Hver femte elev på produktionslederuddannelsen vil være selvstændig landmand

Udgivet d. 18-11-2021

Elever fra produktionslederuddannelserne fra alle landets landbrugsskoler var onsdag samlede til karrieredag i SAGROs hus i Billund.

Mange havde været undervejs i busser i timevis, så de hjemmebagte boller og tilhørende kaffe var de godt 200 landbrugsskole elever kærkommen, da de ankom til SAGROs hus i Billund onsdag morgen.  

Det er syvende gang, at LandboUngdom og SAGRO arrangerer karriere dagen, og det er første gang det er lykkedes at samle elever fra alle landets landbrugsskoler.

- Vi er meget glade for den opbakning, der igen i år har været til arrangementet. Vi har været i tæt dialog med skolerne omkring indholdet, for det er vigtigt, at vi rammer trenden, siger Bo Kær Pedersen, der er virksomhedsrådgiver hos SAGRO.

Udover at styrke de kommende landmænds netværk er tanken bag at sætte fokus på at lægge en brugbar karriereplan. Faktum er nemlig, at mange unge i landbrugsuddannelsen ikke laver en karriereplan. Det betyder blandt andet, at de ikke får overvejet, hvilke kompetencer det kræver, hvis de skal være selvstændige eller ansat som driftsleder i en bedrift, og de får heller ikke tænkt over, hvilke helt andre retninger, deres karriere også kan bevæge sig i.

Dette var også gennemgående blandt flere af oplæggene på dagen, hvor blandt andre Lise-Lotte Hjort Laursen, fortalte om skiftet fra salgschef til grisepasser, og om hvordan hun nu drømmer om at blive selvstændig landmand. 

- Det man har lært, glemmer man aldrig. Så min klare opfordring er, at man skal forfølge sine drømme og ikke være bange for at skifte spor i sin karriere, sagde hun.  

Flere drømmer om at blive selvstændige
En anden af dagens oplægsholdere var 29-årige Jonas Ellitsgaard Jensen, der gav et personligt indblik i, hvordan karrieren havde udfoldet sig indtil videre.

- Det har altid været min drøm at blive selvstændig. Jeg satte mig tidligt nogle mål og krav vedrørende opsparing, kompetenceudvikling og det liv, jeg gerne ville skabe for mig selv, berettede Jonas Ellitsgaard Jensen, der blev færdig som agrarøkonom i 2016.

Efter uddannelsen til produktionsleder blev han ansat på en svineejendom, hvor han blev ansvarshavende for 7-30 kilos produktionen.

- Jeg havde faktisk aldrig passet en so, før jeg overtog min gård, Vestergård-Snevre, per 1. juli sidste år, men det er da gået ganske fint indtil videre.

I forlængelse af Jonas´ oplæg, fortalte Mathias Andersen, der er driftsøkonom hos SAGRO, om to nystartede ERFA-grupper målrettet de kommende produktionsledere. Den ene gruppe for dem, der drømmer om at blive selvstændige, og den anden for dem, der gerne vil arbejde som mellemledere, og særligt førstnævnte var der stor interesse for. 

- Vi vil her forberede jer bedst muligt på alt fra etablering, ledelse og ikke mindst have fokus på, hvordan man opnår finansiering af sin drøm. Der vil blandt andet være virksomhedsbesøg hos nyetablerede og vi vil invitere investorer og pengeinstitutter ind, for at blive klogere på, hvad de leder efter hos unge, der vil starte egen bedrift, sagde han.

Dagen derpå fortæller Mathias, at mere end 40 ud af de 200 blev elever skrevet op til erfa-gruppen for selvstændige.

- Der vidner om en ny generation, der tror på dansk landbrug, og som er villige til at bidrage til det enorme generationsskifte, erhvervet står overfor, siger han.

Verdensmesteren løftede salen
Programmet blev rundet af med en overvældende dosis inspiration og motivation leveret af den tidobbelte verdensmester i kanoroning, Arne Nielsson. 

Udover at være en anerkendt coach og ekspert i at ”løfte” andre er han flere gange blevet kåret som ”Årets foredragsholder”. Det levede han endnu en gang op til, da han dryssede guldkorn til de unge om vigtigheden af at sætte sig realistiske mål og delmål.

Kontakt os

Få et godt råd fra en rådgiver

Bo Kær Pedersen Bo Kær Pedersen Virksomhedsrådgiver 76 60 21 77 25 57 98 00


Tilmelding til nyhedsbrev


Samarbejdspartnere