Kan man så majs uden handelsgødning?

Udgivet d. 29-12-2022

I mange år har den gængse opskrift til majsdyrkning været at anvende en fosforgødning som startgødning til majsen. I 2023 ændres normalen, og flere har allerede prøvet at bruge alternativer i den forgangne sæson.

Udtagning af jord til ikkeproduktive arealer og højere koncentration af fosfor (P) i gyllen medfører, at der i 2023 på mange bedrifter er et forholdsvis mindre harmoniareal end tidligere.

Der tages til dels arealer ud af harmoni, og dernæst kan der anvendes mindre gylle pr. hektar harmoni, da gyllen er blevet stærkere på fosfor. Det forholdsmæssige mindre harmoniareal resulterer i, at muligheden for at bruge handelsgødning, der indeholder fosfor, er meget begrænset på mange kvægbrug.

Men kan man så dyrke majs uden startgødning? Det har der været skrevet meget om de sidste par år, og svaret er kort sagt: Ja, det kan man. Handelsgødningen kan spares, og udbyttet bibeholdes.

Derfor har Grobund besøgt Claus Nissen, som i 2022 valgte at placere alt gyllen til majsen, men hvorfor valgte han at gå den vej?

- Jeg havde i starten af 2022 endnu ikke indkøbt handelsgødning, og det så ud til at blive rigtig dyrt. Samtidigt gør jeg brug af undtagelsen om at anvende 230 kg N/ha i husdyrgødning og udnytter således mine harmoniarealer fuldt ud. Hvis jeg skulle indkøbe startgødning til majsen, så skulle jeg afsætte mere gylle for at indkøbe dyr handelsgødning. Så da min rådgiver Peter Siebert foreslog, at jeg skulle dyrke majs uden start-gødning, var jeg klar med samme. Det gav mening, siger Claus Nissen, der driver en kvæggård nordøst for Ribe. Derfor ringede han samtidig til sin maskinstation ved Hans Tobiasen, og her syntes han øjeblikkeligt også, at det var en god idé. Det var en tirsdag. Fredag havde Hans Tobiasen købt det nødvendige udstyr: En nedfælder der kan placere gyllen til majsen.

Det er også en metode, der spreder sig. Flere og flere er pressede på mængden af fosfor, der kan anvendes på bedriften, og må mindske brugen af startgødning til majsen eller afsætte mere gylle til nabolandmænd. En anden årsag til stigningen i normerne for fosfor i gyllen er, at foderplanerne indeholder mindre soja og mere raps end tidligere. Og da raps indeholder mere fosfor end soja, udledes der også mere fosfor til gyllen. Derudover falder P-loftet for kvægbrug, som anvender undtagelsesbestemmelsen om at anvende op til 230 kg N/ha i husdyrgødning også, nemlig fra 35 kg P/ha i 2022 til 34 kg P/ha i 2023.

Den opfattelse deler Hans Tobiasen også. Faktisk så meget, at han har valgt at lade pengene følge den fagli-ge vurdering, så han nu har hele to nedfældere, der kan placere gyllen til majsen.

 

 

- Det betyder, at det er meget sandsynligt, at flere kvægbrug i 2023 vil gøre som Claus Nissen og placere alt gyllen til majsen, siger planterådgiver hos SAGRO Peter Siebert.

 

Virker det?

Claus Nissen tøvede som sagt ikke med at prøve denne metode. Og han var endda så sikker på udbyttet, at han valgte at dyrke hele sit majsareal på denne måde. “Jeg gik all in med mine 45 hektar”, siger han selv, og det har da også vist sig at være en god idé.

Fordi han havde vandet godt, blev udbyttet i 2022 omtrent det samme, som han fik året før, da han dyrkede majs med handelsgødning. Det vil sige 12.000 foderenheder pr. ha. Og majsene stod i omkring 2,5 meters højde.

- Tørken i år har jo kunnet mærkes, men i august fik jeg vandet ganske fornuftigt. Der er altid mange ting, der spiller ind, når vi taler udbytte. Men det i forhold til at bruge gylle i stedet for handelsgødning har det ikke haft nogen indflydelse, siger Claus Nissen. Søger man rundt på nettet efter forskellige konsulenters oplevelser med majs dyrket uden startgødning, får man samme vurdering. Og helt på linje med dette er SAGROs planterådgiver Peter Siebert.

- Visuelt er der forskel i de tidlige vækststadier mellem den traditionelle metode med startgødning og placering af gyllen, men udbyttemæssigt har vi i forsøgene et godt grundlag for at sige, at udbyttet som gennemsnit bliver det samme ved placering af alt gyllen uden brug af startgødning, siger han.

Ved placering af gyllen opnås ikke den samme visuelle effekt som ved brug af startgødning, men majsen henter den lidt dårligere start og ender på samme udbytte, som ved brug af startgødning.

- Så hvis man har en ejendom, hvor man er tvunget til at reducere sit forbrug af fosfor, er placering af gylle et godt alternativ, siger han.

 

Hvordan gør man?

Det er ikke alle maskinstationer, der tilbyder denne form for såning og nedfældning af gyllen. “Men flere og flere kommer til,” er oplevelsen hos flere planterådgivere, som Grobund har talt med.

I dette tilfælde er det Hans Tobiasen ved Ribe, der udførte arbejdet for Claus Nissen. Men hvordan gjorde de det så?

Først pløjede de, og derefter fik jorden en tur med harven for at “pakke det lidt”, som Hans Tobiasen udtrykker det. Herefter blev gyllen lagt ned i en dybde på 15-20 cm i afstand på 75 cm. Der er kørespor, og det hele blev logget i GPS’en.

Cirka fire dage senere blev majsen sået ovenpå den nedfældede gylle.

- Det er klart, at hvis det regner, skal man være hurtigere ude, men det var ikke nødvendigt på grund af, at vejret var så tørt, siger Hans Tobiasen.

 

Hvad koster det?

Claus Nissen var ikke i tvivl om, at det var en god idé at dyrke majsen på denne måde. En ting var kravene til kvælstof- og fosforudledningen. En anden var, at han endnu ikke havde købt handelsgødning ind.

- Den pris var meget høj, og sammenkædet med at jeg i så fald skulle af med min gylle på anden vis, så var økonomien pludselig rigtig god med denne metode, siger Claus Nissen.

Men der er en merudgift forbundet med at få nedfældet gylle og sået majs med præcisionsudstyr, oplyser Hans Tobiasen.

- Jeg vil vurdere, at det nok koster i omegnen af 300 - 400 kr. mere per hektar at gøre det på denne måde, fordi det er vha. GPS, og det tager også cirka 10 % længere tid. Men de penge skal man holde op imod, at det nok havde kostet 1.500 kr. per hektar for handelsgødningen inkl. min maskinstations arbejde, siger han.

Derfor er Claus Nissen intet mindre end “meget godt tilfreds”.

- Jeg har sparet mere end 1.000 kr. per hektar. Og så er mit udbytte uændret, så jeg bruger også denne metode de næste mange år, siger han.

 

Om dyrkning af majs uden startgødning

  • Gyllen placeres i pløjet eller dybdeharvet og pakket jord. Hos Claus Nissen pløjede man først, og derefter kørte man en tur med harven for at ”pakke jorden”. 
  • Gyllen skal ned i en dybde på 10-12 cm, så majsfrøet kommer til at ligge cirka 5 cm over gyllen. 
  • Der skal være minimum 2-3 dage imellem placering af gylle og såning, så gyllen kan nå at sætte sig, så den ikke bliver presset op på jorden under majssåning. 
  • Der anvendes GPS til både gylleplacering og majssåning.
  • Metoden forventes at sprede sig i takt med, at kravet om 4 % ikkeproduktive arealer indføres. Læg dertil, at kravene til brug af P skærpes mange steder i landet. Derfor har Hans Tobiasen også investeret i hele to gylleplaceringsnedfældere. 

Om Claus Nissens bedrift

  • Antal årskøer: 180
  • Ydelse: 13.000 kg EKM
  • Areal: 90 ha

Tilmelding til nyhedsbrev


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere