Mælkeproducenter har potentiale til mere

Udgivet d. 06-02-2018

Økonomikonference onsdag i Billund: Ikke alle er lykkedes med at optimere i produktionen, selvom både mælke- og svineproducenter har nydt godt af bedre priser for deres produkter i 2017.

- Stigningen i mælkeprisen kan aflæses direkte i mælkeproducenternes resultater. Men ser vi bort fra forbedringen i mælkeprisen, så har mælkeproducenterne desværre ikke rykket sig. Kapacitetsomkostningerne er steget med seks procent i forhold til 2016, siger afdelingsleder Økonomi & Strategi i SAGRO, Carsten Ladegaard Jakobsen.

Konklusionen er en af de mange, som deltagerne i SAGROs økonomikonference i Billund i morgen bliver præsenteret for. Her analyseres og kommenteres de første regnskabstal for 2017 på grundlag af 400 regnskaber fra SAGRO, LMO, LandboNord og LandboSyd.

Hvad enten man er mælkeproducent, planteavler eller svineproducent, så har det været en god forretning at optimere på alle dele af sin produktion i 2017.

På hver driftsgren er der bedrifter, som skiller sig positivt ud. Hos planteavlerne høster de bedste ti tønder mere end gennemsnittet pr. ha, so-holderne får fem grise mere pr. årsso og de bedste mælkeproducenter får 500 kg EKM mere end gennemsnittet.

Hos dem der klarer sig bedst, er der sket store ryk i forhold til året før. Et eksempel er hos de bedste af so-holderne, hvor effektiviteten i gennemsnit er steget med hele 1,6 gris pr. årsso.

De bedste rykker sig mest

Analysen af regnskaberne viser også, at so-holderne klart er dem, som er kommet ud med det bedste resultat. Med en gennemsnitlig produktion på 28.000 smågrise, har de producenter, som havde en aftale om at afsætte deres grise til puljepriser, tjent to millioner kroner mere, end dem som afsatte deres til beregnet notering.

Management har spillet en stor rolle. De, der har den laveste fremstillingspris, har også evnet at gøre det godt på alle poster som foder, kapacitetsomkostninger og øvrige. Derfor er der tilsyneladende en del at lære af de bedste, som rykker sig mest i øjeblikket.

Landbrugspakken slog igennem

Hos planteavlerne viser regnskaberne, at bruttoudbyttet også er steget.
Landbrugspakken slog for alvor slog igennem i 2017. På trods af en besværlig høst, så gik klima og gødskning op i en højere enhed, hvor vi så et højt udbytte på tværs af afgrøderne. Hos de bedste planteavlere vidner resultaterne om, at et godt håndværk blev belønnet.




Tilmelding til nyhedsbrev


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere