver sit sted i livet, har man forskellige ønsker og behov.

Desuden er der Brians to søskende, Marianne og Søren. Under møder hos SAGRO er de blevet involveret for at få deres accept af, på hvilken måde Brian på sigt kommer til at overtage ejendommen. Anders Rahbek er fuldkommen klar i sin melding på det punkt:

- Vi skal simpelthen aldrig ende i en situation, hvor en juleaften bliver ødelagt, fordi der bliver diskussioner!

Brian supplerer: - Det her må ikke give splid i familien, ingen må føle sig snydt.

Derfor bliver det i et testamente beskrevet, hvordan Brian tilgodeses, så det står i forhold til den risiko han løber ved at overtage det store landbrug samt at han har særeje.

En skattefri virksomhedsomdannelse 

Skattefrie virksomhedsomdannelser kan kun gennemføres i perioden 1. januar til 30. juni, hvis du har kalenderårsregnskab. 

Ved en skattefri omdannelse betales ingen skat her og nu. Selskabet overtager ejerens anskaffelsessummer og tidspunkter for aktiverne. Derudover nedsættes din anskaffelsessum på anparterne med avancen. 

Vi anbefaler, at du starter overvejelsen af en virksomhedsomdannelse i god tid, da mange forhold skal være på plads, for at omdannelsen foregår mest hensigtsmæssigt.
Kontakt os derfor gerne allerede nu, hvis du overvejer en omdannelse i 2022. 

En skattefri virksomhedsomdannelse 

FAKTA

  • Processen om selskabsdannelse startede i december 2019. 1. april 2021 blev det til virkelighed.
  • Frølund Agro er omdannet til et anparts-
    selskab, hvor landbruget drives i et fælles driftsselskab.
  • Brian har købt 25 % af virksomhedens anparter. Resten ejes af Anders og Birgit. Brians andel øges gradvist i de kommende år. 
  • Produktion af 27.000 smågrise – salg af 11.000, resten færdigfedes.
  • 480 ha og 2 fastansatte.

Tilmelding til nyhedsbrev


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere