Alternativ etablering med forretningspartner

Udgivet d. 30-11-2017

28-årige Henrik Bovbjerg er i dag i fuld gang med at realisere sin drøm om at udvikle og producere robuste sopolte til den økologiske svineproduktion.

Tekst: Lilli Snekmose, redaktør

GIVE - 28-årige Henrik Bovbjerg er i dag i fuld gang med at realisere sin drøm om at udvikle og producere robuste sopolte til den økologiske svineproduktion.

Han fik fat i den rigtige ende, da han ved projektets start googlede sin potentielt største kunde, og gav ham et kald. Da Bertel Hestbjerg, Danmarks største producent af økologisk grisekød, fik Henrik Bovbjerg i røret, fængede ideen.

Døre åbnede sig

- Min første tanke var at få Bertel som kunde, så jeg kontaktede ham for at høre, hvad hans behov var, og hvad han avlsmæssigt lagde vægt på. Jeg havde ikke turdet håbe på, at han også ville investere i projektet, fortæller Henrik Bovbjerg.

Men ideen ramte lige ind i et ømt punkt:

- I 20 år har jeg ønsket at kunne gøre noget ved den høje dødelighed blandt smågrisene i økoavlen, men ingen har haft modet, ekspertisen eller muligheden. Nu så jeg endelig chancen for at komme videre, fortæller Bertel Hestbjerg.

Derfor er de to i dag forretningspartnere, og Bertel Hestbjerg er desuden blevet en vigtig mentor, der har været med til at nytænke Henrik Bovbjergs etablering som selvstændig landmand.

Jeg havde ikke turdet håbe på, at Bertel også ville investere i projektet

- Jeg havde virkelig brug for en forretningspartner. Starter man en opformeringsbesætning, så går der jo halvandet år, inden der begynder at komme indtægter og normal drift, siger den nybagte gårdejer.

Resultatet er Bovbjerg Økologi, en bedrift på 200 ha ved Give, som de to ejer ligeværdigt. 50,1 % til Bertel og 49,9 til Henrik.

- Da jeg var ung, ville jeg ikke dele en god idé med nogen, men jeg er blevet klogere. Kan jeg være en del af en succes, så går jeg gerne sammen med andre. Min ejerandel betød, at Henrik kom hurtigere i gang, og at projektet kunne blive større, argumenterer Bertel, der mener, at flere etablerede landmænd er nødt til at engagere sig finansielt, for eksempel via sælgerfinansiering, for at få gang i flere ejerskifter.

Det finansielt stærkere setup bag Bovbjerg Økologi i kraft af samarbejdet med Bertel Hestbjerg blev der brug for få måneder efter etableringen.
En besætning nær Horsens med 650 søer, som kunne levere de første ungdyr til den nye opformeringsbesætning, kom til salg. ”Bovbjerg Økologi” fik lov at købe besætningen og leje staldene, men formentlig kun i kraft af Bertels medejerskab.

Fakta

  • Henrik Bovbjerg er 28 år kommer fra Mors. Han er nu direktør i Bovbjerg Økologi A/S ved Give.
  • Bedriften har 185 ha agerjord og kommer op på 600 søer plus ungdyr.

Læs hele artiklen om BOVBJERG ØKOLOGI i Grobund i uge 49.

Fakta

rÅDGIVEren

Søren Laursen, SAGRO, revisor for Henrik Bovbjerg, siger:

Bovbjerg Økologis succes vil i høj grad afhænge af, hvor mange af gårdens grise, der afsættes som højværdi avlsgrise, og hvor mange der går til slagt og dermed en meget lavere afregning.

Bertel Hestbjerg vil aftage ca. 25% af polteproduktionen på Bovbjerg Økologi A/S.
Det springende punkt er, om landets øvrige økologiske producenter melder sig som købere. Usikkerheden består i, at vi ikke kender markedet.

Som rådgiver har det været meget spændende at være med til at organisere virksomheden som et aktieselskab, som Henrik efter planen om fem år skal begynde at overtage en større del af.

rÅDGIVEren

Tilmelding til nyhedsbrev


Samarbejdspartnere