Kære forhenværende minkavlere - pas godt på jeres penge!

Udgivet d. 06-09-2021

På SAGROs nyligt afholdte minkkongres bidrog Per Sveistrup, direktør for SAGRO Finans & Formue, med et konkret og relevant indlæg. Gik du glip af det i første omgang, kan du få essensen her.

Af Per Sveistrup, direktør for SAGRO Finans & Formue

Som forhenværende minkavlere står I foran en periode, hvor I har udsigt til en erstatning, som for de flestes vedkommende skal kunne kompensere jer for den indtjening, I alternativt kunne have fået som aktive minkavlere.

I kan ikke længere drive jeres erhverv, og erstatningen får I kun én gang. Mit budskab til jer er, at for mange af jer bør det beløb, I får, være en del af jeres pensionsopsparing.  

Gå efter langsigtede aktieafkast
Er der lang tid til pensionen, skal I overveje en langsigtet placering af pengene, da det med stor sandsynlighed vil give jer mulighed for at få et attraktivt afkast.

Vælger du at lave en langsigtet investering, bør du overveje at investere i en bred portefølje af aktier via en eller flere investeringsforeninger. Det har historisk givet et afkast på + 8 % p.a.  Der har historisk set været mange gode år, men der har også været hårde år - blandt andet i forbindelse med finanskrisen. Der er dog flere gode år på børsen, end der er dårlige.

Har du pengene i virksomhedsordningen (VSO), kan du kun købe aktier gennem en lagerbeskattet fond (en investeringsforening).

Køber du aktier i en investeringsforening, der har investeret i globale aktier, er der ingen tidligere eksempler på, at investorerne har tabt penge, når bare tidshorisonten har været lang nok. Tværtimod har de fået et yderst attraktivt afkast. Derfor er der ingen grund til at være bekymret for, at du taber dine penge. Men der kan være mange bump på vejen, så du skal kunne tåle at se sin investering blive mindre værd i perioder - ellers skal man overveje noget andet.

Ejendomsinvesteringer med lang tidshorisont
En anden investering, du kunne foretage dig som en del af en langsigtet opsparing, er investering som passiv investor i boligejendomme. Rigtigt sammensat kan det give et fornuftigt afkast, der nok er på højde med det langsigtede aktieafkast på omkring +/- 8 % p.a.

Udgangspunktet er, at ejendomsinvesteringer har en tidshorisont på 15 år og ikke 10 år, som nogle udbydere budgetterer med i deres prospekter.

I de fleste projekter, der udbydes i dag, hæfter man kun med sit indskud og ikke for lånene i ejendommen.  Investors indskud er på 35 %, således belåningen i ejendommen kun er på ca. 70 % og så kan kreditforeningen fravige hæftelsen. De betinger sig samtidig, at de har det afgørende ord i forhold til, om der i de kommende år kan udbetales udbytte, uagtet hvad der står i prospektet.

I nogle ejendomsinvesteringer er omkostningerne for at erhverve en ejendom mere end 10 % af ejendomsværdien, og med en udbetaling på 35 % fra investor betyder det, at 1/3 af investors indskud er væk, når investor overtager ejendommen. En meget stor del af dit indskud går til projektudbyderen. I nogle tilfælde er det op til +7% af handelsværdien. Da omkostningerne er så høje, giver det god mening, at man som investor i ejendomme bør have en tidshorisont på 15 år, da der ligesom på aktiemarkedet, kan være dårlige år.

Vær obs på urealistiske risikovurderinger
Der er nogle ejendomsudbydere, der i deres prospekter giver udtryk for, at risikoen ved at investere i deres ejendomsprojekter ikke er større end ved obligationsinvesteringer. Det har intet hold i virkeligheden og er en måde at få dig overbevist om, at du kan få et højt afkast uden den store risiko. Mit råd er, at man som udgangspunkt ikke bør købe ejendomsinvesteringer gennem sådanne udbydere, da de ikke er ærlige omkring risikoen.

I mange udbyderprospekter fremgår afkast helt op til 20 % p.a., og det er naturligvis nemt at lade sig friste. Afkastet kan dog være helt anderledes, hvis man bruger den anerkendte formel IRR, der i nogle tilfælde vil halvere det afkast, som der står i prospektet. Så mit råd er, at man får udbyder til at beregne forrentningen efter IRR.

IRR kan dog ikke stå alene. Er alle de andre informationer omkring ejendommen realistiske? Det kan være svært at vurdere for de fleste. Jeg har den filosofi, at tror man ikke på udbyder, er der ingen grund til at læse prospektet. Tillid er helt afgørende.

Svære at komme af med
Stort set alle ejendomsprojekter har et minimumsindskud på 750.000 kr., hvilket per definition betyder, at du er semiprofessionel. Som semiprofessionelle nyder man ikke den samme investorbeskyttelse efter FAIF-loven som detailinvestorer.

Det er vigtigt, at man ikke lader sig friste af et ”muligt” højt afkast, men grundigt undersøger de informationer, man får, før man begiver sig ud i den form for investering. Det er nemt at komme med, men den kan være svær at komme af med igen - særligt hvis investeringen går dårligt.

Så pas godt på jeres penge.

Kontakt os

Få et godt råd fra en rådgiver

Per Sveistrup Per Sveistrup Direktør SAGRO Finans & Formue 76 60 23 48 21 76 39 53


Tilmelding til nyhedsbrev


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere