”Jeg ser omfordeling af jord som en chance, jeg ellers ikke vil få”

Udgivet d. 30-04-2025

Mælkeproducent Mogens Toft dukkede op til lodsejermøde i Tistrup. Han håber, han går ud af jordomfordelingen med en styrket bedrift, som bidrager til den grønne omstilling.

Der var fyldt godt ud på de mange langborde, der var opstillet i Tistrup-Hallen. Årsagen var, at Varde Kommune i samarbejde med Jysk Landboforening og SAGRO indkaldte til lodsejermøde.

Blandt deltagerne var Mogens Toft. Han er mælkeproducent og bor lidt syd for Ølgod.

- Jeg går positivt til det her. Jeg ser omfordeling af jord som en chance, jeg ellers ikke ville få. Jeg vil gerne bidrage til den grønne omstilling. Mit krav er blot, at jeg ikke bliver ringere stillet, end jeg er i dag, og derfor er det nødvendigt for mig at få jord i bytte for det, som jeg måske skal afstå. Vi landmænd skal alle levere på det her, for konsekvensen kan blive ubehagelig, siger han.

Han henviser til vigtigheden af at nå i mål med de ”kollektive virkemidler”, som handler om, at man vha. jordomfordeling kan bl.a. kan sænke landbrugets klimabelastning drastisk og levere en kvælstofreduktion. Helt præcist 13.780 tons, som det fremgår af den Grønne Trepart.

Tætpakket ”tegnebord”

Som sagt er jordomfordelingsprocessen frivillig. Og det kan måske virke, som om der er langt op til de næsten 400.000 ha, som er målet.

- Derfor synes jeg, det er positivt, hvis vi som erhverv kan sende et positivt signal. Vi vil godt det her, og vi leverer på det. Og det er derfor, det er godt, at vi er så mange, der er dukket op i dag og smider vores lodder i kassen, siger han.

Han henviser til de kort, man kunne tegne sine mulige arealer ind på, som har potentiale til enten at blive byttet til noget bedre jord eller helt udtaget af produktionen. Til at assistere stod der projektmedarbejdere fra bl.a. Varde Kommune og udtagningskonsulenter fra SAGRO. Efter alle lodsejernmøderne er overstået, er det så op til kommunen at samle enderne og se på de indtegnede arealer, og hvilke lodsejere der skal kontaktes med henblik på videre proces.

Her roser Mogens Toft også både kommune og Jysk Landboforening for at lave disse arrangementer. Det hele er som sagt frivilligt, hvor ingen er bindende.

- Deadline for omlægningsplanerne er ved udgangen af 2025. Men det er vigtigt at forstå, at der vil komme mange ændringer i dem – alene af den grund, at der er så mange parter, der skal mødes i det her. Derfor er intet hugget i sten, sagde Stine Bundgaard, der er politisk chef i SAGRO og politisk rådgiver for Jysk Landboforening.

Jordbytte et godt og nødvendigt værktøj

Mogens Toft er som sagt ikke interesseret i at gå ned i harmoniareal, fordi hans produktion er bundet op på både at kunne komme af med gylle og avle foder.

- Så jorden har bestemt en værdi for mig. Men jeg ser jordbytte som et godt og nødvendigt værktøj til at nå i mål med det her. Det er derfor, jeg er dukket op i dag. Jeg vil gøre mit, forklarer han.

Hvis ikke landbruget når i mål med de kollektive virkemidler, er det indskrevet i aftalen, at man derefter vil se på andre metoder til at komme i mål med f.eks. en årlig N-reduktion på 13.780 tons.

- Alternativet bliver braklægning, efterafgrøder og al mulig anden regulering. Det er ikke noget, vores medlemmer er interesseret i, og det er derfor, at vi i Jysk Landboforening virkelig skubber til det her, siger Stine Bundgaard.

For Mogens Toft handler det også om at få indflydelse på sin egen bedrift.

- Jo mere jeg selv byder ind, jo mere indflydelse kan jeg få. Og sådan, tror jeg, det er for alle os landmænd. For mig er det helt klart noget, der giver motivation, siger han.

Kontakt os

Få et godt råd fra en rådgiver

Stine Bundgaard Stine Bundgaard Politisk chef 96 29 66 02 40 29 58 85


Tilmelding til nyhedsbrev


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere