Udgivet d. 08-07-2025
Miljøstyrelsen har truffet afgørelse om at tilbagekalde 23 sprøjtemidler med PFAS-aktivstoffer.
23 sprøjtemidler indeholdende en række PFAS-aktivstoffer bliver nu forbudt. Det står klart, efter, at Miljøstyrelsen mandag den 7. juli, har tilbagekaldt 23 sprøjtemidler på baggrund af ny viden om, at stofferne nedbrydes til trifluor-eddikesyre (TFA), der udvasker til grundvandet over EU’s kravværdi på 0,1 mikrogram per liter. Den udvikling betyder, at de skadelige og uønskede stoffer risikerer at havne i vores drikkevand og dermed udgøre en risiko for miljøet og for danskernes sundhed. Det skriver Miljø- og ligestillingsministeriet i en pressemeddelelse.
”Det her er et tydeligt eksempel på, hvordan vores system er sat op til at beskytte menneskers sundhed og vores natur. Vi skal beskytte vores dyrebare drikkevand, og vi har pligt til at få det stoppet, når vi kan se, at brugen af visse sprøjtemidler udgør en risiko for naturen og menneskers sundhed. Derfor gør Miljøstyrelsen nu 23 sprøjtemidler med beviseligt problematiske PFAS-aktivstoffer forbudt, så vi får beskyttet vores miljø, sundhed og Danmarks grund- og drikkevand,” siger miljøminister Magnus Heunicke.
Miljøstyrelsen forventer at kunne træffe afgørelser vedrørende de resterende 10 sprøjtemidler indeholdende PFAS-aktivstoffer inden udgangen af september. Dermed vil i alt 33 sprøjtemidler kunne blive forbudt.
Grundlaget for tilbagekaldelsen er sket på baggrund af en rapport fra GEUS, som blev igangsat af Miljøstyrelsen. Her blev 7 PFAS-aktivstoffer undersøgt, og fem af disse indgår i aktuelt godkendte sprøjtemidler i Danmark. Et sjette stof er desuden inkluderet (flonicamid) ud fra oplysninger om TFA-dannelse fra en igangværende revurdering af stoffet i EU.
Belastningen på miljø og sundhed fra de pågældende sprøjtemidler udgør ca. 28 pct. af den samlede belastning fra sprøjtemidler i Danmark i 2023.
TFA er vurderet som skadende for fostre og forplantningsevnen af de tyske myndigheder, og derfor skal stoffet overholde EU-kravværdien. Derudover betegnes TFA som en PFAS-forbindelse, og stoffet er meget svært nedbrydeligt.
FAKTA:
Tilmelding til nyhedsbrev