Afgift nedsættes fra 15% til 10%

Udgivet d. 13-05-2025

Virksomhedsejere, der overvejer at overdrage deres virksomhed til næste generation, kan nu se frem til mere favorable vilkår.

Virksomhedsejere, der overvejer at overdrage deres virksomhed til næste generation, kan nu se frem til mere favorable vilkår. Fra og med den 1. oktober 2024 er gave- og boafgiften ved overdragelse af aktive erhvervsvirksomheder til nære familiemedlemmer nedsat fra 15% til 10%.

Lovændringen er et klart politisk signal om at styrke rammerne for generationsskifte i familieejede virksomheder og sikre, at værdifulde erhvervsaktive bliver i familien, uden at arvingerne nødvendigvis skal belåne ejendomme eller sælge dele af virksomheden for at finansiere afgiftsbetalinger.

I denne artikel dykker vi ned i, hvad ændringen betyder i praksis, hvilke betingelser der skal opfyldes, og hvordan virksomhedsejere bør gribe generationsskifte an i lyset af de nye regler.


Et langt tilløb til bedre generationsskifter

I flere år har generationsskifte været et varmt politisk emne. Særligt små og mellemstore familieejede virksomheder har peget på, at de høje gave- og boafgifter har været en væsentlig barriere for at kunne videreføre virksomheder på tværs af generationer.

Folketinget har vedtaget en række nye regler, som skal skabe bedre rammer for overdragelse af erhvervsvirksomheder inden for familien. Den mest markante ændring er nedsættelsen af afgiften fra 15% til 10%, som træder i kraft 1. oktober 2024.

Sådan fungerer den nye afgiftsnedsættelse

Når en virksomhed overdrages som gave eller arv til et nærtstående familiemedlem, udløses der som udgangspunkt en bo- eller gaveafgift. Tidligere var satsen 15%, men med de nye regler falder den til 10%. Det er ikke alle overdragelser, der omfattes af de nye regler. For at kunne benytte den reducerede afgiftssats skal følgende betingelser være opfyldt:

 

  1. Aktiv erhvervsvirksomhed
    Virksomheden skal være aktivt drevet – det vil sige, at mindst 50 % af indtægterne og aktiverne skal stamme fra erhvervsmæssig aktivitet og ikke fra passiv kapitalanbringelse såsom kontanter, værdipapirer eller visse ejendomme.

  2. Ejerskab og aktiv deltagelse
    Overdrageren (eller en nærtstående) skal have ejet virksomheden i mindst et år, for at undgå misbrugssituationer. I denne periode skal overdrageren, eller dennes nærtstående have deltaget aktivt i virksomheden i mindst et år af overdragerens ejertid - enten i form af deltagelse i driften af virksomheden i et ikke uvæsentligt omfang eller deltagelse i selskabets ledelse.

  3. Ejerskab i 3 år efter overdragelsen
    Modtageren af virksomheden skal beholde virksomheden i mindst tre år efter overdragelsen. Hvis den nye ejer sælger virksomheden før tid, sker der en delvis tilbagerulning af afgiftsnedsættelsen, og der skal betales ekstra afgift baseret på den fulde handelsværdi.

  4. Tidsmæssig afgrænsning
    Afgiftsnedsættelsen gælder kun for gaver/arv ydet fra og med 1. oktober 2024, eller for dødsboer hvor afdøde er afgået ved døden denne dato eller senere.

  5. Nærtstående relation
    Reglerne gælder ved overdragelse til nære familiemedlemmer – fx børn. Fra 1. januar 2027 vil også søskende blive omfattet af kredsen af nærtstående og dermed kunne modtage virksomheden med lav afgift.


Aktiv udlejningsvirksomhed: Nu også med succession

Tidligere har ejendomsvirksomheder ofte været klassificeret som pengetanke og dermed ikke kunne overdrages med skattemæssig succession – dvs. uden avancebeskatning.

Med de nye regler (gældende fra 1. januar 2025) kan visse ejendomsvirksomheder nu også overdrages med succession, hvis de opfylder tre betingelser:


  1. Ejeren (og dennes familie) skal eje mere end 50 % af ejendommen eller stemmerettighederne.

  2. Ejeren skal selv træffe strategiske beslutninger – fx om lejeniveau, forbedringer, finansiering mv. (det er OK at outsource administration).

  3. Ejendommen skal være aktivt udlejet i mindst ét år, eller være del af en samlet ejendomsportefølje med aktiv udlejning.


Afsluttende bemærkninger

Generationsskifte er en kompleks proces med både følelsesmæssige og økonomiske aspekter. Med de nye regler bliver det lettere og billigere at føre stafetten videre, men det kræver stadig grundig planlægning.

Kontakt os

Få et godt råd fra en rådgiver

Hans Arne Pedersen Hans Arne Pedersen Registreret Revisor 76 60 22 41 25 57 99 50


Tilmelding til nyhedsbrev


Samarbejdspartnere