Sådan forlænger du levetiden på dit halmfyr

Udgivet d. 08-12-2023

Levetiden på mange halmfyr kan øges betydeligt, ved at gennemføre nogle få tiltag. Og du kan få tilskud til renovering af kedlen, hvis det øger dens nyttevirkning.

Den 1. januar 2022 blev kravene til udledning af støvpartikler fra nye halmfyr skærpet, hvilket betød, at halmfyrsproducenterne fra den dato forinden opstillingen af halmfyret skulle dokumentere, at det kunne overholde de nye krav. På daværende tidspunkt var der ingen af halmfyrene på det danske marked, som kunne overholde de nye krav til udledning af støvpartikler.

Siden da har det været nødvendigt at installere filteranlæg på kedel-anlæggets røgafgang, ved opstilling af et ny halmfyr. Dette gælder såvel for portionsfyrede anlæg, som kontinuert fyrede.

Pr. november 2023 er der kun 4 modeller små halmfyr fra en enkelt producent, som kan overholde kravene til udledning, uden filter på røgafgangen.

- Filtersystemer er dels en kraftigt fordyrende installation til halmfyret, og dels er det forudsigeligt, at det vil blive besværligt samt dyrt at vedligeholde sådanne filteranlæg, hvis de monteres på portionsfyrede halmfyrsanlæg. Årsagen er, at særligt filteranlæg med filterposer ikke tåler det, der bare ligner fugt. Fugt vil få støvpartiklerne i filterposerne til at klæbe sammen til faste, hårde masser. Samtidig er driftsmåden på portionsfyrede halmfyr næsten en garant for, at der vil opstå fugt samt kondens i filteranlæggene, forklarer Gunnar Schmidt, der er Energi og teknikrådgiver i Byggeri & Teknik.

Forlæng levetiden på dit halmfyr

De fordyrende krav til at opstille nye halmfyrsanlæg betyder, at man bør passe særlig godt på det anlæg, man allerede har. Kedelig erfaring viser, at det er ikke nogen særlig kunst at tage livet af et portionsfyret halmfyr i løbet af 10 års brugstid. Kombinationen af mangler ved VVS-installationen samt visse brugsmåder er ganske forkortende for levetiden på et sådant kedelanlæg.

- Men den største, enkelte levetidsforkortende faktor for halmfyr er syreproduktion samt kondens i forbindelse med forbrændingen af halm. Syre og kondensvand til stede på samme tid, betyder, at anlægget ruster indvendigt. Men uanset alderen på et halmfyrsanlæg kan man sætte ind med aktiviteter, som forlænger levetiden på anlægget, siger Gunnar Schmidt.

Listen over tiltag, som kan forlænge levetiden på et sådant anlæg, er ganske lang og kan opdeles i valg af brændsler, fremgangsmåder ved brug og øvrige tekniske tiltag. Dem kan du se nederst, efter denne artikel.

Renovering af kedlen

Når kedlen får nogle år på bagen, vil det i en række tilfælde kunne betale sig at renovere kedlen, med et nyt sæt isolerende kakler, nye pakninger, indblæsningsdyser og andre sliddele. Og er der kommet en ny styring siden kedlen blev leveret, vil det være en fordel at investere i en sådan samtidig. Ydermere vil det i en række tilfælde være en fordel at give kedlen et nyt røgrørsbatteri, idet røgrørsbatteriet ofte er udsat for angreb af tæring.

- Hvis en kedel renoveres i god tid inden den er helt slidt op, kan levetiden forøges med 60 – 70% for en mindre investering i forhold til kedlens nypris, siger Gunnar Schmidt

 

Tilskud til renovering

Da renovering af halmkedlen øger kedlens nyttevirkning, kan man i reglen opnå tilskud til energibesparelsen fra Energistyrelsens Erhvervspulje. Tilskuddet beregnes ud fra energibesparelsen og må maksimalt udgøre 50 % af de støtteberettigede udgifter.

- Tilskud skal ansøges, inden man bestiller det udstyr, man gerne vil have tilskud til. Kontakt os gerne, og vi kan hurtigt beregne dit mulige tilskudsbeløb, siger Gunnar Schmidt.

 

 

Levetidsforlængende tiltag:

Gunnar Schmidt, energi- og teknikrådgiver i Byggeri & Teknik, anbefaler følgende tiltag, hvis du vil forlænge levetiden på dit halmfyr:

Valg af brændsler

  • Tør halm
  • Halm, som er høstet og pressen sent på sæsonen, efter at have fået regn på roden.
  • Tørt, rent træ.
  • Ingen affald samt andre forbudte brændsler; disse producerer syre ved forbrænding. Syren kondenserer efterfølgende og giver korrosion indvendigt i kedelanlægget.

Fremgangsmåder ved brug

  • Rengør brændkammeret ofte, og fej brændkammeret og tag asken ud.
  • Hold kedlen varm og sikr dig, at kedlen er lufttæt, når den er stoppet. Træk igennem forbrændingsblæseren giver stort varmetab på mange halmkedler.

Øvrige tekniske tiltag

  • Akkumuleringstanken skal have tilstrækkelig størrelse *) til at aftage al varmen ved fyring med mindst én af de tungeste halmballer, der fyres med, sådan at halmfyret kan arbejde med 100 % belastning igennem hele afbrændingscyklus for halmballen.
    Kan kedlen ikke komme af med varmen, går den på pause: Dvs. den stopper blæseren til forbrændingsluften. I de fleste situationer opstår der kondens i kedel eller røgrør i pauseperioden, hvor halmen blot ligger og ulmer.
  • Cirkulering af varmt vand i kedelbunden med særskilt cirkulationspumpe, så kedelbunden holdes varm, dvs. på mindst 60°C. Dette modvirker kondens i fyrboksen.
  • Kedeltermostat på vandafgangen for at få kedeltemperaturen hurtigt op.
  • Behandling af vandet, som fyldes på kedlen, sådan det ikke er aggressivt.
  • Sørg for, at de isolerende kakler i fyrboksen er på plads. Disse øger forbrændingstemperaturen og dermed nyttevirkningen.
  • Vedligehold kedlen, så lågens pakninger mv. er tætte.
  • Husk periodisk eftersyn af kedlen, udført af kedelleverandøren, mindst hvert andet år.

 

*): Akkumuleringstankens mindste størrelse:

1 kg halm har en brændværdi på ca. 14,5 MJ pr. kg (svarer til 4,0 kWh / kg). Af dette udnyttes i bedste fald op til 87 %. Ved de dårligste tilfælde har vi set nyttevirkninger på under 50 %, dvs. mere end halvdelen af den indfyrede energi går tabt.
Ved. 80 % nyttevirkning kan energien fra 1 kg halm opvarme 70 kg vand med 40°C. Ønsker man lavere temperaturstigning i buffertanken, skal man have mere vand pr. kg indfyret halm.

 

Vandmængde pr. kg. halm

Nødvendig vandmængde ved 500 kg halmballe

Temperaturstigning i akkumu­lerings­tanken ved afbrænding af 1 balle

 70 kg vand pr kg. halm

 35.000 kg vand

40°C

100 kg vand pr kg. halm

 50.000 kg vand

27,8°C

 

 

 

 

Gunnar Schmidt kan kontaktes på
gus@byggeri-teknik.dk
eller tlf. 20 89 78 00


Tilmelding til nyhedsbrev


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere