Risiko for zigzag-beslutninger

Udgivet d. 20-06-2022

Af Sven Agergaard, formand for Herning Ikast Landboforening.

Dette er et debatindlæg skrevet af Sven Agergaard, Formand for Herning Ikast Landboforening, og er derfor udelukkende et udtryk for skribentens holdning. 

I disse barske tider, hvor omkostninger stiger ukontrollabelt, er det vigtigt ikke at tabe hovedet. 

I forsøget på akut at aflæse en uforudsigelig fremtid er der stor risiko for at komme til at zigzagge sig frem.

Først lejer man jorden ud, for straks at fortryde, fordi man nu selv vil dyrke den. Eller man undlader at sætte dyr i slagtegrisestalden for at hente gevinsten ved at sælge foderkornet. Blot for efter nogle år at opdage, at stalden har stået tom så længe, at den nu ikke længere har nogen værdi.

Især griseproducenter synes jo nok, at de har været vant til et volatilt marked, men når griseprisen er gået ned ad bakke et stykke tid, så har den alligevel rettet sig på et tidspunkt. Nu er det derimod omkostningerne, der stikker fuldstændig af. For husdyrproducenterne er det seriøst, når man skal forholde sig til hvedepriser på op til 300 kr. for 100 kg.

Samtidig oplever vi, at man ikke kan være sikker på at få leveret de varer, man bestiller. Kombineret med en kæmpe bekymring for, hvad Putins krig i Ukraine i øvrigt ødelægger for verdens samhandel, så skaber det en virkelig voldsom usikkerhed i det meste af husdyrproduktionen.

Hvordan skal man agere under den slags forhold? Jeg tror, det klogeste er at holde sig til den strategi, man har lagt for sin bedrift. Selvfølgelig skal der ske tilpasninger løbende ud fra forandringer i samfundet, og man skal se sig om efter nye forretningsområder, men man skal undgå at zigzagge sig frem mellem store, drastiske, driftsmæssige beslutninger. 

Det er pokkers svært! 

Man går jo og tumler med problemerne hele tiden. For hvad skal man tro på? Hvad kan man få lov til?

Jeg tror man kommer bedst gennem udfordringerne, hvis man kan koncentrere sig om det, man har indflydelse på, og sørger for at holde en god dialog med kreditgiverne. Frem for alt skal man undgå at lade bekymringerne gå ud over andre. Det nytter ikke at skælde ud på banken eller lade det gå ud over sine nærmeste, fordi man føler sig presset.

Ustabiliteten i verden viser os, at vi skal til at arbejde med en større økonomisk sikkerhedsmargin og være bedre til at holde på overskudslikviditet, for de der har polstret sig, har bedst chance for at deres virksomhed overlever.

Jeg tror også på, at vi i højere grad skal se på alternative ejerformer, hvor to generationer samarbejder, og jeg kan kun anbefale SAGROs dygtige medarbejdere, der er eksperter i at skrue gode løsninger sammen.

Generelt skal du passe på med at tro, at lige præcis du er home safe. Den barske sandhed er, at du kan altid blive ramt af noget uforudset.

Fremtidssikker er man, har jeg hørt en klog mand sige, først når man har en god pensionsopsparing, når gælden ikke er over 100.000 kr. pr. ha, og når der ikke er gæld i bygninger.

Den situation er der ikke ret mange husdyrproducenter, der kan kalde deres!

Når alt det er sagt, er det glædeligt, at der er god efterspørgsel på planteprodukter, og at samfundet altid har brug for fødevarer.

Vi har en stor fremtid foran os – men må de bedre tider snart kunne mærkes i hele vores erhverv!

God sommer til alle!

Sven Agergaard, formand for Herning-Ikast Landboforening


Tilmelding til nyhedsbrev


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere