Naturli’ skifter til 100 % dansk økohavre

Udgivet d. 04-02-2022

Direktør Henrik Lund efterlyser, at flere danske landmænd begynder at producere afgrøder til grønne fødevarer. Selv bruger Naturli’ nu udelukkende dansk økologisk havre i deres økologiske havredrikke.


Markedet for konsumafgrøder vokser stærkt, og ikke mindst den Vejen-baserede planteføde-producent Naturli’ buldrer derudad med en kraftigt stigende eksport. 

Frem til 2018 blev Naturli’s plantedrikke og andre kød- og mælkefrie produkter kun solgt på hjemmemarkedet. I løbet af bare tre år er det nu ca. halvdelen af virksomhedens omsætning, der hentes i udlandet.

Lokale råvarer

Samtidig er virksomheden i gang med en omstilling, så stadig flere af råvarerne hentes lokalt.

- Da vi startede, var vi mest optaget af at producere plantebaserede drikke. Vi havde syv forskellige produkter, og det store hit var soyadrik. I dag er det Naturli’ økologisk havredrik, som har overtaget pladsen som forbrugernes yndlingsplantedrik, fortæller Naturli’s direktør, Henrik Lund.

Det er en milepæl for Naturli’, at de økologiske havreprodukter nu kan baseres på 100 % dansk økologisk havre, og Henrik Lund er ovenud stolt af at have påvirket den udvikling:

- Det giver på mange måder en god smag i munden, fordi de danske landmænd laver havre i verdensklasse. I mange år har havren især været dyrket til foder. Det vil vi gerne være med til at ændre på sammen med landbruget. Der er store perspektiver i at bruge meget mere dansk havre til grønne fødevarer. Derfor er det en stor glæde, at vi nu begynder at tappe økologisk havredrik – lavet udelukkende på dansk økologisk havre.

 

Skru op for konsumafgrøder – og udfas foderafgrøder

”I har produceret dyrefoder altid – men der er altså en udvikling i gang! Og nu bliver det plantebaserede fødevarer, der efterspørges”, forudser Henrik Lund, Plantebranchens formand.

Fra foder til føde! Det er et af Plantebranchens slogans, og formanden, Henrik Lund, er ivrig og engageret bannerfører for synspunktet.

- Politisk er der en klar melding om, at Danmark skal være et grønt fødevareland i verdensklasse. Det understøttes af de officielle kostråd, som anbefaler at skrue op for at spise planter og ned for kød og andre animalske produkter. Det kalder på en omstilling i landbruget, som i dag dyrker afgrøder til foder på 80 % af landbrugsjorden. Jeg er sikker på, at landbruget også kan se de nye muligheder, siger Henrik Lund.

I sin hverdag som direktør for Naturli’ i Vejen bliver han tit ringet op eller får mails fra danske landmænd, der gerne vil levere til Naturli’. Og på sigt bliver der brug for både økologisk og konventionel havre – og masser af ærter, siger han. Men endnu er Naturli’ ikke klar til at håndtere hele værdikæden, og derfor bliver der fx stadig importeret konventionel havre, og en del ærter bliver hentet i Baltikum.


Mangler dansk proteinmølle

Ærterne er en historie for sig. De er blevet grundindholdet i Naturli’ plantefars, der produceres på en fabrik i Skovlund nord for Varde. Oprindelig var plantefarsen lavet af soyabønner importeret fra Nordamerika.

Nu bliver den lavet af ærter. De kommer bl.a. fra Lolland-Falster, men køres helt til Norge for at blive behandlet i en proteinmølle, inden de kommer retur som proteinmel.

Anlægget i Norge stod indtil for få år siden på Djursland, men ejeren, et dansk grovvarefirma, kunne ikke se en fremtid i at opkoncentrere ærteprotein, og solgte derfor anlægget. Det var det eneste danske anlæg, og salget ærgrer Henrik Lund, der synes beslutningen var alt andet end visionær.

En lille ”smørpakke”, Vegan Block, kan nu fås i 2.300 Lidl-butikker i Tyskland. Produktet sælges side om side med tysk smør. En ny madkultur har gjort sit indtog.


Grøn omstilling i landbruget

Henrik Lund opfordrer landmænd til at se fordomsfrit på de muligheder, et større forbrug af plantebaserede produkter giver.

- I har produceret dyrefoder altid, men der er altså en udvikling i gang! Jeg plejer at sammenligne det med, at engang brugte mennesker kul, så kom vindmøllerne, vandkraft og solenergien. Og på et tidspunkt holder vi altså op med at bruge kul. I dag vælger stadig flere forbrugere fødevarer ud fra klimaaftryk, dyrevelfærd og helse, og det skifte vil landbruget komme til at mærke. I USA er salget af plantedrikke 15 % af alle mejeridrikkevarer, og det marked vokser bare, siger Henrik Lund.

80 Naturli’-produkter

For to år siden fik Naturli’ lønproduceret sine recepter på plantedrikke i Belgien, men i dag er hele produktionen flyttet til Danmark.

Varesortimentet hos Naturli’ omfatter nu ca. 80 forskellige produkter: diverse drikke, mælkefrie smør-, yoghurt- og flødelignende produkter, et stort udvalg af plantebaseret is, desuden dressing-, mayonnaise- og plantefarsprodukter samt et større sortiment af pålæg og plantebaserede færdigretter.

Særligt plantedrikkene og Naturli’s smørbare produkter har succes. Siden 2013 er salget af plantedrikke steget 20-30 %. Hvert år! Hemmeligheden er, siger Henrik Lund, at de smager godt!

Vi er ikke ekstremister

Direktøren for Naturli’ er vant til at møde en hel del skepsis fra landmænd, der ser planteproduktionen som en trussel mod husdyrproduktionen. Det vil han gerne afmontere.

- Vi er ikke en ekstremistorganisation, der vil gøre alle mennesker til veganere over natten. Vi tror, at folk vil drikke mælk og spise kød i nogle år endnu. Men vi er nødt til at spise mere klimavenligt i takt med at klimaet får det dårligere, og vi bliver mange flere mennesker på planeten. Hvis bare hr. og fru Danmark vil indføre en kødfri dag eller to, så er det en fin start. Alt tæller.

At planteproduktionen går sin sejrsgang, ser man også ved, at både mejeri- og kødindustrien nu markedsfører rene planteprodukter.

- Det ser jeg som et kæmpe skulderklap. Det er en anerkendelse af, at der sker en rivende udvikling, som man som moderne fødevarevirksomhed er nødt til at være en del af, og det er jo fedt, at Naturli’ har banet vejen til mainstreamforbrugernes grønne hjerte, siger Henrik Lund.

"De vegetabilske produkter er nu så anerkendte, at de ikke længere står for sig selv i supermarkederne. Plantefarsen står ved siden af kødfarsen, og plantedrikke og ”Smørbar” står ved mejeriprodukterne. Det er ret vildt." Henrik Lund

Henrik Lund

FAKTA

  • Naturli’ i Vejen beskæftiger 60 ansatte i produktion, udviklingsafdeling, pakkeri og administration. Naturli’ er ejet af Dragsbæk A/S, der satser kraftigt på plantebaserede fødevarer. I Thisted produceres der på to fabrikker henholdsvis NATURLI’ Smørbar og is, i Randers NATURLI’ Vegan Block, i Skovlund plantefars og i Vejen plantebaserede drikke.

  • Naturli’ eksporterer produkter til 20 lande, blandt andet Australien og New Zealand. USA er på vej til at blive det næste land, der forhandler Naturli’ produkter.

  • Naturli’ giver forbrugerne mulighed for at købe klimavenligt ind. Klimaaftrykket er vist på hvert enkelt produkt målt fra jord til bord, dvs. ingredienser, transport, land- og vandforbrug m.m. 

  • Henrik Lund er formand for Europas største brancheorganisation for planteproduktion. Plantebranchen hedder den, og blandt foreningens 50 medlemmer er fødevaregiganter som Nestlé og Orkla.

Tilmelding til nyhedsbrev


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere