Vigtigt at holde hus med kvælstof

Udgivet d. 19-06-2019

Med en ny regering er der frygt for at landbrugspakken bliver rullet tilbage.

Det har aldrig været vigtigere end nu at være god til at bruge den organiske pulje, afgrøderne har til rådighed. Derfor bliver SAGROs gødningsforsøg med tildeling af gylle ekstra aktuelt af det regeringsskifte, der måske fører til en tilbagerulning af landbrugspakken - og dermed nye kvælstofreduktioner.

Sådan ridsede planterådgiver Finn Poulsen, SAGRO, situationen op, da han tirsdag aften gennemgik et stort gylleforsøg for de henved 100 deltagere i den udvidede sortsdemonstration i Gørding.

Gylleforsøget har til formål at vise, om der er en forskel på tildelingen af afgasset gylle, kvæg-, svine-, og minkgylle. Som kontrast er der udlagt en parcel, der er fuldgødet med handelsgødning, og en grundparcel, som kun er gødet med supplerende gødning. Den supplerende gødning er givet til alle parcellerne.

Endnu er den helt store forskel ikke slået igennem fra parcel til parcel. Men det skyldes, at arealet som udgangspunkt var meget velgødet og velpasset, og at forfrugten var vinterraps.

Det er også forklaringen på en forbløffende flot parcel med vårbyg og havre, som kun har fået tildelt 75 kg NS 21/44 lige efter såning. For hvem vil ikke gerne dyrke vårbyg og havre med kun 16 kg tilgængeligt kvælstof? Men det skyldes altså de helt specielle forhold, så den idé, som tændte lys i mange øjne, blev derfor desværre hurtigt slukket.

Er afgasset gylle bedre?

- Vi tror på, at det bliver stadig vigtigere at have fokus på kvaliteten af den gødning, man bruger. Vi er spændt på at se forskellen, når vi høster forsøgsparcellerne. Så får vi svaret på, om man - som vi forventer - er bedre stillet ved at bruge afgasset gylle end rågylle, forklarer Finn Poulsen.

Aftenen bød også på den traditionelle sortsgennemgang, som rustede deltagerne godt til at træffe beslutning om valg af næste års sorter. Det er vigtigt at vælge sorter, der viser god resistens og højt udbytte.

En sort, der skiller sig ud som særligt lovende er Informer. Til gengæld er der grund til at gå uden om Substance, Kalmar og Torp, lyder planterådgivernes konklusion på sortsgennemgangen.

 

Kontakt os

Få et godt råd fra en rådgiver

Jens Nygaard Olesen Jens Nygaard Olesen Planterådgiver 76 60 23 56 20 42 51 21


Tilmelding til nyhedsbrev


Samarbejdspartnere