Udgivet d. 05-05-2025
Per Sveistrup fra SAGRO Finans & Formue har stor erfaring med at rådgive om investering, og historikken taler sit klare sprog: Hos ham er landmandens penge i gode hænder.
- Danske landmænd har aldrig haft så mange penge mellem hænderne som nu, og der er gode muligheder for at få pengene til at yngle og give et rigtig godt afkast. Ordene kommer fra Per Sveistrup, der er investeringsrådgiver i SAGRO Finans & Formue, og det er hans opgave at hjælpe landmændene med at investere deres penge på bedste vis.
- Mange har forladt erhvervet, fordi de har solgt gården, og andre står med frie midler på hånden, fordi de har solgt jord fra, for eksempel til projekter med vedvarende energi som vindmøller eller solceller. Står pengene på en konto i banken, bliver de faktisk mindre værd efter inflation, siger Per Sveistrup.
Baggrund i bankverdenen
Med 20 år som investeringsrådgiver i bankverdenen ved Per Sveistrup, hvad han taler om.
- Jeg begyndte ved SAGRO i 2010 med strategi for landmænd som mit speciale. Efter et par år kom den første kunde og bad om råd til investering. Det var en minkavler, det var næsten de eneste, der tjente gode penge dengang, husker Per Sveistrup.
Men først i 2020-2021, da renten gik i minus, kom der for alvor skub i investeringsdelen, og landmændene kom på banen.
- Mange landmænd følte, at bankerne ikke havde forklaret dem, hvilken risiko de løb ved at lave renteswap-aftale med banken. Men på det tidspunkt havde de tillid til banken, selv om de fleste ikke rigtigt forstod, hvordan en swap-aftale fungerede - og ikke mindst de problemer, som aftalerne kunne medføre for landmændene. At de ikke ville påtage sig et rådgiveransvar, det har betydet, at mange landmænd i dag er skeptiske, når bankens rådgivere kommer med nye produkter, siger Per Sveistrup.
Banken sælger produkter
Vil man investere gennem banken, skal man være opmærksom på, at selv om banken har mange dygtige investeringsrådgivere, har de også en opgave, og det er at sælge deres egne produkter.
- Det er ikke altid de bedste eller billigste produkter. Det gælder som udgangspunkt alle, der tilbyder investering eller formuerådgivning, og som ikke beskriver rådgivningen som uvildig og uafhængig, at de har produkter, de skal sælge. Her skal du som kunde bruge din sunde fornuft eller søge mod rådgivere, der vitterligt er uvildige. Det er også vigtigt, at rådgiverne er godkendt af Finanstilsynet for at sikre ordnede forhold, siger han.
- Som uvildig investeringsrådgiver vælger jeg frit fra alle hylder, og mit fokus er altid med udgangspunkt i kundens risiko og forventning til afkast. Mit fokus er på risiko, kvalitet og lave omkostninger, og mine kunder er sjældent uenige. Jeg må ikke ”sælge produkter”, så min betaling er et fast honorar eller en timepris, siger Per Sveistrup.
Korte og lange penge
Per Sveistrup lægger vægt på at være med hele vejen, når en potentiel kunde henvender sig.
- Langt størstedelen af mine kunder har aldrig investeret før, så jeg gør en dyd ud af at lave en grundig introduktion til det, så de forstår, hvad det drejer sig om, og ud fra det kan de træffe fornuftige valg. Først og fremmest skal man skelne mellem
korte og lange penge, som jeg kalder dem. De korte er dem, du skal bruge i dagligdagen til at holde hjulene i gang, mens de lange er den kapital, du ikke står og skal bruge lige nu. Og det er netop de midler, du bør investere. Alle mine kunder er som udgangspunkt langsigtede i deres investeringer, og det, jeg kalder investorer. Ikke spekulanter, der går efter en kortsigtet profit, siger Per Sveistrup.
Han anbefaler en tidshorisont på mindst fem år og en kapital på minimum tre millioner kroner for at indgå en rådgivningsaftale med ham. Han anbefaler også sine kunder til ikke at gå og holde øje med alle mulige enkeltaktier fra dag til dag. Det handler om at se investeringen samlet set – og med lidt længere lys på.
Gammeldags
Der har aldrig før været så mange forskellige ting, man kan investere i, men Per Sveistrup "spiller" sikkert.
- Jeg er nok lidt gammeldags, men aktier og obligationer - det ved man, hvad er. Langt de fleste landmænd hører under virksomhedsskatteordningen, og det vil sige, at de ikke må købe enkeltaktier. Min anbefaling er en portefølje med en overvægt af aktier, med en spredning over mange brancher og med store, solide virksomheder som de bærende. Jeg vil kalde min strategi for en mellemrisiko, den kunne både være mere aggressiv og mere defensiv, uddyber Per Sveistrup.
For at kunne levere den bedst mulige investeringsrådgivning må Per Sveistrup holde fingeren på pulsen mange steder.
- Jeg har en styrke i at forstå makroøkonomi og politik og følger med i alt, hvad der sker, så jeg kan tilpasse mine kunders investeringer. Og så har jeg også mange og gode kontakter med stor indsigt i de finansielle markeder. Der er hele tiden tendenser, man skal være opmærksom på, men min strategi er ikke så følsom overfor enkeltstående begivenheder som for eksempel det amerikanske præsidentvalg. Det kan sagtens have haft stor betydning for andre med en anden investeringsstrategi eller enkeltaktier, forklarer Per Sveistrup.
Han er ikke opsøgende i sit arbejde – potentielle kunder kommer selv til ham.
- De kan være blevet henvist til mig af deres revisor eller have hørt om mig fra andre, og jeg har mærket, at SAGRO-navnet er et godt brand, som folk har tillid til. Det er et lidt slidt udtryk, men jeg lever virkelig af glade kunder og mund-til-mundmetoden. Det er kunden, der bestemmer, men jeg kan godt finde på at sige nej til potentielle kunder, hvis jeg ikke kan stå inde for deres ønsker, siger Per Sveistrup.
Nye kunder hver måned
Per Sveistrup er efterhånden en eftertragtet investeringsrådgiver. Fra måske tre nye kunder om året for tre-fire år siden kommer der i dag mindst en ny til hver måned. Af diskretionshensyn ønsker Per Sveistrup ikke at oplyse eksakte tal på kunder eller de beløb, der er investeret, eller deres afkast – men det er ikke småpenge.
- Jeg kan vel sige så meget, at der lige nu er nogle hundrede millioner kroner ude at arbejde for mine kunder. Historikken viser, at over lang tid giver penge investeret bredt i aktiemarkedet et afkast på otte procent - eller en fordobling over en 10-årig periode. I slutningen af 2024 havde et verdensmarkedsindeks indtil da givet omkring 28 procent omregnet i danske kroner, men det havde også været et usædvanligt godt år. Man skal ikke lade sig forblænde af et enkelt år, for her er vi ikke smarte i en fart. Det handler om et solidt afkast af en investering over en årrække, og det er tiden rigtig god til nu, fastslår Per Sveistrup.
Tilmelding til nyhedsbrev