Mr. Mink ser tilbage på et år, han aldrig vil glemme

Udgivet d. 16-11-2021

Da Michael Bach-Olesen tilbage i 2019 forlod Københavns Universitet med en kandidatgrad i jordbrugsøkonomi, havde han ikke forestillet sig, at mink-erhvervet snart ville optage tæt på 100 pct. af hans arbejdstid og store dele af tankevirksomheden i alle døgnets vågne timer. I denne artikel deler Michael “Mr. Mink” Bach-Olesen sine betragtninger fra et noget anderledes år som rådgiver til en branche på pause - eller under afvikling.

Midt under den første coronanedlukning, blev Michael Bach-Olesen ansat i en stilling i regnskabsafdelingen hos SAGRO. Kort efter blev en COVID-19 variant fundet i flere nordjyske minkbesætninger, og pludselig blussede debatten om fremtiden for de danske mink op. De fleste kender historien om det skelsættende pressemøde d. 4. november, hvor statsminister Mette Frederiksen beordrede alle danske mink aflivet.

- Det var en vanvittig dag, der blev definerende for tusindvis af minkavlere, følgeerhverv og selvfølgelig også for mit arbejde. Om formiddagen talte jeg i telefon med en en af mine kontakter, der sagde: “ved I godt, hvad hun kommer til at gøre i dag?”. Jeg havde meget svært ved at tro på det, men det viste sig jo, at han havde ret, siger Michael Bach-Olesen, der er økonomirådgiver hos SAGRO.

En måned tidligere var store dele af Nordjylland blevet sat i karantæne pga. en mutation af COVID-19 i flere minkbesætninger. Allerede da havde SAGRO nedsat en arbejdsgruppe på 28 mand under navnet `Task Force Mink´. Denne gruppe havde fokus på at danne ring om SAGROs minkkunder, og sikre dem den bedst mulig rådgivning på alt fra økonomi, minkavl, planteavl og pressehenvendelser.

Tilbød gratis kriserådgivning
Da minkaflivningen blev meldt ud, tilbød gruppen straks gratis kriserådgivning til de berørte minkavlere.

- Vi var i en situation, vi aldrig havde prøvet før, og når jeg ser i bakspejlet, så fejltolkede vi en smule i forhold til, hvad minkavlerne havde brug for. Vi var sikre på, at det var kriserådgivning, der ville være et stort behov fra i starten, siger han.

Det viste sig dog, at behovet for krisehjælp først ville opstå et stykke ude i fremtiden. Minkavlerne var nemlig utrolig effektive, og gik straks igang med at efterkomme myndighedernes krav.

- Der var en fælles forståelse for, at aflivningerne skulle gå hurtig, da folkesundheden kunne være i fare. Personligt var jeg meget imponeret over minkavlernes ageren i denne periode, siger han.

Michael fik hurtigt en del af ansvaret for den rådgivning, der omhandlede de daværende og nu tidligere danske minkavlere, ligesom han blev virksomhedens ansigt udadtil, når der skulle gives interviews til pressen omkring mink-situationen. Henover det seneste år har Michael således medvirket i rundt regnet 60 artikler, radio - og tv-indslag.

 

SAGRO udarbejdede også en mappe med alle informationer, som de tidligere minkavlere havde brug for.

Hammeren ramte
Da aflivningerne var gennemførte ramte hammeren dog for mange minkavlere og ud af SAGROs godt 350 mink-rådgivningskunder, valgte omkring halvdelen af takke ja til tilbuddet om kriserådgivning.

- Da minkene var væk, sad man nu og drak sin morgenkaffe, og det var så det. Pludselig var man ikke minkavler længere, og for mange var livsgrundlaget revet væk under dem. Der stod vi så klar med den gratis kriserådgivning, siger han.

Selvom Michael Bach-Olesen ikke selv var inde over den egentlige kriserådgivning, havde han mange møder med minkavlere i livskriser, hvor han i fællesskab med dem skulle danne et overblik og se fremad.

- Det var meget udfordrende, og ikke noget, jeg havde prøvet tidligere. Det er der, man må tage alle sine menneskelige kompetencer i brug. Men det er hårdt at være en del af, og det er det sådan set stadig, siger han.

Udover rådgivningen, blev Michael virksomhedens ansigt udadtil, når der skulle gives interviews til pressen omkring mink-situationen. Henover det seneste år har Michael således medvirket i rundt regnet 60 artikler, radio - og tv-indslag.

Politisk aftale
D. 25 januar kom der en politisk aftale omkring erstatningerne, og herfra begyndte rådgivningen at skifte karakter og blev mere fremsynet. Det var særligt tolkning af bekendtgørelser og udmeldinger fra embedsværket, der skulle videreformidles, så minkavlerne var helt opdaterede. Dette skete i en kombination af personlige møder, men også via 11 online webinarer.

- Det kulminerede efter sommerferien, hvor vi havde inviteret alle danske minkavlere, ansatte og følgeerhverv til verdens største og første minkavler-kongres i Messecenter Herning. Det blev rigtig godt modtaget, og her kiggede vi virkelig ind i fremtiden, sammen med minkavlerne. På baggrund af kongressen har vi starter flere forløb op med minkavlere, der går helt nye veje, siger han.

Fremtiden for det danske minkerhverv er stadig ukendt, men for Michael Bach-Olesen er der specielt én dag, han ser frem til.

- For mig var d. 4 november 2020 det absolutte lavpunkt for branchen, og d. 25. januar 2021, hvor den politiske aftale kom på plads, var et lille lyspunkt. Men der er ingen tvivl om, at den dag den første erstatning udbetales vil være en milepæl. Den dag kan de tidligere minkavlere for alvor begynde at se fremad, siger Mr. Mink.

De danske minkhaller står stadig tomme et år efter aflivningerne.


Tilmelding til nyhedsbrev


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere