Økologer fik set lidt af det usynlige

Udgivet d. 30-06-2023

En bræmme af ”halvhøj” bevoksning i marken med bl.a. hyld, hvidtjørn og hunderose kan give en voldsom natureffekt.

- Hvis man lader noget bevoksning stå urørt i kanten af marken – måske bare to til tre meter op imod læhegnet, er det en vanvittig stor natureffekt, man kan få, sagde Bent Rasmussen fra Innovationscenter for Økologisk Landbrug.

Det gjorde han foran et talstærkt publikum, som var mødt op for at høre om to ting: Biodiversitet og foreløbig status for græssæsonen 2023. Det skete ved arrangementet Grill n' grass, og det var landmand Rud Bruun, der var så venlig at åbne sin flotte bedrift for kollegerne og rådgiverne fra ØkologiRådgivning Danmark.

Det er nemlig muligt at højne biodiversiteten markant, uden at man som økolog bliver helt lagt af arbejde eller mangel på plads. Kan man variere sit landskab bare en smule, kan det gøre underværker. Men læhegn udgøres næsten alle steder af træer, som hurtigt vokser sig rigtig høje.

Det efterlader bare ikke megen plads til de arter, som trives bedst i halvhøj bevokstning - det vil sige under halvanden meter.

- Hvis man kun har læhegn med træer og så en mark med afgrøder, er der ikke plads til de nyttedyr, som overvintrer i en halvhøj bevoksning. Derfor er den stribe derovre et fremragende eksempel på, hvad man kan gøre, uden at man bliver overbebyrdet med arbejde, sagde Bent Rasmussen og pegede mod en stribe bevoksning, som løb gennem marken – den kan du se på billedet nedenfor.

Her er de ”gode” arter f.eks. hyld, hvidtjørn, hunderose og slåen.

Medgivet, det er ikke noget, man tjener penge på. Og derfor arbejder man hos Innovationscenter for Økologisk Landbrug også for, at man enten kan inkorporere dette i sin ESG-rapport, eller at tiltag som dette kan give ”kredit” i et naturregnskab for bedriften.

- Køerne er generelt gode til at undlade at træde på nyttedyrene, og samtidig efterlader de gode kokasser, som også er gode for livet både over og under jorden. Det er noget af det usynlige, gode arbejde, som dyrene gør, sagde han.

 

Status for græssæsonen

Efter at have været rundt på Rud Bruuns bedrift, gik flokken inden for i tørvejr til kasse og kage. Her gennemgik rådgivere fra ØkologiRådgivning Danmark den foreløbige status for græssæsonen 2023.

- Der er store regionale forskelle på, hvordan det er gået indtil videre. Nogle har fået masser af godt foder ud af deres afgræsning, mens andre kæmper mere. Vi håber, at regnen kan gøre, at der kommer mere fut i græsmarkerne igen, sagde Erik Andersen, kvægchef og rådgiver i ØkologiRådgivning Danmark.

Til sidst blev der diskuteret brak, kontrolbesøg og rug i græsmarkerne. Debatten fortsatte endog ud på parkeringspladsen, da folk gik mod bilerne.

Grill n grass blev arrangeret af ØkologiRådgivning Danmark og Innovationscenter for Økologisk Landbrug og støttet af Fonden for økologisk landbrug.

Kontakt os

Få et godt råd fra en rådgiver

Hans Lund Hans Lund Økologirådgiver i ØkologiRådgivning Danmark 25 57 98 63

Value cannot be null. Parameter name: source


Tilmelding til nyhedsbrev


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere