Pæne aktieafkast på trods af/på grund af Covid-19

Udgivet d. 16-11-2020

Finansnyt fra SAGRO Finans & Formue

Af: Per Sveistrup, SAGRO Finans & Formue

Vi er nu midtvejs i november, og aktiemarkedet har på trods af Covid-19 haft et godt år, hvor særligt vækstaktier har leveret pæne afkast. Når jeg skriver ”på trods af”, skulle der faktisk stå ”på grund af”. Forklaringen er, at de hjælpepakkerne i form af massiv likviditet og udsigten til et lavrentemiljø i mange år fremover giver disse virksomheder et gunstigt miljø at drive virksomhed i.

Det er jo faktisk også hensigten med hjælpepakkerne, så operationen ser ud til at lykkes. Vækstaktier har typisk en betydelig gæld, da vækst kræver kapital, så renteniveauet har derfor stor betydning. Og med den enorme likviditetstilførsel og en rente under nul øges forbruget og investeringerne i samfundet.

Det normale er, at vækst i samfundet skaber inflation og dermed på et tidspunkt stigende renter. Der er dog ikke meget, der tyder på, at vi får nævneværdig inflation i lang tid fremover. Der er dermed intet, der tyder på, at vi kommer til at se stigende renter, så langt øjet rækker, så vækstselskaberne er lige nu i den bedste af alle verdener.

Mange analytikere advarer om, at kurserne på disse aktier er kommet for højt op, og at det kan give anledning til en væsentlig nedadrettet korrektion.

Personligt tror jeg, at det har lange udsigter, før det sker. Det mest sandsynlige er, at det først kommer til at ske, når renten begynder at stige igen. Så en stigende rente er den største trussel for investorer med vækstaktier.

Traditionelle virksomheder har kursmæssigt underperformet markant i år. Den form for virksomheder leverer oftest solide resultater og har væsentlig mindre gæld end vækstaktier. For den type selskaber har renten ikke den samme betydning og vil oftest klare sig betydeligt bedre i perioder med stigende renter. Ved nuværende prissætning kommer mange ind under kategorien value-aktier og betragtes i markedet som ”værdi”-aktier (lav pris/lav risiko).

Når renterne på et tidspunkt kommer til at stige, vil valueaktier formodentlig performe væsentligt bedre end vækstaktier.

Hvad skal man så nu som investor?

Argumentet for at investere i vækstaktier trods den høje prissætning er, at vækstselskaber lever i et fantastisk miljø med høj vækst og lav rente samt udsigt til, at dette miljø fortsætter en rum tid endnu.

Argumentet for at investere i valueaktier er, at man betaler mindre for at få del i overskuddet, end man gør for at få del i overskuddet i vækstaktier.

Ud fra en økonomisk betragtning skal man da også købe billigt og sælge dyrt, og her vil valueaktierne, sammenlignet med vækstaktierne være det bedste køb.

Det mest fornuftige og radikale svar er, at det ikke er et spørgsmål om enten/eller, men at man bør sprede sig på begge kategorier. Markedet kan hurtigt ændre sig og lave det, der kaldes et sektorskift, hvor den ene kategori aktier falder markant, og den anden får et markant kursløft.

Trump har her i weekenden anerkendt, at han har tabt valget, men kun fordi de andre har snydt. Meget tyder på, at vi nu kan se frem til Biden som præsident den 20. januar. Det er godt for aktiemarkedet, at der kommer ro på den del.

Vaccinen ser nu også til at være inden for rækkevidde. Pfizer er meget tæt på at have en vaccine klar til godkendelse af det amerikanske Food and Drug Administration. Det samme er Astra Zeneca, og flere kan være på vej.

Selv om antallet af covid-19 tilfælde på verdensplan er rekordhøj, er aktiemarkederne kun lidt påvirket. Det skyldes, at investorerne tror på, at vaccinen kommer inden for kort tid og skaber en gradvis normalisering af økonomien.

Så min anbefaling er at overvægte aktier og lade være med at afvente en korrektion, der måske ikke kommer foreløbig.

 

 

Kontakt os

Få et godt råd fra en rådgiver

Per Sveistrup Per Sveistrup Direktør SAGRO Finans & Formue 76 60 23 48 21 76 39 53


Tilmelding til nyhedsbrev


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere