Med tak fra bierne

Udgivet d. 26-09-2018

Nabo til faunastriber sagde tak med honning

Landmand Anders Ørts (til højre) fra Holstebro blev noget overrasket forleden, hvor han mødte en nabo med to dåser honning i hænderne. Naboen stod ved en faunastribe, som Anders Ørts havde sået i yderkanten af sine marker.

- Jeg bliver så glad, hver gang jeg ser faunastriberne, siger naboen Kjeld Lausten, der har haft bier de sidste 3 år, som baggrund for, at han kom med honningen.

Bierne har nemlig brug for blomster, som de har svært ved at finde på store marker, når eksempelvis raps er blomstret af. Bier flyver ikke meget længere væk end tre kilometer for at samle nektar. Derfor er striber af blomster og planter til gavn for både bier, andre insekter, fugle og vildt i det hele taget.

Anders Ørts, der er bestyrelsesmedlem i Holstebro Struer Landboforening, har sået ialt en kilometer faunastriber i tre meters bredde forskellige steder på markerne.

Han er dermed en af de godt 100 landmand, der alene i 2018 i det midt- og vestjyske har sået faunastriber, i hvad der svarer til en én meter bred stribe fra Skagen til den dansk-tyske grænse.

Han glædes selv over blomsterne ved markerne, når han kommer rundt på dem, og han er rigtigt glad for, at andre ser værdien af dem – og honningen er rigtig god, siger han.

Fakta

Faunastriber er et projekt, hvor lokale landmænd i samarbejde med grønne organisationer og kommuner etablerer levesteder i og ved marken til gavn for insekt- og dyrelivet.

Faunastriberne sås indeholder blandt andet rødkløver, honningurt, boghvede, solsikke og cikorie. Her kan insekter, fugle og markvildt finde føde, bygge reder, søge skjul og yngle.

Det er den enkelte landmand, der lægger jord til og betaler for etableringen af faunastriberne, mens frøene betales af den lokale kommune. Prisen for 800 meter faunastriber i 3 meters bredde fordelt på maks. fire lokaliteter (inklusiv frø) = 1200 kroner + moms.


Tilmelding til nyhedsbrev


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere