Regnskaber for 2018 viser store forskelle

Udgivet d. 01-02-2019

Håndteringen af tørken blev den sorte hest i 2018

Landbrugets resultater stikker i alle retninger

 

De økonomiske resultater for 2018 vidner om et tumultarisk år i landbruget, hvor evnen til at kunne håndtere udfordringer som tørke og lave afregningspriser, har været afgørende for bundlinjen. Det viser nye tal fra over 400 regnskaber, hvor gruppen af landmænd, som har udvist stabil dygtighed, er kommet fornuftigt gennem året.

 

Forud for de store økonomiårsmøder i LMO, SAGRO, LandboSyd og LandboNord er rådgivningsvirksomhederne gået sammen om at analysere mere end 400 regnskaber for 2018. De økonomiske resultater viser en stor spredning både hos mælkeproducenter, svineproducenter og planteavlere.

- Det er beundringsværdigt at se, hvordan flere af landbrugene har kunnet levere stabile økonomiske resultater på trods af de udfordringer, som 2018 har budt på. Vi ser desværre også landbrug, hvor produktionsresultaterne gør, at de økonomiske resultater er negative, siger afdelingsleder for SAGRO, Økonomi & Strategi, Carsten Ladegaard Jakobsen.

Dygtighed betaler sig

Et af de driftsgrene, som blev hårdt ramt i 2018, er svineproducenterne. Her gav et fald i noteringen på 1,8 kr./kg røde tal på bundlinjen. Generelt er omkostninger til fx løn, vedligehold mm. på et uændret niveau i forhold til 2017. Netop omkostningsstyring er en disciplin, som den enkelte landmand er blevet langt bedre til de senere år, hvilket også var nødvendigt.

I regnskaberne holder de sig inden for skiven, med stigninger på 2-3 % på energi, vedligeholdelse og løn.

  • De bedste i den gruppe af svineproducenter har generelt høj effektivitet og de opnår en bedre pris på grisen. Det viser dygtighed betaler sig på trods af hårde tider, siger afdelingsleder i LandboSyd, Anders Peter Frederiksen.

Store regionale forskelle

Resultaterne hos mælkeproducenterne har også stukket i flere retninger. Her har specielt tørken givet store regionale forskelle. En gennemsnitlig stigning på 200.000 kroner på kapacitetsomkostninger skyldes blandt andet stigende energipriser og vandingsbehov.

  • Det har krævet sin landmand at ligge stabilt i 2018. Regnskaberne stammer fra hele Jylland, og her kan vi se, at de regionale forskelle præger variationen bag tallene. Men virkeligheden er, at den bedste fjerdedel har en højere ydelse målt pr. ko, højere udbytte i marken og højere dækningsbidrag. Det opnår de trods lavere kapacitetsomkostninger, siger chefkonsulent for Strategi & Virksomhedsøkonomi i LandboNord, Anne-Mette Søndergaard.

Økologernes regnskaber er også ramt af tørken, men i særdeleshed også af en mælkepris, der er faldet 20 øre i forhold til 2017. Målt pr. ko kommer de konventionelle og økologerne ud med omkring samme resultat. Som for de konventionelle, gælder det også for økologerne, at de bedste har en højere ydelse, højere dækningsbidrag og lavere omkostninger.

Fremstillingsprisen på korn steg

Hos planteavlerne har omkostningsniveauet pr. ha været stabilt, men på grund af lave udbytter, stiger fremstillingsprisen pr. kg korn.

- I et år som 2018 må man ikke alene fokusere på fremstillingsprisen, da bundlinjen udgøres af flere elementer, hvilket i øvrigt gælder på alle produktionsgrene, siger afdelingsleder for LMO Business, Lasse Frost.

Dyk nærmere ned i tallene

De mange regnskabstal præsenteres:

 

  • Onsdag den 6. februar kl. 08:30 – 12:00: SAGRO, Birk Centerpark 24, Herning
  • Onsdag den 6. februar kl. 12:30 – 16:00: SAGRO, Majsmarken 1, Billund

 

 


Tilmelding til nyhedsbrev


Samarbejdspartnere