Roedag kickstarter ny erfagruppe

Udgivet d. 31-01-2019

Stor interesse for at finde gode løsninger især på håndtering af roer. Besøg hos Ole Hansen i Næsbjerg inspirerede.

70 mand fik noget at tænke over, da de onsdag deltog i SAGRO Kvægs roearrangement hos Ole Hansen i Næsbjerg. Ole har intelligente og billige løsninger på håndtering af roerne, og når det kobles med et højt udbyttepotentiale og stor foderværdi, så kan roer i foderplanen få stor effekt.

Ole Hansen har udbytter på op til 22.500 FEN, og udbytteniveauet er godt og stabilt. Han erfaring er, at han typisk avler 4-6.000 FEN mere i roer pr. ha i forhold til majshelsæd.
En forudsætning for at få succes er rettidighed, omhu og entusiasme. 

Ole Hansen svarede på alle kollegernes spørgsmål om roehåndtering.

Sorter

Over de sidste 3 år har sorten Eloquenta klaret sig bedst målt på udbytte, sorten Gahan er en ny sort, som har vist et rigtig godt potential.

Sædskifte

Roer er godt i sædskiftet. Ole Hansen har valgt, at roer kommer hvert 5 år i sædskiftet.

Bejdsning af frø og ukrudtsbekæmpelse

Den kendte Gaucho-bejdse mod skadedyr – herunder bl.a. ferskenbladlus – er blevet forbudt i EU. På trods af en dispensation i Danmark vil der kun være et meget begrænset udbud af frø bejdset med Gaucho til denne sæson. Du skal derfor selv holde øje med forekomst af skadedyr i roemarken og bekæmpe med pyrethroid efter behov. Link til artikel fra SEGES

Ole Hansen har 4 ukrudtssprøjtninger over vækstsæsonen, men de 2 første sprøjtninger er de vigtigste, mener han.

Nogle specielle dyser, som Ole har fundet, tillægger han stor betydning i forhold til sin succes med roerne. Dyserne kan dosere 50 % af planteværnet bagud og de sidste 50 % ned ad og fremad.

Den 6-rækkede, selvkørende roeoptager skal også at tage roer op for andre.

Roerenseren letter håndteringen af roerne.

Håndteringen

Der findes mange måder at håndtere roer på, og det er svært at sige, hvilken metode der er bedst for den enkelte landmand. Og dermed er det ikke muligt at sige, hvad det vil koste at komme i gang med roer som fodermiddel.  

Ole Hansen bruger en bagmonteret 6-rækket frilægger, som i én arbejdsproces aftopper roerne, blæser toppene ud på jorden og samler alle roerne i én streng.

Efter 2-3 timer startes optagningen med en Thyregod-optager, hvor rouletten kun arbejde over jorden. For Ole er det vigtigt, at ”jorden” bliver i marken og ikke tages med roerne hjem.

Han har for nylig investeret i en Grimme 6-rækket selvkørende roeoptager, som han sidste sæson kun tog 3 ha op med, mens resten blev taget om med det gamle system. Nu er han spændt på, at se resultat af ”renheden” på roerne med den gamle versus den nye optager.

Efter roerne er taget op, bliver de kørt i en kule, hvor der bliver blæst halm fra minibigballer over med strømaskine. Efterfølgende dækkes med plastik. 

Ole henter roer hjem til 1 måned ad gangen, hvor han anvender roerenser med god kapacitet. Han anslår, at han bruger 2-3 timer pr. gang.

Når roerne er kommet hjem, ligger de i en plansilo kun dækket med plastik.

Fodring og tidsforbrug

Ole Hansen fodrer for tiden med 4,5 kg/ts pr. ko til de malkende, roerne bliver renset endnu en gang med en tørvasker med børster, inden de bliver raspet.

Tidsforbruget er 10-15 minutter pr. dag for at læsse og raspe roer til de 155 malkende køer. Roerne udgør knapt 30 % af grovfoderet, som udover roerne suppleres med græs- og majsensilage.

Ny erfagrupper mødes i uge 10

Under roedagen havde deltagerne mulighed for at tilmelde sig en roe-erfagruppe, og mange benyttede sig af muligheden.

Første samling er planlagt allerede i uge 10

Er du interesseret, kan du kontakte Niels Justesen, SAGRO Kvæg, tlf. 2932 6956.

Ny erfagrupper mødes i uge 10

Thomas Harbo og Niels Justesen (tv.) stod bag SAGROs roearrangement.


Tilmelding til nyhedsbrev


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere