COVID-19: Vær opmærksom på nye krav mv.

Udgivet d. 11-02-2021

Vi har her samlet nyt om opholdsordninger og -tilladelser, nye krav, når ægtefæller skal arbejde ved samme virksomhed og krav om at al løn udbetales til en dansk bankkonto.

Afslag til alle verserende ansøgninger om opholds- og arbejdstilladelse som praktikant

Grundet COVID-19 vil SIRI midlertidigt ikke meddele opholdstilladelse efter studie-, praktikant- og au pair-ordningen samt opholdsordningen til deres medfølgende familiemedlemmer.

Udlændinge- og integrationsministeriet har udstedt en bekendtgørelse, der betyder, at der fra den 3. februar 2021 og fire uger frem ikke vil blive givet opholdstilladelse til visse typer ophold i Danmark med mindre, ansøgeren allerede har lovligt ophold på baggrund af en opholdstilladelse og befinder sig her i landet. Dette gælder studieophold, ph.d.-ophold og autorisationsophold (udlændingelovens § 9 i), praktikant- og volontørophold (udlændingelovens § 9 k) og au pair-ophold (udlændingelovens § 9 j). Der vil heller ikke blive udstedt opholdstilladelser til medfølgende familie til disse grupper (udlændingelovens § 9 n).

Det er vurderingen, at dette midlertidige tiltag er påkrævet for at begrænse introduktionen af nye kendte og endnu ukendte virusvarianter, da disse udgør en betydelig risiko for, at smitten kan stige eksponentielt i de kommende måneder. Bekendtgørelsen skal desuden ses i sammenhæng med de skærpede rejserestriktioner, som blev indført den 9. januar 2021.

SIRI vil derfor som udgangspunkt meddele afslag på opholdstilladelse til udlændinge omfattet af bekendtgørelsen. Hvis man meddeles afslag på baggrund af bekendtgørelsen, vil man samtidig få refunderet hele det sagsbehandlingsgebyr, man har betalt til SIRI.

Hvis man meddeles afslag begrundet i, at man ikke opfylder betingelserne for at opnå opholdsgrundlag efter den givne ordning, vil der ikke ske tilbagebetaling af sagsbehandlingsgebyret.

Bekendtgørelsen gælder for alle udlændinge, som har en verserende ansøgning om opholdstilladelse efter en af ovennævnte ordninger. Udlændinge, som allerede har fået en opholdstilladelse efter en af ovenstående ordninger, vil fortsat kunne indrejse i Danmark. Udlændinge, som opholder sig her i landet på en midlertidig opholdstilladelse, fx en udlænding, som har opholdstilladelse som praktikant, men som ønsker at skifte praktikantvært, vil fortsat kunne indgive ansøgning efter ovenstående opholdsordninger.

Kilde: nyidanmark.dk

BEK nr. 143 af 31/01/21 - Fravigelse af SIRIS forpligtelse til at meddele opholdstilladelse for studie-, praktikant- og au pair-ophold

COVID-19: Landbrugspraktikanter, der allerede er i Danmark, kan få forlænget opholdet et halvt år mere

Praktikanter på det grønne område, hvis opholdstilladelser udløber senest den 8. august 2021, kan ekstraordinært få forlænget tilladelsen i 6 måneder.

Efter ansøgning kan der derfor fra den 8. februar 2021 gives forlængelse af opholdstilladelse som praktikant på det grønne område, så den samlede periode for praktikopholdet kan være op til 18 måneder i stedet for 12 måneder. 

Efter indgivelse af ansøgningen kan praktikanten fortsætte sit ophold og sin beskæftigelse hos samme arbejdsgiver - også selv om SIRI ikke har færdigbehandlet forlængelsesansøgningen.

Ansøg om forlængelse for praktikanter

Der skal i forbindelse med ansøgningen betales almindeligt gebyr. Kravet om optagelse af biometri er fortsat gældende.
Særordningen gælder kun for tilladelser, der udløber senest den 8. august 2021, og gælder kun for praktikanter på det grønne område, fx landbruget og gartnerier.

Kilde: Nyidanmark.dk

Bekendtgørelse nr. 180 af 05/02/2021 om ændring af bekendtgørelse om meddelelse af opholds- og arbejdstilladelse til praktikanter og volontører.

Nye krav – når ægtefæller skal arbejde ved samme virksomhed

Der er først og fremmest indført et krav om særskilt arbejdstilladelse for medfølgende familiemedlemmer til fodermestre og driftsledere, som ønsker at arbejde ved samme virksomhed, som hovedpersonens opholds- og arbejdstilladelse er stedfæstet til, eller for en virksomhed med tæt sammenhæng til denne. Kravet omfatter alle ansøgninger indgivet efter 1. januar 2021 (både førstegang og forlængelser).

Ansøgninger om særskilt arbejdstilladelse til medfølgende familiemedlemmer skal indgives til SIRI på et AR1-skema og vedlægges ansættelseskontrakt og stamkort. For at der kan meddeles en arbejdstilladelse til det medfølgende familiemedlem, er det en betingelse, at ansættelsen er på mindst 30 timer om ugen, og at løn- og ansættelsesvilkår er sædvanlige efter danske forhold.  Ansøgningerne vil være gebyrfritaget, og der skal ikke optages biometri i forbindelse med ansøgningen.

Krav om at al løn udbetales til en dansk bankkonto

Der er fra 1. januar 2021 indført krav om udbetaling af løn til dansk bankkonto for fodermestre, driftsledere og praktikanter på det grønne område. Kravet indebærer, at kun aflønning, som reelt udgør likvide midler, kan indgå i vurderingen af lønniveauet, når der skal tages stilling til, om en ansættelse er på sædvanlige løn- og ansættelsesvilkår. Kravet omfatter alle ansøgninger (førstegang) indgivet efter 1. januar 2021.

For at sikre, at arbejdstageren får tid til at oprette en dansk bankkonto, skal den danske bankkonto oprettes inden for 90 dage fra indrejsetidspunktet, hvis udlændingen er indrejst i Danmark efter, at udlændingen er meddelt opholdstilladelse, eller i andre tilfælde inden for 90 dage fra tidspunktet for meddelelse af opholdstilladelse. Udlændinge, der på ansøgningstidspunktet allerede har opholdstilladelse af mindst 3 måneders varighed, er ikke omfattet af 90 dages fristen.

Ansøgninger indgivet efter 1. januar 2021 skal derfor vedlægges en underskrevet erklæring om, at der vil blive oprettet dansk bankkonto hvortil løn vil udbetales. Det gælder også forlængelsesansøgninger.

Spørgsmål vedr. ovenstående rettes til Linda S. Hede, tlf. 96296678, lsh@sagro.dk


Tilmelding til nyhedsbrev


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere