Her går køer i usynlig indhegning

Udgivet d. 25-10-2021

Græssende køer og kalve holdes inde alene ved hjælp af et virtuelt hegn

FANØ – Det her er lige noget for den dovne landmand, griner Michael Baun. Og det er rigtigt, at en hverdag med dyr i en virtuel indhegning sparer en landmand for alt besvær med at opsætte, vedligeholde og kontrollere hegn. Ja, selv tilsynet med dyrene bliver noget, der både kan klares hurtigere og smartere.

- På grund af den gps, hvert dyr går rundt med, så kan jeg nu sidde derhjemme og se, når der er optræk til en kælvning. Koen går lidt væk fra flokken, og næste dag kan jeg se dens gps-position og gå direkte hen til den uden først at lede i timevis.

Michael Baun viser smilende den lille iPad frem, der nu er blevet hans tro følgesvend.

- Det er mit nye værktøj til hegn, siger han med et glimt i øjet.

Det er på den, han ser hvert enkelt dyrs position, og det er her han sætter de prikker, der udgør hjørnepælene i det virtuelle hegn, der holder gruppen af 12 anguskøer plus kalve inde på de 60 ha eng, hede og skov, de afgræsser på Fanøs østside.

Vil han ændre på arealet, flytter han blot med fingrene på iPad’en den streg og de prikker, der markerer dyrenes indhegning.

Den usynlige hegningsmetode hedder Nofence, og er egentlig ikke tilladt i Danmark. Men på Fanø er der lige nu gang i et 5-årigt forsøg, der tegner yderst lovende. Og som måske kan få langt flere til at vælge at udføre naturpleje – mens det vil få andre til at se mulighederne i at sætte flere køer og kvier på græs.

 

Advarselstone og et svagt stød holder dyrene inde

Det viste sig hurtigt, at dyrene hurtigt lærte at forstå, at en bestemt lyd fra ”koklokken” rundt om halsen er et tegn på, at man skal gå væk. Nofence-systemet fungerer sådan, at koen får en advarselstone, når den nærmer sig det usynlige hegn. Fortsætter den i retning af hegnet, får den yderligere to lidt højere lyde som advarsel, og hvis den alligevel fortsætter, får den et svagt stød af halsbåndet.

Hvis koen af en eller anden grund på trods af stødet ryger ud af indhegningen, vil den som regel selv søge tilbage til flokken, og går den ind, får den ingen stød. Ved alle ”escapes” – altså når et dyr undslipper indhegningen – får dyreholder Michael Baun en advarsel på sin iPad, og et undsluppet dyr er aldrig nået særlig langt, før han igen har den tilbage i folden, fortæller han.

I de første 8 uger fik køerne 700 advarsler, men der blev kun afgivet 10 stød. Det viser, hvor hurtigt dyrene lærer at tilpasse sig de nye vilkår, mener Michael. Og stødet er endda kun en tyvendedel af, hvad et normalt trådhegn giver, forklarer han.

- De fleste advarsler er givet rundt om de to sommerhuse, der ligger midt i indhegningen. Køerne er jo nysgerrige, forklarer han.

Fakta

I den klokkelignende styreenhed, køerne bærer om halsen, er der indbygget gps, der via satellit er forbundet med ejerens mobil eller iPad. Halsbåndet advarer med lyd, når koen nærmer sig hegnet. Får det ikke koen til at trække sig tilbage, får den et svagt stød.

Styreenheden er solcelledrevet, og forsøg i England har vist, at batteriet kan holde strøm i hvert fald i et år.

Kun i ét tilfælde har en af Michael Bauns køer vredet sig ud af halsbåndet.


Tilmelding til nyhedsbrev


Samarbejdspartnere