Far og søn giver hinanden plads

Udgivet d. 28-10-2021

Interessentselskaber har ikke været lykken alle steder, men på Ødegård I/S har modellen fungeret godt – også helt frem til det vellykkede generationsskifte

 

En åben og ærlig dialog og en god portion rummelighed tilsat en lang tidshorisont og en dedikeret rådgiver. Det er hovedingredienserne i familien Kristensens opskrift på et succesfuldt generationsskifte efter 21 år i fælles I/S. 

Da Godtfred Møller Kristensen tilbage i 1970 overtog slægtsgården syd for Ølgod fra sin far, startede han op med bare 14 køer. Han er en driftig landmand fuld af ideer, og gennem årene har han derfor altid fulgt med udviklingen, ligesom han har opkøbt adskillige gårde i området. 

- Skulle jeg starte forfra, ville jeg stadig være landmand, fastslår den 72-årige landmand, der holder sig i fin form og sidste sommer kunne fejre 50 års jubilæum som selvstændig landmand. 

I dag er han ansat på gården - og trives fint i den nye rolle som medarbejder. 

Lederstafetten har Godtfred givet videre til sin søn, 48-årige Allan Møller Kristensen, der er 9. slægtled på Ødegård I/S, som gården hedder, selv om den på ingen måde virker øde. 

Mælkelandbruget huser i dag knap 600 køer, som passes af ni medarbejdere. I den store landejendom bor familien Kristensen, der tæller Allan, hustruen Heidi og deres tre børn. 

 

En svær tid

Lysten til udvikling er gået i arv til Allan Møller Kristensen, der blev udlært landmand i 1994 og blot fire år senere købte flere naboejendomme. I 2000 blev han enig med sin far om at lave et I/S, så de dermed kunne være fælles om at udvikle slægtsgården yderligere. 

- Vi laver flere store udvidelser, blandt andet i 2003, hvor vi får malkerobotter, men i 2008, hvor finanskrisen rammer, og i en lang periode herefter, bliver vi tvunget til at stoppe op. I landbruget er der som bekendt mange parametre, man ikke selv er herre over, men jeg synes, vi er kommet fornuftigt igennem en svær tid, beretter Allan Møller Kristensen.

 

Gå ikke i for små træsko

Den glidende overgang til tilværelsen som selvstændig landmand har betydet, at han stille og roligt har fået mere ansvar og er vokset med opgaven.

I generationsskifter sker der ofte det, at faderen bliver ved med at bestemme helt frem til den sidste dag før det endelige skifte. Men det har ikke været tilfældet på Ødegård.

- Vi har altid lappet over og afløst hinanden, konstaterer Allan Møller Kristensen og sætter nogle flere ord på, hvad han mener, de gør godt: 

- Vi forsøger at give plads til hinanden. Man skal ikke gå i for små træsko. Den tilgang har vi også til gårdens vidt forskellige medarbejdere og elever.

 

Forberedt gennem 5 år

Far og søn har snakket generationsskifte de sidste fem år, og det sidste halvandet år har de - med bankens opbakning - arbejdet med, hvordan generationsskiftet konkret skulle foregå. 

- Vi har haft god tid til at tage de snakke, der er nødvendige, så der ikke pludselig dukker noget usagt op. Det gælder alt fra de økonomiske aspekter til de bløde værdier vedrørende familien og de ”små” ting, der dukker op hen ad vejen. 

Ikke alle generationsskifter forløber lige så problemfrit som i Allan og Godtfreds tilfælde. For mange land-
mandsfamilier ender det skidt, og tendensen for I/S-
dannelser er nedadgående.

- Det her er et skoleeksempel på, hvordan processen bør foregå, konstaterer driftsøkonom Brian Rasmussen fra rådgivningsvirksomheden SAGRO. Han har været rådgiver for far og søn i adskillige år.

 

Skilles med sund økonomi

- Allan og Godtfreds store styrke er, at de har formået at lade ansvaret skifte stille og roligt, uden at gå i stå eller modarbejde processen, og det er ret unikt. Det har været en fornøjelse at se, hvordan Allan er vokset med opgaven. Derudover er det lykkedes at lave en aftale, hvor de er 100 % økonomisk uafhængige af hinanden, og begge har en sund økonomi efter udtrædelsen af I/S’et, forklarer Brian Rasmussen.

En af de ting, man kan gøre for at undgå splid og tvister, er at sørge for, at den I/S-kontrakt, der altid skal laves i forbindelse med stiftelsen af I/S’et, kommer godt omkring alle aspekter – ikke mindst en slutdato for generationsskiftet. Selvom parterne mener, at de nemt kan blive enige om stort og småt, så opstår der ingen tvivl, hvis man på forhånd har lavet en kontrakt, der tager højde for alle tænkelige scenarier. 

- Vi har godt nok aldrig kigget på den, men det giver alligevel ro at have den, bemærker Allan Møller Kristensen.

 

Værdifuld rådgivning og planlægning

Undervejs i generationsskiftet er far og søn blevet udfordret af den gårdbestyrelse, også kaldet advisory
board, som SAGRO styrer. I den sidder - foruden de to familiemedlemmer - driftsøkonom Brian Rasmussen som formand sammen med en kollega fra kvægafdelingen. 

- Vi holder kvartalsvise møder og snakker blandt andet om målsætninger. Det virker meget professionelt, og rådgiverne er virkelig gode til at komme med indspark. Brian har fulgt os i 10 år, så han kender os godt og er god til at spørge relevant ind til både økonomiske aspekter og det mere personlige, beretter Allan Møller Kristensen.

Han lægger ikke skjul på, at gården økonomisk er gået fra et dårligt udgangspunkt til et godt, og at det - foruden et godt forløb med banken - ikke mindst skyldes råd fra SAGROs rådgivere inden for økonomi og kvæg.

Derudover har skattespecialist ved SAGRO, Niels Aksel Dalgas, kunnet bidrage ved at styre generationsskiftet sikkert gennem de forskellige skattemæssige forhold, som ellers let kan bringe parterne ud af kurs.

De næste fem år er det planen, at de ”bare” skal tjene penge på Ødegård. Der skal ikke foretages større ændringer eller investeringer. 

Når Allan Møller Kristensen engang skal afhænde gården - måske til 10. slægtled - vil den bedste metode sandsynligvis ikke længere være et I/S, men nok snarere en selskabsstiftelse. 

Kontakt os

Få et godt råd fra en rådgiver

Brian Rasmussen Brian Rasmussen Driftsøkonom 76 60 21 73 20 45 81 24


Tilmelding til nyhedsbrev


Samarbejdspartnere