Gør op med selvejet for vækstens skyld

Udgivet d. 07-12-2017

Jan Rodenberg og Jonas Juhl tror på styrken i fælles ejerskab - og har på et år ekspanderet til 8000 søer.

Tekst og foto: Lilli Snekmose, redaktør

I Jonas Juhls afgangsprojekt som agrarøkonom i 2007 beskrev han dannelsen af et større ejerfællesskab.
For det var hans drøm, men den stod han ret alene med i en klasse, hvor alle andre var helt fokuserede på selvejet.
Nu 10 år senere er Jonas Juhl COO – altså næstkommanderende – i AC Farming, der pt. omfatter seks sogårde i Midt- og Sønderjylland og 8.000 søer. I dansk sammenhæng en endda meget stor spiller på markedet.

Indtil sidste år drev Jonas sin egen svineproduktion ved Gesten med 550 søer og var samtidig driftsleder på gården Grøndal ved Give, der dengang var ejet af Carsten Lund Thomsen. Nu er både han og Carsten medejere af AC Farming sammen med Jan Rodenberg, der er tidligere direktør i SvineRådgivningen og nyetableret landmand - og en stor investor, entreprenør Jan Daugaard Pedersen, der i 2015 solgte sin virksomhed.

Motivationen

Jan Rodenberg og Jonas Juhl fortæller, at de ønskede at ekspandere deres forretninger, men de følte sig låst fast. Opgaven var derfor at finde en model, hvor stabil vækst er mulig.

- Vi kender jo det sædvanlige forløb: En ung landmand køber en gård og allerførst taber han penge, fordi han er ung og uerfaren. Efterhånden får han fodfæste, og så bygger han nye stalde. Men så bliver han ældre, og så skal gården slides ned og sælges til en ny, som tager den samme tur forfra. I AC Farming har vi et glidende cashflow som sætter os i stand til hvert år at bygge lidt her og lidt dér. Det giver en meget bedre forretning, forklarer Jan Rodenberg.

Om investoren Jan Daugaard Pedersens motivation, siger Jan Rodenberg:

- Han går ind i det af passion for landbruget, og fordi han ligesom os har en idé om at finde andre løsninger for erhvervet.  Enhver, der går ind i en forretning, er nødt til at brænde for det – ellers skulle man jo bare købe aktier i stedet for, siger han.

Både Jan Daugaard og medinvestoren, Carsten Lund Thomsen, er meget aktive og deltager i ejermøder hver 14. dag.

- I stedet for bare at komme med en stak penge, så kommer de med kompetencer, vi kan bruge i virksomheden. Det er en stor styrke, understreger Jan Rodenberg.

Opgør med selvejet

De er begge klar over, at selvejertanken er rodfæstet hos de fleste landmænd, men for Jan og Jonas er det et større mål at være med til at opbygge en stor organisation, hvor hver især gør det, han er bedst til.

- Som selvstændig landmand skulle jeg selv få alle de gode ideer, og jeg stod alene med al konflikthåndtering, alle MUS-samtaler og lønaftaler, alt papirarbejdet – og alt fnidder! I AC Farming har vi ansat økonomichef, HR-chef og administrativt personale. I den daglige drift har vi 7-9 kompetente driftsledere i mark og stald, og nu er min rolle at give dem de bedste betingelser for at skabe en bedre arbejdsplads, fortæller Jonas Juhl..

Og det går efter sigende rigtig godt, for selvom svinebranchen har svært ved at tiltrække folk, så gælder det ikke AC Farming, som også får mange uopfordrede ansøgninger. 

- Tænk også på, siger Jan Rodenberg, at hvis vi mangler en afgørende kompetence, så kan vi trække ham eller hende ind som medejer. Og hvis en af os vil ud af det, så er det ikke et vanskeligt generationsskifte, men kun et spørgsmål om at sælge sine aktier.

Den traditionelle model for ejerskifte dur ikke, mener de to, der i stedet er varme fortalere for earn-out-modellen med sælgerpantebreve. Der er helt forkert, når ældre landmænd er så meget imod den model, at de faktisk ender med at gå fallit i stedet for at få solgt gården, siger Jonas.

Møder skepsis

Etableringen af AC Farming – og ikke mindst den vækstrate, virksomheden har haft siden etableringen i 2016 – har virket nærmest skræmmende på andre landmænd. Både Jan og Jonas mærker, at de bliver mødt med en vis skepsis, men de undrer sig over hvorfor.

AC Farming er langt fra den største svineproduktion i Danmark, understreger de, og vi er altså ikke nogen fandens karle – men tværtimod et par flinke fyre, der bare er glade for at skabe en organisation med flere ejere, der kan supplere hinanden, siger de.

Fakta

 

  • Jonas Juhl er 35 år, Jan Rodenberg 40 år.
  • 8.000 søer på 6 soejendomme og i alt 18 sites
  • 2.300 ha og 65 medarbejdere.

 

Forventer i 2018

  • 250.000 solgte smågrise
  • 15.000 solgte slagtesvin
  • 15.000 solgte polte
  • 162 mio. kr. i omsætning

LÆS OGSÅ ARTIKLEN: Nej til DanAvl - ja til andelsbevægelse


Tilmelding til nyhedsbrev


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere